Dr. Pap Domonkos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa nyerte el az idei évben a fiatal kutatókat elismerő Bárány Róbert Díjat. Elsőként sikerült átfogó, in vitro és in vivo kísérletek segítségével igazolnia egy hatóanyagról annak széles körű gyulladáscsökkentő és szöveti hegesedést gátló hatását. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága által alapított díjat a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozatának keretében adták át az MTA székházában november 9-én.

A díj elnyerésére magas tudományos értékű pályaművel, valamint egyéni munkával elért eredménnyel lehetett pályázni. Dr. Pap Domonkos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa „Új típusú gyulladásgátló vegyületek azonosítása és felhasználása” című pályamunkájával nyerte el a 35 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkáját elismerő Bárány Róbert Díjat. A benyújtott pályamű egy új típusú gyulladáscsökkentőket beazonosító európai és nemzetközi szabadalmi beadványhoz kapcsolódik, melyet dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes által vezetett ELKH-SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutatócsoport tagjai (dr. Pap Domonkos, dr. Szebeni Beáta, dr. Veres-Székely Apor, dr. Vannay Ádám) nyújtottak be a Semmelweis Innovációs Központtal együttműködve.

A Junior Prima díjas kutatónak elsőként sikerült átfogó, in vitro és in vivo kísérletek segítségével igazolni egy hatóanyagról annak széles körű gyulladáscsökkentő és szöveti hegesedést gátló hatását. Az eredmények alapján a hatóanyag alkalmazható lehet több, jelenleg megoldatlan terápiájú betegség kezelésében, így például a SARS-CoV-2 vírusfertőzés következtében kialakuló súlyos gyulladás és hegesedés mérséklésére a tüdőben.

A Bárány Róbert Díj megalapításának és adományozásának célja az ELKH Titkárság irányítása alatt álló kutatóhelyeken kutatói munkakörben foglalkoztatott 35 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának elismerése. A díj elnyerésére magas tudományos értékű pályaművel, egyéni munkával elért eredménnyel lehet pályázni, például szabadalommal, találmánnyal, könyvvel, szakcikkel vagy cikksorozattal, önmagában értékelhető önálló kutatási eredménnyel vagy részeredménnyel, illetve a társadalomtudományok területén doktori értekezéssel is.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: dr. Pap Domonkos

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.