Többek között egy “Pető Pont” is helyet kap a győri Széchenyi István Egyetemen kialakítandó egészségtechnológiai campus és kompetenciaközpontban. A fejlesztésben, amely nyomán egy helyen lesz megtalálható az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a különböző szolgáltatások, a győri intézmény kutatói telekommunikációs és anyagtudományi területek orvostudományi hasznosítását vizsgálják meg a Semmelweis Egyetem szakembereivel közösen.

Aki az egészségügybe fekteti az erőforrásait, az a jövőbe fektet – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Merkely Béla, a győri Széchenyi István Egyetem 2,7 hektáros, 15 épületből álló ingatlanán megvalósítandó beruházás programindító eseményén. A rektor rámutatott: ahhoz hogy a Semmelweis Egyetem, és valamennyi magyar felsőoktatási intézmény még inkább előre léphessen, nemzetközi szinten is versenyképes legyen és válaszolni tudjon a XXI. századi technológiai kihívásokra, együttműködésre, tudásmegosztására, multidiszciplináris megközelítésre van szükség.

„Ezt a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem felismerte, és egyre több szálon lépünk fontos partnerségre. Olyan technológiai fejlesztéseket szorgalmazunk, amelyek nemcsak az egyetem presztízséhez és kutatási infrastruktúrájához járulnak hozzá, de előrébb viszik a magyar egészségügyet is. Az Egészségtechnológiai Campus és Kompetencia Központ megvalósításában a Semmelweis Egyetem stratégiai partnerként vesz részt. Intézményeink között felsőoktatási képzési- és oktatási, valamint kutatás-fejlesztési együttműködések, közös pályázatok jöhetnek létre. Közös terület lehet még a rekreáció, habilitáció és rehabilitáció területén történő portfólió bővítés, továbbá az 5G technológia egészségügyi alkalmazásai” – fogalmazott a rektor.

Dr. Merkely Béla a már elindult közös munka kapcsán szólt az Egészségtudományi Kar Széchenyi István Egyetemen tervezett kihelyezett képzése, valamint a Pető András Kar konduktív szolgáltatásainak helyi elérésével kapcsolatos tárgyalásokról. Ezek mellett kiemelte a Tématerületi Kiválósági Program részeként, a győri egyetem  Egészségtechnológiai Campus és Kompetencia Központ vezetésével, a Semmelweis Egyetem stratégiai partneri részvételével, négy területen szerveződött kutatócsoportokat is. 

A győri egyetem beszámolója alapján az eseményen felszólalt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki hangsúlyozta: a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket fog hozni, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is, amire garancia a Petz-kórházzal kialakított partnerség is.

A programindító rendezvényen dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében rámutatott: az életminőséget nagymértékben meghatározó egészségtechnológiában a jövő kulcsát olyan modern technológiák jelentik, mint az 5G, a digitalizáció vagy a mesterséges intelligencia. Erre alapozva nemcsak új egészségügyi képzések, szolgáltatások találnak otthonra az új egységben, hanem olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek is, amelyekben különböző tudományterületek kapcsolódhatnak össze és erősíthetik egymást az egészségtechnológiai innovációk érdekében.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke prezentációban mutatta be a fejlesztést. „Az első ütem terveiben négy épület felújítása szerepel. Ez lehetőséget nyújt a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara oktatási portfóliójának bővítésére. A Semmelweis Egyetemmel és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal együttműködve olyan új, hiánypótló, vonzó és gyakorlatorientált képzéseket indítunk, mint a konduktív pedagógia, a gyógytornász, a dietetikus, valamint a kihelyezett Pető Pont” – sorolta.  Megjegyezte: kutatóik telekommunikációs, informatikai és anyagtudományi területek orvostudományi hasznosítását vizsgálják meg a Semmelweis Egyetem kutatóival közösen, amiből piacképes, gazdaságilag is sikeres szolgáltatások és technológiák jöhetnek létre.

Az eseményen felszólalt Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, valamint Szeles Szabolcs győri alpolgármester is.

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Májer Csaba József (Széchenyi István Egyetem)
Forrás: Széchenyi István Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.