A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) az MSD Pharma Hungary Kft. készítményének adományozta a 2020-as az Év Gyógyszere díjat, amelyet a Semmelweis Szalonban adtak át online közvetítés keretében. Az allogén őssejt-átültetésen átesett felnőtteknél gyakran kialakuló veszélyes vírusfertőzés megelőzésére kifejlesztett gyógyszer jelentősen csökkenti a fertőzés kiújulásának, a súlyos, gyakran halálos szövődmények kialakulásának veszélyét, és javítja a betegek túlélési esélyeit.

Az ünnepélyes díjátadó dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) elnökének, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesének, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatójának szakmai előadásával indult, melyben az MFT szervezetét mutatta be. Felidézte, hogy az 1962-ben alakult társaság célja a farmakológia és a klinikai farmakológia, valamint a hazai gyógyszerkutatás és gyógyszerinnováció fejlesztése, a farmakológia graduális és posztgraduális képzésének elősegítése, az elért eredmények bemutatása hazai és nemzetközi szakmai fórumokon. Kiemelte, hogy a 21. században a gyógyszerkutatás és fejlesztés a multidiszciplinárissá váló transzlációs kutatás-fejlesztés-innováción alapul. Röviden ismertette a társaság nevéhez fűződő főbb díjakat, illetve konferenciákat.

Az Év Gyógyszere díj odaítélésekor az értékelés főbb szempontjai között említette a hatásmechanizmus újdonságát, a tudományos felfedezés áttörő voltát, a gyógyszer hiánypótló szerepét hazánkban az adott terápiás területen, a kedvező mellékhatást és interakciós profilokat, a költséghatékonyságot, a felhasználóbarátságot, valamint a hazai kutatás-fejlesztés hozzáadott értékét.

Az MSD immár ötödik alkalommal nyerte el a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Év Gyógyszere díját. A lakosság több mint fele fiatalkorára nagyrészt tünetmentesen átesik a herpeszvírusok családjába tartozó CMV (cytomegalovírus) okozta fertőzésen, de a kórokozó megmarad a szervezetben, így újra feléledhet. Egészséges embereknél ez rendszerint nem igényel kezelést, ezzel ellentétben a szervtranszplantáción átesett betegek olyan terápiát kapnak, amely gyengíti az immunrendszerüket, a csontvelő-átültetett betegek immunműködése pedig eleve károsodott. Így ebben a csoportban a CMV már komoly, akár halálos szövődményeket is okozhat. Az MSD díjazott készítménye azért számít áttörésnek, mert Magyarországon korábban csak a kialakuló betegségek kezelésére álltak rendelkezésre csekély számban gyógyszerek, a megelőzésre nem – emelet ki dr. Bitter István, az MFT szakmai bíráló bizottságának elnöke, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottság elnöke, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi tanára, professor emeritusa. Hozzátette: a kezelés mentes azoktól a súlyos, toxikus mellékhatásoktól is, melyek az eddig alkalmazott megelőző kezeléseket jellemezték.

„Nagy megtiszteltetés, komoly szakmai elismerés, hogy az MSD 1996, 2002, 2006 és 2017 után egyedüli vállalatént immár ötödik alkalommal nyerte el a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Év Gyógyszere díját – mondta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója.

Galéria

9kép

Az átadón szakmai előadást tartott még dr. Helyes Zsuzsanna, az MFT Főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi tanára, illetve dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Hematológiai Tanszékének egyetemi tanára, valamint Jasper Kunow, az MSD középkelet-európai régiójának igazgatója, az MSD Pharma Hungary Kft. képviseletében.

Az Év Gyógyszere díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) alapította 1997-ben azzal a szándékkal, hogy segítse hazánkban a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények elterjedését a betegségek gyógyításában, és hozzájáruljon az új terápiás eljárások meghonosodásához is. Az Év Gyógyszere pályázati kiírásra Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártó és/vagy forgalmazó cégek jelentkezhetnek olyan gyógyszerkészítménnyel, amely az EU-ban és/vagy Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.