Széchenyi-díjat vehetett át dr. Bagdy György, a Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi tanára az állami ünnep alkalmából. Szintén Széchenyi-díjat kapott dr. Acsády László, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársa, aki a Semmelweis Egyetem Szentágothai János idegtudományi doktori iskolájának témavezetője. A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült dr. Fekete György, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa és dr. Rosivall László, a Transzlációs Medicina Intézet Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központjának vezetője. Dr. Baran Brigitta, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense munkáját Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el, míg Varga Edina, az egyetem művészeti tanácsadója Ferenczy Noémi-díjat kapott.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, a sikeres hazai és nemzetközi gyógyszerkutatást megalapozó eredményei, illetve a kutatói utánpótlás-nevelés fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájáruló, nemzetközileg is nagyra értékelt kutatói-oktatói munkája elismeréseként Széchenyi-díjban részesült dr. Bagdy György neurofarmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének egyetemi tanára, az egyetem korábbi tudományos rektorhelyettese.

Fotó (korábbi felvétel): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Bagdy György a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzett 1979-ben, majd az Orvostovábbképző Intézetben farmakológus és toxikológus szakgyógyszerészi diplomát szerzett 1983-ban – olvasható az Magyar Távirati Iroda (MTI) által a díj átvétele kapcsán kiadott életrajzban. 1992-ben lett az orvostudományok kandidátusa, 1998-ban habilitált, 1999-től az MTA doktora. 1980-tól az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet tudományos segédmunkatársa volt, 1986-tól az Egyesült Államokban dolgozott. 1991-től az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézetben (OPNI) tudományos munkatárs, tudományos főmunkatárs és laboratóriumvezető, 2002-től tudományos igazgató volt. 2007-ben lett a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének tudományos főmunkatársa, 2008-tól 2020-ig a Gyógyszerhatástani Intézet igazgatója. Az intézetvezetésről való leköszönése alkalmából készített korábbi interjúnk ide kattintva olvasható. 1981-től oktat, 2005-től a Semmelweis Egyetem magán-, 2009-től egyetemi tanára. 2013-ban az általa létrehozott MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémia Kutatócsoport vezetője lett. Kutatási területe a neuropszichofarmakológia, a szerotonin receptorok és funkcióik, neuropeptidek, KIR betegségmodellek és terápiák, a depresszió genomikája és neurokémiája. Számos szakmunka szerzője. 1998-ban miniszteri elismerő oklevélben, 2009-ben Kiváló PhD-oktató kitüntetésben, 2012-ben Akadémiai Díjban, 2014-ben Issekutz Díjban részesült, 2021-ben Semmelweis Ignác emlékérmet kapott.

Szintén Széchenyi-díjat vehetett át dr. Acsády László agykutató, neurobiológus, akadémikus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársa, aki a Semmelweis Egyetem Szentágothai János idegtudományi doktori iskolájának témavezetője. Dr. Acsády László Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása és korszakalkotó felfedezései, különösen az idegrendszer szerkezete és működése, az alvás-ébrenlét szabályozásának megértése terén egyedülálló tudományos munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Fotó: Koszticsák Szilárd – MTI, forrás: mti.hu

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott dr. Fekete György gyermekgyógyász, klinikai genetikus, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa, nyugalmazott egyetemi tanára, továbbá dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Intézete Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központjának vezetője. Dr. Fekete György a veleszületett kromoszóma-rendellenességek és a rosszindulatú daganatképződés összefüggéseinek vizsgálata terén végzett munkája, valamint több évtizedes, nemzetközi szinten is jelentős gyógyítói, oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat, míg dr. Rosivall Lászlónak nagy hatású és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatási eredményeiért, valamint innovatív oktatói-nevelői, tudományszervezői és tudományos közéleti munkájáért adományozták a díjat.

A Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket március 14-én adta át az Országházban Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából március 11-én művészeti és egészségügyi díjakat adott át dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára kíséretében. A Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez hozzájáruló szakmai, közszolgálati és tudományos tevékenységének elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült dr. Baran Brigitta, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense. Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenységért Ferenczy Noémi-díjat vehetett át Varga Edina textiltervező-iparművész, a Semmelweis Egyetem művészeti tanácsadója, munkái erre a linkre kattintva tekinthetők meg.

Dobozi Pálma, Fekete-Obreczány Éva