A nemzeti ünnepet követően, március 17-én újabb állami elismeréseket adott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Pesti Vigadóban. Az egyetemről Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott dr. Kellermayer Miklós, dr. Masszi Tamás, dr. Paulin Ferenc, dr. Szabó Attila és dr. Zelkó Romána. Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Sándor József.

A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott a Semmelweis Egyetem öt munkatársa.

Dr. Kellermayer Miklós orvos, biofizikus, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora az egyedi molekulamódszerek fejlesztése és alkalmazása vonatkozásában, valamint a nanobiotechnológia területén folytatott kutatói és oktatói munkája elismeréseként vehette át a díjat. 

Dr. Masszi Tamás belgyógyász, hematológus, egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese, valamint Belgyógyászati és Hematológiai Klinika igazgatója, a Belső Klinikai Tömb orvos-főigazgatója a korszerű csontvelő-transzplantáció egyik meghonosítójaként végzett és a súlyos hematológiai betegségekben szenvedők megsegítése iránt elkötelezett gyógyító munkája, valamint a nemzetközi szakmai közéletben betöltött jelentős szerepe elismeréseként kapta meg a kitüntetést

A szülészet-nőgyógyászat területén, különösen a koraszülés megelőzése érdekében több évtizede odaadóan végzett munkája, valamint kiemelkedő oktatói tevékenysége kapcsán díjazták dr. Paulin Ferenc Batthyány-Strattmann László-díjas szülész-nőgyógyászt, az orvostudomány doktorát, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professor emeritusát és korábbi igazgatóját. 

Dr. Szabó Attila gyermekgyógyász, nephrológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az egyetem klinikai rektorhelyettese és Klinikai Központjának elnöke, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanára a gyermekegészségügy területén végzett kiváló színvonalú klinikai és tudományos munkája, értékes oktatói és tehetséggondozó tevékenysége, valamint fáradhatatlan vezetői és szervezőmunkája elismeréseként vette át a díjat.  

Dr. Zelkó Romána gyógyszerészt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, a Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetének egyetemi tanára, intézetigazgatóját kimagasló oktató- és kutatómunkája, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar korszerű működtetése és szakmai fejlesztése érdekében végzett, kiemelkedően eredményes vezetői és oktatásirányítói tevékenységéért ismerték el.  

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést ítéltek oda a magyar sebészet fejlesztése érdekében több mint öt évtizeden át nagy odaadással és magas színvonalon végzett szakmai munkája, valamint a hazai laparoszkópiás sebészet elindításában vállalt szerepe elismeréseként dr. Sándor József Batthyány-Strattmann László-díjas sebész, az Általános Orvostudományi Kar Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, Sebészeti Tanszéki Oktató Csoport nyugalmazott egyetemi tanára, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszékének tudományos szaktanácsadója számára.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan korábban átadott állami elismerésekről szóló cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: ITM

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.