Európa vezető szaktekintélyei tartanak előadásokat a mellkasi és hasi szervek transzplantációjának legaktuálisabb kérdéseiről a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika által szervezett továbbképzésen. A március 25-i Transplant Today rendezvényre az ország minden szervátültetéssel foglalkozó szakembere meghívást kapott, emellett a szervezők kiemelten ajánlják a részvételt az egyetem téma iránt érdeklődő hallgatóinak. A tervek szerint a szimpózium kreditpontot érő szabadon választható tárgyként is felvehető lesz. (Frissítés: a Szenátus február 24-i döntése értelmében egy kreditpont jár az online részvételért.)

A Semmelweis Egyetem transzplantáció terén vezető szerepéhez méltó programmal várja a szakembereket és a hallgatókat a Transplant Today nemzetközi továbbképzés – hangsúlyozta dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója. A március 25-i egész napos esemény keretében Európa vezető szakemberei beszélnek a szív-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy- és vesetranszplantáció, valamint egyebek mellett a szervkonzerváció legaktuálisabb kérdéseiről, újdonságairól és kihívásairól. Az angol nyelvű szimpózium célközönségét a négy orvosképző egyetem transzplantációban érintett szakemberei jelentik, akik mind meghívást kapnak az eseményre. Várják emellett a Semmelweis Egyetem hallgatóit is, akik számára a tervek szerint szabadon választható tárgy lehet majd az esemény – mutatott rá dr. Szijártó Attila.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a szervátültetések terén vezető szerepet tölt be hazai szinten, és az Eurotransplant országok között is az élvonalban van. Magyarországon az elmúlt évben összesen több mint 300 átültetés történt, ezek 70 százalékát a Semmelweis Egyetem transzplantációs központjaiban végezték el.

Felnőtt szívátültetés és májátültetés országos szinten csak itt történik, de a vesetranszplantációk több mint 60 százalékát is az egyetemen hajtották végre. Dr. Szijártó Attila kiemelte, hogy minden ötödik veseátültetés élődonoros volt az elmúlt évben, ami az országos átlaghoz képest jó eredmény, ugyanakkor cél ennek további növelése.

Ezen kívül a szervátültetések számának és eredményességének fokozását szolgálná egyebek mellett a szervek konzerválását támogató ún. gépi perfúziós kezelés, amelyről két előadás is szól majd.

Dr. Szijártó Attila kiemelte: a szervátültetés egy folyamatosan fejlődő, az utóbbi években számos izgalmas innovációs eljárással bővülő területe az orvostudománynak. A konferencia lehetőséget ad az európai szintű kapcsolatépítésre, együttműködési lehetőségek feltérképezésére, és így arra is, hogy az egyetemi klinika még inkább bekapcsolódjon a nemzetközi tudományos vérkeringésbe ezen a szakterületen.

A konferencia szervezőbizottságának tagjai dr. Szijártó Attila mellett a klinika Transzplantációs és Sebészeti Részlegének részéről dr. Piros László igazgatóhelyettes és dr. Fehérvári Imre egyetemi docensek.

A szimpóziumon azok a tudományos vívmányok, újdonságok lesznek előtérben, amelyeket közvetlenül a klinikumban is tudunk hasznosítani – mutatott rá dr. Piros László. Kiemelte a donorszámot növelő, itthon még nem elérhető lehetőségek közül a „nem dobogó szívű agyhalottak” szerveinek felhasználását (DCD, Donation after Circulatory Death). Az Eurotransplant országok többségében ez egy alkalmazott eljárás, ugyanakkor Magyarországon jogszabály-módosítás is szükséges lenne hozzá. Az előadók a mostani eseményen kitérnek az ezzel a területtel kapcsolatos eddigi tapasztalatokra is.

Dr. Fehérvári Imre az Európában már szintén elterjedt normotermiás gépi perfúzió kérdéskörét emelte ki a témák közül. Ennek lényege, hogy a donorszervet a kivételt követően 4-6 órán át véráramlást biztosító perfúziós gépbe teszik. Ezzel jelentősen javítható a szerv állapota és minősége, az eljárás 25-30 százalékkal emeli a beültetésre alkalmas szervek számát, és tervezhetőbbé teszi a műtétet is, mivel megnyújtja a transzplantációig rendelkezésre álló időablakot – mutatott rá. A szakemberek elmondták: a módszer hazai ellátásba való bevezetése jelenleg folyamatban van.  

A Transplant Today eseményen előadást tart a témáról a szervkonzerválás pápájaként ismert dr. Rutger J Ploeg, az Oxfordi Egyetem professzora, aki az Európai Szervtranszplantációs Társaság (ESOT) előző elnöke. Jelen lesz mellette többek között a társaság jelenlegi vezetője, dr. Luciano Potena is, aki a jövőbeli víziókról is szól majd.

A transzplantációs szakmán belül olyan nagy nevek vesznek részt az eseményen, akiket ritkán lehet egy időben, egy helyen hallani, így különösen ajánljuk a részvételt az egyetemi hallgatóknak, ha bepillantást szeretnének nyerni abba, hogyan adnak elő ezekről a témákról a legnagyobb európai szakemberek – hívta fel a figyelmet dr. Fehérvári Imre és dr. Piros László. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.