2021. augusztus 5-én súlyos betegség után elhunyt dr. Szőgyi Mária, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet nyugalmazott egyetemi docense.

Középiskolai tanulmányait a budapesti Eötvös József Gimnáziumban végezte. Érettségi után sikerrel felvételizett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára, ahol diplomát szerzett. Már egyetemi hallgatóként bekapcsolódott az akkori Orvosi Fizikai Intézet munkájába tudományos diákkörösként, illetve demonstrátorként. A diploma megszerzése után az intézet munkatársa lett és az is maradt nyugdíjba vonulásáig, sőt az után is visszajárt még óraadóként.

Kutató munkájában kezdetben dr. Tamás Gyula vezetésével az ultrahang hatásaival foglalkozott, később a dr. Györgyi Sándor vezette membránkutató csoportban a membránok tulajdonságait vizsgálta különféle technikákkal. 1976-ban lett a biológiai tudomány kandidátusa.

Kedvelt oktató volt, hallgatói nagyon szerették. Magyar és német nyelven vezetett gyakorlatokat és tartott előadásokat. A német nyelvű oktatás kezdetétől, 1982-től hosszú éveken át volt német tanulmányi felelős. A hallgatók sokszor fordultak hozzá, nem csak a biofizikát érintő kérdésekkel, hanem jó néhányan mintegy pótmamaként tekintettek rá. A tudományos diákköri hallgatók munkáját is szívesen és eredményesen irányította. 2000-ben az egyetem Kiváló Tudományos Diákköri nevelője kitüntetésben részesült.

Személyes élete nem volt könnyű. Hosszú ideig ápolta édesanyját, majd a 2010-es évek második felében férjét, annak 2019. októberben bekövetkezett haláláig.
Emlékét szeretettel és tisztelettel őrzik volt munkatársai és számos volt hallgatója.

A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet közössége