A EUniwell (European University for Well-Being) partneregyetemek által szervezett FestiWell eseménysorozat részeként a Semmelweis Egyetem Well-Being Napot tartott az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK). Az eseménysorozat keretein belül újra meghirdették a EUniWell Seed Funding Programot, melyre már lehet pályázni.

A kétnapos, online követhető FestiWell eseménysorozaton a EUniWell szervezésében nemzetközi szakemberek részvételével panelbeszélgetéseket és előadásokat tartottak, melyek során szó volt a EUniWell partneregyetemei között tervezett mobilitási lehetőségekről, egyéni, társadalmi és környezeti jólléttel kapcsolatos kutatásokról, a nyitott oktatás (open education) eddigi EUniWell-en belüli jó gyakorlatairól, valamint különböző, a fenntarthatósággal, esélyegyenlőségel és a jólléttel kapcsolatos témákról.

A FestiWell rendezvénysorozattal egy időben a Semmelweis Egyetem Well-Being Napot szervezett az EOK-ban. Itt az érdeklődők részt vehettek az Egészségfejlesztési Központ szűrésein, valamint különböző művészeti, szabadidős és sporttevékenységeken. A Well-Being Nap részeként dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, az EUniWell szakmai vezetője, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság igazgatója, dr. Pap Magor, az Egészségfejlesztési Központ igazgatója, valamint Takács Félix, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) alelnöke és Sloan Kudrinko, az International Semmelweis Student Association (ISSA) vezetőségi tagja és egyben a EUniWell’s Student Board tagjai  interaktív workshopot tartottak, ahol a hallgatóknak lehetőségük volt élőben megosztani az egyéni és az egyetemi jóllétük javításával kapcsolatos elképzeléseiket. A rendezvényen a szervezők online felmérést is végeztek a hallgatók EUniWell partneregyetemek iránti érdeklődéséről és mobilitási igényeiről. A Semmelweis Well-Being Nap zárásaként az érdeklődők részt vehettek az Ekler Luca paralimpikonnal és világcsúcstartóval tartott beszélgetésen.

Az online eseménysorozat részeként, a Semmelweis Egyetem által szervezett EUniWell Open Lecture Series (nyitott előadássorozat) nyitóelőadásaként dr. Roska Botond, a bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology vezetője, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora és egykori hallgatója tartott angol nyelvű előadást “Restoring vision” címmel. Az előadást dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánja, az EUniWell szakmai vezetője moderálta.

Dr. Roska Botond prezentációjában bemutatta a jelenleg folyó, a látás helyreállítását és a látásvesztés lassítását célzó kutatási projektjeinek eddigi eredményeit, többek között azt, ahogyan egy általuk kifejlesztett génterápiás kezeléssel egy ritka szembetegségben, a retinitis pigmentosában szenvedő beteg látásfunkcióit sikerült részben visszaállítani. Videófelvételen szemléltette, ahogyan a páciens, miután egy ún. génterápiás vektor injekciót kapott, egy speciális, intelligens szemüveg segítségével megtalál egy asztalon bizonyos tárgyakat. Dr. Roska Botond kifejtette, hogy az injekció után és a szemüveg segítségével egy szoftver dolgozza fel a képeket, de ezt követően szükség van a páciens trenírozására is, hogy megtanulja az újfajta impulzusokat értelmezni és használni. „Jelenleg már több beteggel is elértük ugyanezt a szintet, a jövőben pedig szeretnénk 3-4 fajta különböző, más megközelítést alkalmazó terápiát is kidolgozni, hogy ki tudjuk választani az adott páciensnek a legmegfelelőbbet” – tette hozzá. Az előadás elérhető lesz a EUniWell honlapján, valamint a EUniWell youtube csatornáján is.

Az eseménysorozaton az érdeklődők részletes tájékoztatást kaphattak a harmadik EUniWell Seed Funding Call pályázati tudnivalóiról is, melyre 2021. október 14. és 2021. december 5. között lehet pályázatokat benyújtani. A EUniwell Seed Funding Call célja, hogy a EUniWell partneregyetemek kutatói, oktatói, adminisztrációs munkatársai és hallgatói együttműködjenek olyan projektek keretében, amelyek építik az egyetemek közötti kapcsolatokat és ösztönzik a jóllétet támogató tudástranszfert.

A sikeres pályázatok elősegítése érdekében a EUniWell október 29-én és november 10-én online (Zoom) tájékoztatást tart, valamint kifejezetten a hallgatók számára november 12-én pályázatírási workshopot szervez, melyre jelentkezni az alábbi oldalon lévő email címen lehet. A harmadik Seed Funding Call hivatalos felhívása és pályázati tudnivalói letölthetőek a EUniWell honlapjáról: https://www.euniwell.eu/participate/call-for-joint-projects

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.