Negyven évig dolgozott az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán dr. Barabás József, a klinika korábbi intézetvezetője, egyetemi tanár és Ábrahám Mária intézetvezető főnővér, műtősnő. Kollégáik ünnepség keretében búcsúztatták el őket.

Dr. Németh Zsolt, a klinika jelenlegi intézetvezetője az összejövetelen kiemelte, az ünnepelteknek több évtizedes egyetemi múltjuk miatt életformájukká vált az egyetemi polgárság. Munkájukkal emelték az oktatás és a betegellátás minőségét, sokat tettek a kollektíva megtartásáért.

Dr. Barabás József 1975-ben végzett az egyetemen, majd 2 év sümegi kitérő után, 1977-ben kezdett el dolgozni a klinikán, 2004-től pedig 12 éven keresztül intézetvezetőként irányította az ott folyó munkát. „A professzor úr egy fogalom volt az osztályon, ha bármi gondunk volt, hozzá bátran fordulhattunk. Ha elakadtunk egy műtétben, behívtuk, és ő persze örömmel segített. Mindezek mellett pedig természetesen végezte az olyan nagy operációkat, mint például a daganat-, rekonstrukciós- és mikrosebészeti beavatkozásokat”– idézte fel az ünnepelttel kapcsolatos személyes emlékeit dr. Németh Zsolt.

Dr. Barabás Józsefet dr. Szabó György, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika Maxillofaciális (Arc-, állcsont-) sebészeti osztályának professor emeritusa, egyetemi tanára is méltatta, aki az elmúlt évtizedeket fotókkal és számos történettel elevenítette fel. Visszaemlékezett egyebek mellett arra, hogy egy egyetemi fogadáson dr. Szécsény Andor akkori rektor hívta fel figyelmét dr. Barabás Józsefre. „Azt mondta, figyeljek oda rá, mert nagyon jó keze van. És valóban így volt” – idézte fel. „Negyven éve itt vagyok, de a mai napig előfordul, hogy éjszaka nem alszom jól, mert a másnapi feladatokra gondolok. Ilyenkor mindig biztonságérzetet ad, hogy tudom, ha szükséges, Barabás professzor segít majd a műtéti beavatkozásnál, hiszen benne mindig is nyugodtan meg tudtam bízni” – mondta dr. Szabó György.

Dr. Barabás József

Az ünnepségen dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika professor emeritusa elmondta, pontosan 30 évet dolgozott együtt az ünnepelttel, ami nagy örömmel tölti el. A közös emlékeket megidéző beszédét több évtizedet átölelő fényképes dia-gyűjtemény bemutatásával kísérte végig.

A méltatások után dr. Barabás József felidézte pályája legfontosabb mérföldköveit, többek között végzős egyetemista éveit, azt, hogy miként került a klinikára, és a külföldön töltött időszakot. Ez utóbbival kapcsolatban megosztotta édesapja jótanácsát is a hallgatósággal, miszerint el kell menni tanulni külföldre, majd haza kell hozni az ott megszerzett tudást. (Dr. Barabás Józseffel az igazgatói posztról való leköszönés alkalmából készített 2016-os cikkünk ide kattintva olvasható.)

Ábrahám Mária

Az ünnepségen Ábrahám Mária intézetvezető főnővért, műtősnőt is elbúcsúztatták kollégái. „Az első perctől fogva szimpatizáltunk egymással, aztán kiderült, hogy egy napon születtünk” – mondta mosolyogva dr. Ujpál Márta, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika egyetemi docense.

Ábrahám Mária számtalan jó tulajdonsága közül a lényeglátást, valamint a gyors és határozott döntési képességet emelte ki. „Olyan, mint egy jó sakkjátékos, előrelátó, tudja mindig, hogy mi a következő lépés, és azt is, hogy annak mi a következménye” – hangsúlyozta. Hozzátette, az ünnepelt szakmai tudása, tapasztalata szakorvosokéval vetekszik, emellett pedig ugyan nem vész el a részletekben, de nem kerülik el a figyelmét az apró dolgok sem. „Nagyon jó volt veled dolgozni, és nagyon fogsz hiányozni” – zárta beszédét dr. Ujpál Márta.

„Az én időmbe is eljött az ősz” – mondta a búcsúztatón Ábrahám Mária. Felelevenítette az életét és a pályáját alapjaiban befolyásoló véletleneket. Köszönetet mondott mindhárom klinikavezetőnek, akikkel a 40 év alatt lehetősége nyílt együtt dolgozni, illetve minden kollégájának.

Horváth Dóra
Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.