Október 29-én, egy még kellemesen meleg és vizsgáktól stresszmentes őszi napon sikeresen lezajlott a Semmelweis Egyetem hivatalos Gólyabálja az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) szervezésében. Pénteken a hallgatók és az oktatók a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) termeiben élvezhették étel- és italpultjaink kínálatát, valamint meghívott előadóink műsorát. Sztárvendégeink voltak többek között az Irie Maffia, a Necc Party, a Szia Anya! zenekar, a dj pultokat pedig Newik, Peter Jabin és az IÖCS dj-k uralták az est folyamán.

A díszműsort az elsőéves hallgatók színpompás palotás tánca nyitotta meg. A megjelenteket dr. Merkely Béla rektor és Tripolszky Bálint, a HÖK elnöke köszöntötte. A gólyákat Bódis Bendegúz, az IÖCS leköszönő elnöke egy pohár pezsgővel avatta Semmelweis Polgárokká. A beszédek után átadták a Pro Juventute Universitatis díjakat. Elismerésben részesült dr. Csikós Bálint, Horváth Ildikó, dr. Kapai Ádám, dr. Papp Zsombor Mátyás és dr. Pósta András, akik több éves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához. Ezután az egyetemi tankörök, azaz a betűk táncai következtek:  a résztvevők színvonalas és szórakoztató produkciókat láthattak a FOK, C, D, G, F, GYTK, H és az ETK előadásában. A táncok között Gál Boglárka ének-, és Gyurkó Flávia tánctudását csodálhattuk meg, továbbá az instruktorok egy tánccal is készültek. Ezt követően a Mozgókép Alkotó Kreatív Instruktorok, vagyis a MAKI-k jóvoltából újra felidézhettük a Gólyatábor élményeit a Gólyafilm megtekintése során. A műsort a már hagyománnyá vált keringő zárta, melyhez a dallamokat a Medikus Zenekar biztosította.

Nyolc órától megnyílt a kapu a többi résztvevő előtt is, és hivatalosan is kezdetét vette a hajnalig tartó báli forgatag. A teljes egyetemi épület tündökölt az IÖCS díszeleteinek köszönhetően. Mint minden évben, idén is egy téma köré csoportosult a bál kinézete: a 2021/22-es tanévben a hobbitok rendezték be kis falujukat egy este erejéig, amely visszaköszönt nemcsak a díszleteken, de az IÖCS-ösök öltözetén is. A résztvevők ezen túl kiegészítőkkel egy különleges háttér előtt is fotózkodhattak, így a baráti társaságok egy életre szóló ajándékot kaphattak. A vendégek kipróbálhatták szerencséjüket a tombolán és a szerencsekeréken, amelyek az izgalmak mellett jótékony célokat is szolgáltak, hiszen befolyt összeggel a szervezők a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikát támogatták.

Mint minden bálnál, úgy a Gólyabál esetében is az este második részében a zenéé volt a főszerep. A NET hatalmas, díszes üvegei előtt valódi nagyszínpadon léphettek fel a meghívott vendégeink. A Szia Anya!, az Irie Maffia és a Necc Party valósággal felrázta a tömeget, és még az is táncra perdült, aki az elején kissé félénknek bizonyult. Az Irie Maffia nemcsak az ország egyik leghíresebb reggae együttese, de a 2017-ben megjelent Wake up című számuk BPM-je (zenei tempója, ritmusa) megegyezik a szakszerű újraélesztés tempójával is. Ezek után nem meglepő, hogy az IÖCS-nek és a HÖK-nek rájuk esett a választása. A Necc Partyt szintén nem kell senkinek bemutatni: a legnagyobb bulik fűződnek a nevükhöz, számos országosan is elismert helyen megfordultak már, mint a Budapest Park, vagy épp az Akvárium Klub. A bálon megjelentek számára nem is kérdés, miért sikeresek, aki pedig nem volt, annak intő jel lehet, miért érdemes legközelebb megjelenni az eseményen. A Necc Party lejátszási listáját egyébként a 2000-es, 2010-es évek legnagyobb slágerei alkotják, melyeket a bálon megjelent generáció igazán magáénak érezhetett. Bár a rendezvényen hatalmas sztárok léptek fel, nem szabad elfeledkeznünk az IÖCS lemezlovasairól sem, akik a NET dísztermét töltötték meg élettel. Választékból nem volt hiány, mindenki megtalálta a saját zenei világát. Ez nemcsak a hatalmas tömegből, de onnan is kiderült, hogy a reggel öt órai záráskor még mindig szép számmal voltak jelen a bulizók.

A mulatság lezárása után, amikor a NET termei kiürültek, elkezdődött a díszletek eltávolítása, a pultok elpakolása, székek visszarendezése és a búcsú az év utolsó nagyobb összegyetemi eseményétől. Azonban senki ne csüggedjen, hiszen csak egy kis pihenőt tartunk, mielőtt elkezdődik a téli programsorozat, ahol újabb közös élményekkel gazdagodhatunk: első jelentős állomásunk a NET Futás lesz, ahol nem kevesebb a cél, mint a lehető leggyorsabban felérni a NET legfelső emeletére! Sajnos a liftben rejlő lehetőségek kiaknázása nem lehetséges, így ha a győzelem a cél, akár már ma el lehet kezdeni a lábnapot a kondiban. Még a nagy kávésbögrék és tankönyvek bekészítése előtt egy másik programmal is kedveskedünk a hallgatóknak, mely nem más, mint a Semester Closing. Ez egy utolsó lehetőség, hogy kicsípjük magunkat, mielőtt átadjuk hétköznapjainkat a mackó nadrágoknak és az éjszakai tanulásoknak. Aki pedig a havat szereti, annak elhozzuk az igazi francia Alpok adta romantikát! Jelentkezzetek a januárban megrendezésre kerülő Semmelweis Skiride-ra, és engedjük ki együtt a fáradt gőzt a vizsgaidőszak után – hisz nincs is jobb, mint egy kis fizikai fáradtság a szellemi megterhelés után! A tavaszi szemeszter újabb programsorozatában találkozhat mindenki a Tavaszi fesztivállal és a Karnevállal is, ahol újra együtt élvezhetjük a már megszokott színvonalas programokat, melyeket az öntevékeny csoportok és a HÖK közös szervezéssel biztosítanak nekünk. Ám ezekről majd később, addig is találkozzunk még a tél folyamán!

A Gólyabálról készült képek az alábbi linkeken megtekinthetők: 

Instruktor Öntevékeny Csoport és Hallgatói Önkormányzat, Tábi Dalma, Havasi Márk
Fotó: Barta Bálint

A cikk a hallgatói szemmel rovatunk keretében készült

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.