Öt kategóriában 70 borászat 192 bora mérette meg magát a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyen 2021-ben. A Semmelweis Szalonban tartott ünnepélyes eredményhirdetésen dr. Merkely Béla rektor adta át a díjakat.

Dr. Merkely Béla beszédében felidézte: a magyarok mindennapi életének is fontos része a bor azóta, hogy a betelepülés után a rómaiaktól megörököltük a szőlőművelés tudását és képességét. Ezt a hagyományt alapul véve rendezi meg a Semmelweis Egyetem évről-évre a bormustráját, immár 11. alkalommal. Idén minden eddiginél több, összesen 192 tétel bor érkezett a megmérettetésre.
Az idei rendezvényt a 2020-ban, a koronavírus-járvány következtében elmaradt esemény miatt fokozott érdeklődés övezte. A 2019-es 139-hez képest idén közel kétszáz nevezés érkezett. Ezúttal legtöbben a Kárpát-medencei fehér kategóriában mérették meg magukat 58 nevezéssel, a világfajták vörös versenyére 46, a fehérekére 45, a Kárpát-medencei vörös versenyre 25 nevezés érkezett, és 18 desszertbor mérkőzött meg az az egyetem bora címért.

A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével.

A győztesek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer alapján zajlik. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vesznek részt. A győztes italok egy évig viselhetik a „Semmelweis Egyetem bora” címet reprezentációs célokat szolgálva, vagyis elsősorban exkluzív ajándékként viszik az egyetem jó hírét világszerte. 

Dr. Gellér László a borsverseny házigazdája elmondta: az, hogy a bormustrán nagyon jó eredmények születtek, a hazai bor kiváló minőségét példázza. A magyar borok jó hírét mutatja, hogy 92-ben Domitianus római császár kivágatta a magyar szőlőket, mert az akkori magyar bor versenytársa volt a római boroknak.

A 2021-es verseny lezárásaként rendezett július 8-i ünnepélyes eredményhirdetés is azt erősíti, hogy a magyar borok komoly minőséget képviselnek: 13 nagyarany, 64 arany, 87 ezüst minősítést ítéltek oda a szakértők a résztvevő borászatoknak.

A Kárpát-medencei fehérbor kategóriában harmadik helyen, nagyarany minősítéssel a Szentpéteri Borpince 2020-as évjáratú Olaszrizling bora végzett. Második lett nagyarany minősítéssel a Tokaj-Hétszőlő Tokaji Furmint Selection 2011-es bora. 2021-ben a Kárpát-medencei fehér bor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora címet a Petrényi Winery 2016-os évjáratú Petrény Solaria elnevezésű bora érdemelte ki nagyarany minősítéssel.

A Világfajták fehér kategóriában a megosztott második helyet arany minősítéssel a Tornai Pincészet Somlói Top Selection Szürkebarát 2015-ös évjáratú bora és a Stróbl Borház 2020-as évjáratú Sauvignon Blanc bora szerezte meg. A Semmelweis Egyetem Bora ebben a kategóriában a Bősze Pincészet 2020-as évjáratú Sauvignon Blanc bora lett nagyarany minősítéssel.

A Kárpát-medencei vörösbor versenyben a harmadik lett arany minősítéssel a Riczu Bor és Vendégház Villányi Kékfrankos 2018-as bora, ugyancsak arany minősítéssel a második a Vesztergombi Pince 2017-es évjáratú St. László Bikavér bora. 2021-ben a Kárpát-medencei vörös kategóriában a Semmelweis Egyetem Borának a Bodri Pincészet 2018-as évjáratú Bodri Szekszárdi Bikavér „Dűlő” Válogatás borát választották nagyarany minősítéssel.

A Világfajták vörös megmérettetésben harmadik helyre rangsorolták nagyarany minősítéssel a Takler Borbirtok Takler Primarius Merlot 2017-es borát, második helyezett nagyarany minősítéssel Lelovits Tamás Pincészete 2018-as évjáratú Villányi két-hold Merlot Premium bora, míg a Semmelweis Egyetem Bora a Sauska 2017-es évjáratú Sauska Cabernet Franc Siklós bora lett nagyarany minősítéssel.

A Desszertborok versenyében harmadik helyen végzett nagyarany minősítéssel a Budaházi Fekete Kúria 2017-es Aszú bora, nagyarany minősítéssel második a Béres Szőlőbirtok Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016-os évjáratú bora. 2021-ben a Semmelweis Egyetem desszertborának a Royal Tokaji Borászat 2013-as évjáratú Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos borát ítélte meg a zsűri nagyarany minősítéssel.

Az esemény zárásaként a Medikus Zenekar Bartók Béla Román népi táncok című darabját adták elő, Albert Julianna csellón és Dubóczky Gergely, a Medikus Zenekar vezetője zongorán működött közre.

A borok átkönyveléssel a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságtól igényelhetők, tíz darabon felüli tételek esetén a karok saját hatáskörben intézhetik a megrendeléseket.

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.