Két, mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezéssel, egy új, a legmodernebb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülékkel, valamint egy DSA (digitális szubtrakciós angiográfia) laboratóriummal bővült a közelmúltban az Orvosi Képalkotó Klinika (OKK). A több százmillió forint értékű fejlesztést bejárás keretében tekintette meg dr. Merkely Béla rektor, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Pavlik Lívia kancellár, valamint több más egyetemi vezető dr. Maurovich Horvat Pál klinikaigazgató vezetésével.

„Egy komprehenzív képalkotó diagnosztikai központ jött létre az Orvosi Képalkotó Klinikán dr. Maurovich Horvat Pál vezetésével az elmúlt két év alatt” – emelte ki a bejárás során dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: az elmúlt hónapokban mintegy 600 millió forint értékű fejlesztés történt a klinikán, a radiológia nemzetközi napjára szervezett látogatáson ennek egyes elemeit tekintették meg. A rektornak, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettesnek, Klinikai Központ elnöknek, dr. Pavlik Lívia kancellárnak, valamint több más egyetemi vezetőnek dr. Maurovich Horvat Pál klinikaigazgató mutatta be az újgenerációs röntgenberendezéseket, a mammográfiás készüléket, valamint a döntően onkológiai típusú intervenciókra specializálódott DSA-labort.    

A világon az elsők között a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján érhető el az a két új röntgenkészülék, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával jelenleg nyolc különböző tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken.

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé, és ezzel egyidőben csökkenti a radiológuskollégák munkaterhelését

– emelte ki dr. Maurovich Horvat Pál.

Az új röntgenkészülékek képesek nagy sebességgel több felvételből összefűzött képek készítésére, amellyel a teljes gerinc egy képen elemezhető, valamint több felvételből álló háromdimenziós, úgynevezett tomoszintézis (rétegfelvétel) vizsgálatokra is lehetőség nyílik. A hagyományos röntgenképek mellett kettős energiájú képek is készíthetők, vagyis a lágyrészek és a csontszerkezet elkülönítését, azok pontosabb megítélését is segítik – ismertette dr. Gyebnár János, az OKK Radiológia Tanszék klinikai főorvosa. Hozzátette, az új röntgenkészülékek speciális szoftvere (Thoracic Care Suite) révén számos tüdőelváltozást képesek automatikusan felismerni a mellkasfelvételeken, köztük például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet. Ez a szoftver Európában, klinikai környezetben elsőként a Semmelweis Egyetem OKK-n működik.

Galéria

9kép

A mesterséges intelligencia algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul. A készülékkel azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetőek, így már korai szakaszban felhívják a figyelmet a potenciális elváltozásra.

A berendezésekhez újonnan beszerzett másik szoftver az úgynevezett Critical Care Suite – Pneumotrax, amelynek sürgősségi, illetve kritikus helyzetekben van jelentősége a légmell felismerésében. A világszerte csak néhány intézményben – köztük a Semmelweis Egyetemen – elérhető alkalmazás azonnal kiértékeli a felvételt, még mielőtt a leletező orvos látná, és eredményét azonnal megjeleníti a monitoron.

A klinika a két új, 200 millió forint összértékű röntgengépet az Operatív Törzs támogatásával, pénzügyminisztériumi finanszírozással szerezte be.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika Emlődiagnosztikai Részlegén 2021 szeptemberében üzembe helyeztek egy, a legmodernebb emlődiagnosztikát, úgynevezett 3D-vezérelt tomoszintézist (rétegfelvételt) lehetővé tevő készüléket (Hologic 3Dimensions) is. Ez a típusú tomoszintézis rendszer jelenleg a világon elérhető legmegbízhatóbb és legkorszerűbb diagnosztikai emlővizsgálat. Újdonsága a berendezéshez kapcsolódó szabadalomban rejlik: a hajlított kompressziós lemez teljes mértékben követi az emlő alakját, tehát kompatibilis minden méretű és formájú emlővel, nem okoz képi torzítást, ugyanakkor a besugárzási dózis nem növekszik, és kevesebb kellemetlenséggel jár. A tomoszintézis során a röntgensugárforrás az emlő feletti ívet követve mozog, miközben 15 fokos szögtartományban gyűjt adatokat. Ezekből számítógépes szoftver segítségével emlőnként – az emlő méretétől függően és irányonként – maximum 15 képet készít, míg a hagyományos mammográfia során emlőnként két kép készül – emelte ki dr. Tóth Mónika, az Emlődiagnosztikai Részleg klinikai főorvosa.

A tomoszintézist végző készülék a jelenleg rendelkezésre álló leggyorsabb és legmodernebb technológia, amellyel a nagy felbontású, háromdimenziós képek révén akár 20-60 %-kal több emlőrák ismerhető fel a hagyományos mammográfiához képest. A saját klinikai forrásból vásárolt, közel 100 millió forintos készülékkel, annak gyorsasága miatt több beteg vizsgálatát lehet ugyanannyi idő alatt elvégezni, és a diagnózis felállítása is sokkal biztonságosabb – tette hozzá dr. Maurovich Horvat Pál klinikaigazgató.

A bejárás során megtekintették a klinika néhány hónapja működő DSA (digitális szubtrakciós angiográfia) laboratóriumát, ahol döntően onkológiai típusú intervenciókat végeznek, kiegészítve a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika profilját. Dr. Nemes Balázs, a Városmajori Klinika Intervenciós Radiológiai Tanszékének vezetője elmondta, a fontosabb, itt végezhető beavatkozások közé tartozik egyebek mellett a májdaganatok, a méhartéria és a prosztataartéria embolizációja. Ennek során katéterrel jutnak el az adott kóros eltérésig, és elzárják az oda futó ereket, daganatos betegségnél pedig gyógyszert kibocsátó eszközöket is be tudnak juttatni.

Világelső IT megoldás a Semmelweis Egyetemen

Mindezeken túl szintén az Operatív Törzs támogatásával egy 80 millió forint értékű szoftvercsomagot is beszerzett az OKK, amely a teljes egyetemet összeköti egy platformra képalkotás szempontjából. A világelsőként a klinikán használt Philips Concerto leletező radiológiai munkaállomás legújabb verziója hatékony segítséget nyújt többek között a COVID-19 betegek különböző klinikai egységek között történő gyors és megbízható ellátására. Ez az informatikai fejlesztés is szerves része az OKK mesterséges intelligenciára épülő innovatív stratégiájának – hangsúlyozta az igazgató.

Dávid Orsolya, Dobozi Pálma
Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.