A Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat egyik kiemelt eseménye volt a Klinikai Konferencia. A tavaly ősszel megrendezett kétnapos, angol nyelvű rendezvény díjátadója a pandémia miatt elmaradt, így most a Semmelweis Szalonban, ünnepélyes elnökségi ülés keretei között adta át az elismeréseket dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, a Klinikai Központ elnökségi tagja.

A 2020. november 9-10-én, online keretek között megrendezett Semmelweis 250 Klinikai Konferencia az egyetem munkatársai és hallgatói mellett valamennyi hazai egészségügyi intézmény és társegyetem munkatársa számára nyitott volt, továbbá a hallgatók kreditpontot is szerezhettek a részvétellel. Az esemény díjátadója a pandémia miatt elmaradt, így erre most került sor a Klinikai Központ ünnepélyes elnökségi ülésén.

A Semmelweis Egyetem munkatársai nemcsak a koronavírus elleni harcból vették ki a részüket, de a betegellátás, a szűrések, oltások és oktatás mellett a Semmelweis Egyetem 250 éves jubileuma kapcsán is számos programot sikeresen meg tudtunk szervezni. Az egyik ilyen volt a 2020. novemberében megrendezett kétnapos online Klinikai Konferencia – emelte ki a Semmelweis Szalonban tartott eseményen dr. Szabó Attila.

A klinikai rektorhelyettes hozzátette: az angol nyelvű rendezvény az első olyan nemzetközi szakmai konferencia volt, amely multidiszciplináris áttekintést nyújtott a Semmelweis Egyetem klinikai tevékenységéről. 

Dr. Szabó Attila kiemelte, a programsorozatra 1500-an regisztráltak, mintegy 80 előadó – köztük 20 külföldi szakértő – tartott előadást, emellett poszterszekcióra is sor került. A Klinikai Központ elnöke emellett köszönetet mondott azon munkatársainak, akik segítettek a konferencia megrendezésében.

A négy, rendkívül magas színvonalú poszterszekcióban – amelyet mintegy négyszázan követtek – közel 60 PhD-hallgató és szakorvos mutatta be a kutatási eredményeit. Ahogy a szakmai program előadás-szekciói közt is, úgy a poszterek terén is a medicina számos diszciplínáját vonultatták fel – a pszichiátriától a neurológián, hematológián, képalkotáson, pulmonológián, gyermek- és bőrgyógyászaton át az igazságügyi orvostanig és közegészségtanig.

Hatalmas élmény volt a konferencia, amelyen a teljes klinikum bemutatkozott – összegzett beszédében dr. Réthelyi János. Mint azt a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója kiemelte: ugyan az eseményre a koronavírus-járvány második hullámában került sor, a rendezvény teljesítette célját, amely annak megmutatása volt, hogy a Semmelweis Egyetemen milyen széles spektrumban és milyen magas színvonalon zajlik a betegellátás, valamint a klinikai és transzlációs kutatás. Emellett megjelentek az intézmény kiterjedt nemzetközi kapcsolatai, együttműködései is.

Az ünnepi beszédeket követően a díjak és elismerések átadása következett.

A díjazottak névsora ide kattintva tekinthető meg.

Horváth Dóra
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.