Bekerült a döntőbe, a Semmelweis Egyetem két másik csapata mellett, a Pulmonológiai Klinika projektje a Richter Anna Díj idei pályázatán. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság és a társadalmi jóllét fontosságára. A klinika csapata a COVID-járvány során tapasztalt jelenségekre reflektálva olyan ismeretterjesztő témákat dolgozna fel nyertes pályázat esetén, amelyek azonnali, gyakorlati segítséget jelenthetnek a tüdő egészsége vagy annak megbetegedései kapcsán.  

Honnan tudom, hogy tüdőgyulladásom van? Mi mindenre jó a légzőtorna? Hogyan kell beadni a vérhígító injekciót? – általában is rengeteg családban kerültek, kerülnek előtérbe ezek a kérdések, a COVID-járvány kezdete óta pedig még inkább. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika dolgozói éppen ezért választották ezeket a témákat a Richter Anna Díjra pályázva kisfilmjük fő motívumaiként. Az Innováció – közösség – felelősségvállalás mottóval létrehozott díj célja – amellett, hogy inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területén dolgozó szakembereket, illetve anyagilag támogassa innovatív ötleteik megvalósítását –, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság és a társadalmi jóllét fontosságára. A klinika 5 tagú csapatának Tüdőnk egészsége a COVID-érában elnevezésű projektje bekerült a legjobb tizenkettő közé, így versenyben van a győzelemért. 

„Közös ötlet volt, hogy induljunk a pályázaton, mondhatom, hogy a kollégák, ahogy egyébként bármikor, ha feladat van, nagyon lelkesen és motiváltan álltak hozzá” – számolt be dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, aki a témaválasztás kapcsán elmondta: a COVID-téma nagyon kézenfekvő volt, ugyanis ezen időszak rávilágított arra, hogy mekkora szükség van minőségi egészségügyi edukációra, és gyakran alapvető dolgokban szükséges gyakorlati információ.

Naponta tapasztaltuk, tapasztaljuk, hogy az emberek milyen keveset tudnak a tüdejükről, annak egészségmegóvásáról vagy akár a tüdőgyulladásról: például azt, hogy ez nemcsak a COVID-ból fakadóan, de alapvetően egy súlyos betegség. Azt láttuk, hogy ha vannak is részinformációk, azok sokszor nem hiteles forrásból származnak – sorolta az igazgató. 

Dr. Müller Veronika hozzátette: pályázatuk és a díjban megfogalmazott célok egyébként is harmonizálnak a Családbarát Egyetem programmal, amelyben a klinika is rendkívül elhivatott.  

„Ugyanaz a gyakorlatias szemlélet jelenik meg a Richter Anna Díjban is, amelyet mi is fontosnak tartunk. Másrészt a pályázat kitétele volt, hogy nők vegyenek részt benne és ahogy az egészségügyben általában, úgy nálunk is a kollégák zöme nő” – fűzte hozzá.

A csapat tagjairól szólva dr. Müller Veronika elmondta, hogy van köztük tapasztaltabb és fiatal orvos, főnővér, gyógytornász kolléga egyaránt. 

„A klinikai csapaton kívül nagy örömünkre csatlakozott hozzánk dr. Perczel-Forintos Dóra klinikai szakpszichológus. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a  tüneti kezelés, a fizikai gyógyulás, a felépülés szerves része a lelki megküzdés, így ebben is segítségre szorul egy kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg, fontos, hogy ismerje, hogy hogyan építse fel a megküzdési stratégiáját” – mutatott rá. 

A döntőben a kategóriákban legjobbnak bizonyuló csapatok 4 millió forintos támogatást nyernek, hogy megvalósítsák pályázatukban megfogalmazott céljaikat.

„Összefoglalva célunk, hogy hiteles forrásból nagyon konkrét, gyakorlati segítséget, támaszt tudjunk nyújtani, legyen szó akár arról, hogyan őrizhetjük meg tüdőnk egészségét légzőgyakorlatok által egészen addig, hogy miként kell beadni egy vérhígító injekciót. A pályázaton elnyerhető 4 millió forintból szeretnénk megvalósítani azokat az edukációs anyagokat, döntően podcastok és kis videók formájában, amelyek a felvetett témák kapcsán adnak egyszerű, nagyon jól érthető, széles körnek elérhető gyakorlati, azaz valódi segítséget” – summázta dr. Müller Veronika.

A Pulmonológiai Intézet kisfilmje:

Szavazni itt lehetséges.

Legjobbak között a szakdolgozói-, és gyógyszerész kategóriában is

A Richter Anna díj szakdolgozói kategóriában a legjobbak közé került a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Oktatókonyha elnevezésű projektje, amellyel többek között diabétesszel, cöliákiával és veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekeket és családjaikat segítenék. Az öttagú csapat tagjai, Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő vezetésével, olyan oktatókonyhát álmodtak meg, amely a klinika épületén belül adna helyet a rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek, hogy támogató közösségben, játszva tanuljon a család. Nyertes pályázat esetén gyermekgyógyász, vegyész, dietetikus kolléga segíti majd a munkát, valamint újságíró is csatlakozott a projekthez, érintett szülőként sokat hozzátéve az álom oktatókonyha valóra válásában.

Ugyancsak a döntőbe került, gyógyszerész kategóriában az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Gyógyszer VloggerKids elnevezésű projektje. A csapat szakemberei a különböző gyógyszerformákkal és a leggyakoribb betegségek kapcsán felmerülő gyógyszeres kezelésekkel ismertetnék meg a szülőket rövid, látványos videókon keresztül. Nyertes pályázat esetén összesen 5 kisfilm ad majd szakmailag megbízható, esetleges tévhiteket eloszlató gyakorlati tanácsokat szemléletes formában a náthás, az allergiás megbetegedésekkel, a helyes antibiotikum használattal, a krupp-szindrómával és az asztma kezelésében használatos gyógyszerformák helyes alkalmazásával kapcsolatban.

Következő cikkeinkben részletesen bemutatjuk az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, valamint az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet projektjét is.

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Richter Anna Díj

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.