Több mint 130 hallgató részvételével idén újra megrendezték a Keresztény Orvostanhallgatók Találkozóját (KOT22). A Semmelweis Egyetem Sote Bibliakör rendezésében megvalósult programnak az Elméleti Orvostudományi Központ adott otthont: az egyetem hallgatói mellett érkeztek résztvevők többek között a szegedi, a pécsi és debreceni egyetemről, valamint a határon túlról is. A szervezők beszámolója az eseményről.

Egy napot eltölteni jó hangulatban, Isten üzenetét, akaratát keresve – fogalmazták meg a konferencia célját a szervezők, akik hozzátették: álmunk, hogy a konferencián minél több istenhívő hallgatótársukkal együtt, a közösség erejét ilyen módon is megtapasztalják, valóra vált. Kiemelték: az előadások témaválasztásánál fontosnak tartották, hogy azok aktuálisak legyenek a Krisztust követő egyetemisták mindennapjaiban.

„Számos kihívás, feladat és lehetőség vesz minket körül. Hogyan tudunk ezekben helytállni, s közben megmaradni hitünkben? Együtt kerestünk válaszokat ezekre a kérdésekre

– fejtette ki Gulyás Ádám, ÁOK negyedéves hallgató a szervezők képviseletében.

A KOT22 megnyitója után dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja beszélgetés formájában idézte fel egyetemi éveit és mesélt személyes hitének alakulásáról, illetve a vallásos és tudományos élet kapcsolatáról.

„Különleges élmény volt betekintést nyerni egy mélyen és kritikusan gondolkodó tudós belső világába, akinél a természet, az ember és Isten iránti szeretet harmóniában, egymást erősítve van jelen.” – idézte fel Maszárovics Dániel szervező, az ÁOK harmadéves hallgatója.

A program résztvevői ezután dr. Győri József és dr. Szécsey Győri Rita, keresztény orvosházaspár előadását követhették, majd alkalmuk nyílt kiscsoportos beszélgetés keretében együtt elemezni a hallottakat.

A találkozón bemutatkoztak többek mellett a szervezők, a Sote Bibiliakör, amely hétfőnként 18:00-kor tartja heti alkalmait a NET épületében, valamint a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) mint az esemény társszervezője.

A program záró szakaszában dr. Szabados Ádám lelkész beszélt a gyülekezet mint a Krisztusban hívők közösségének szerepéről a világban.

A találkozó zárása előtt ismét volt lehetőség kiscsoportos beszélgetésre, majd a nap köszönetnyilvánításokkal zárult, a Semmelweis Egyetem és minden segítő felé, aki lehetővé tette a KOT22 konferenciát. A szervezők bíznak abban, hogy a találkozó, ahogy a járvány előtt, úgy ismét hagyománnyá válik és évente ismétlődik majd.

Nekem a KOT22: Erdélyi-Nagy Blanka, ötödéves ÁOK-hallgató személyes beszámolója a konferenciáról

Én személy szerint rendkívül élveztem a találkozót. Egyedül mentem reggel, majd délután számos új ismerőssel, értékes üzenettel és mérhetetlen örömmel a szívemben távoztam, hiszen éreztem, hogy tartozom valahova. Fontosnak tartom, hogy a későbbiekben is rendszeresek legyenek az ilyen programok, mert remek alkalom az ismerkedésre, közösségépítésre és egymás támogatására az egyetemi évek alatt, illetve azután is. A felnőtté válás és az egyetemi évek sok új kihívással járnak, ilyenkor különösen fontos a diákkörök és a vallási élet támogatása, hiszen egy ilyen közösség szilárd talajt és biztonságot jelenthet minden hallgató számára.

Sokszor találkozom a kérdéssel, hogy hogyan fér össze a hit és az orvosi lét. Erre az egyik kiscsoportos beszélgetés során talán az eddigi legszebb választ kaptam:

“Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életet adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért.” /1 János 3:16/

Semmelweis Egyetem Sote Bibliakör

Fotó: Gajdos Kristóf, Maszárovics Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.