Huszonkét fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia nagy hagyományú díját 2022. február 17-én az MTA székházában. Az idén ötven éve alapított Akadémiai Ifjúsági Díjat az élettudományok területén hat kutatónak ítélték oda, köztük dr. Hosszú Ádámnak, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos munkatársának, aki „A vese oxigénhiányos károsodásának molekuláris mechanizmusai és új kezelési lehetőségei preklinikai modellekben” című pályamunkájáért részesült az elismerésben.
Fotó (korábbi felvétel): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

„Különösen nagy megtiszteltetés számomra ez az Akadémiai Ifjúsági Díj, mert tulajdonképpen az egész eddigi munkásságomat ismerte el egy ilyen nagy presztízsű intézmény. Természetesen nagyon ösztönző kutatásaim még magasabb színvonalon történő folytatására is” – fogalmazott az elismerés kapcsán dr. Hosszú Ádám, hangsúlyozva, hogy ugyan egy egyéni díjról van szó, a munka nem valósulhatott volna meg a dr. Szabó Attila klinikaigazgató által biztosított szakmai háttér, valamint a kutatócsoport támogatása nélkül. A fiatal kutató a dr. Fekete Andrea vezette MTA SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport tagjaként a vesekárosodás terápiás lehetőségeit kutatja immár tíz éve, ebből írta PhD-disszertációját is.

Mint azt dr. Hosszú Ádám elmondta, a végstádiumú vesebetegség nagyon gyakori, a halálozások egyik vezető oka, az emelkedő tendencia hátterében főként a világszerte több százmillió embert érintő civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás növekvő előfordulása áll.

A betegek számára két terápiás lehetőség áll rendelkezésre: a vesetranszplantáció, illetve a dialízis. A transzplantáció egyértelműen előnyösebb, kedvezőbb hosszú távú kimenetellel és életminőséggel jár, ám annak során elkerülhetetlen, hogy oxigénhiányos károsodás érje a vesét, emellett a donorhiány komoly problémát jelent – emelte ki.

A szakember és munkatársai ennek megoldására a Sigma-1 receptor szerepét és lehetséges terápiás alkalmazását kutatják az akut vesekárosodásban. A Sigma-1 receport eddig szinte kizárólag a központi idegrendszer kapcsán vizsgálták, elsőként ők írták le ezen receptor pontos lokalizációját a vesében, illetve azt is, hogy az oxigénhiányos károsodás a Sigma-1 receptor aktivációjával csökkenthető. Kifejlesztettek egy transzplantáció során használható, Sigma-1 receptort aktiváló hatóanyagot tartalmazó úgynevezett prezervációs folyadékot, ami csökkenti a beültetendő vese szöveti károsodását, emellett a folyadék segítségével tovább lehet tárolni a beültetésre váró szervet. Ez a szabadalmaztatott találmány, melynek dr. Hosszú Ádám társfeltalálója, a közeljövőben forgalomba kerül és ezzel a mindennapi betegellátást segítheti.  

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyeken dolgozó, 35 év alatti kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. A díjra idén a teljes magyar fiatal kutatói közösség pályázhatott: intézeti, egyetemi és közgyűjteményi kutatók egyaránt. A bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az élettudományok területéről hat-hat, a matematikai és természettudományok művelői közül pedig tíz fiatal kutató nyerte el az elismerést.

Bódi Bernadett
Fotó forrása (kiemelt kép): MTA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.