A Fogorvostudományi Kar (FOK) diplomaátadó ünnepségén 139 végzős hallgatót avattak fogorvosdoktorrá, köztük 91-en a magyar, 36-an az angol és 12-en a német képzésen szerezték meg az oklevelet. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) megrendezett ceremónián a dr. Merkely Béla rektor, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja köszöntette a felavatott fogorvosdoktorokat.

A NET dísztermében megrendezett ceremónián ünnepségen dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg az ünnepi Szenátusi ülést. Beszédében kiemelte: a most oklevelüket megkapók nemcsak vizsgáikat és gyakorlataikat teljesítették sikerrel, de egy hazai és közép-európai szinten is vezető orvos- és egészségtudományi intézmény hallgatóihoz híven a koronavírus elleni harcból is kivették részüket. „Példát mutattak mindannyiunk számára – csak ennek segítségével érhettük el, hogy a nehéz hónapok után a járványadatok folyamatosan javulnak, a pandémia legnehezebb időszakát pedig remélhetőleg magunk mögött hagyhattuk. Nemcsak a diplomájukért dolgoztak meg, de a járvány elleni küzdelemben végzett munkájukkal ahhoz is hozzájárultak, hogy azt a mai napon méltó körülmények között vehessék át” – fogalmazott a rektor.

Dr. Merkely Béla emlékeztette a jelenlévőket: a mostani volt az egyetem 250. tanéve, amely közvetlenül az alapítás 250., jubileumi évfordulóját követte. „Ünneplés helyett a Semmelweis Polgárok ismét a járvány elleni harc frontvonalában találták magukat. Most visszatekintve elmondhatjuk, hogy a Semmelweis Polgárok a kitartó és bátor helytállásukkal méltóvá váltak elődeik örökségéhez” – mutatott rá a rektor, kiemelve az intézmény szerepét a PCR-tesztelésben, a védőoltások beadása és a COVID-betegek ellátása terén, mely feladatokban a hallgatók is aktív segítséget nyújtottak, miközben az oktatás is tovább folytatódott az intézményben. „Az elmúlt hónapok tapasztalatai meghatározzák, milyen fogorvosdoktorok válnak Önökből: a betegeiket szem előtt tartó, felelősségteljes, és elhivatott szakemberek, akik méltóak névadónk, Semmelweis Ignác örökségéhez” – emelte ki dr. Merkely Béla. Külön szót ejtett arról is, hogy a ShanghaiRanking 2021-es rangsorában az egyetem fogorvostudományi képzése bekerült a top 200-ba. Első alkalommal fordult elő, hogy magyar intézmény ebben a diszciplínában a nemzetközi toplisták élmezőnyébe került, mindezt ráadásul szakegyetemként sikerült elérni – hívta fel a figyelmet a rektor.

Ezt követően Borbola Dániel terjesztette elő az avatás iránti kérelmet. A végzős hallgatók három nyelven tették le esküjüket, amelyet követően dr. Merkely Béla rektor, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja kézfogással fogadták fogorvosdoktorokká a jelölteket. A FOK 139 hallgatója vehette át diplomáját, köztük 91 magyar, 36 angol és 12 német hallgató. 22-en summa cum laude, 113-an cum laude, 4-en pedig rite minősítésű oklevelet kaptak.

A magyar nyelvű hallgatók nevében dr. Borbola Dániel mondott beszédet, amelyben emlékeztette a jelenlévőket az elmúlt év rendhagyó történéseire. „Egyik napról a másikra kerültünk kirendelésre az Országos Mentőszolgálathoz, illetve valamelyik COVID-ellátó kórházba. Mindemellett sokan még önkéntesként is részt vettek a COVID-ellátásba” – emelte ki, hozzátéve: a tapasztalatoknak köszönhetően nemcsak jó fogorvosokká, de különleges helyzetekben jól helytálló orvosokká is váltak.

Az angol évfolyamon végzett fogorvosok nevében dr. Kalantari Soltanieh Sam Gis és dr. Kargahi Soroush mondtak köszöntőt. Ebben kiemelték: eltérő helyekről, a világ különböző pontjairól érkeztek az egyetemre, ám nemcsak osztálytársakká váltak, hanem barátokká és immár munkatársakká is. Visszatekintettek az elmúlt évekre és köszönetüket fejezték ki szüleik, barátaik és oktatóik felé. „Büszkék vagyunk arra, hogy elsajátítottuk a fogászati ismereteket és megtanultunk külföldön élni és örülünk, hogy mindezt együtt értük el” – fogalmaztak. 

A német nyelvű hallgatók nevében dr. Weißnegger Ines és dr. Moldovan Hanna köszöntötték a jelenlévőket. Ebben kifejezték hálájukat oktatóik és családtagjaik felé, valamint felidézték az elmúlt évek néhány emlékezetes pillanatát. „Nemcsak barátokra leltünk itt, néhányan a szerelmet vagy akár második családjukat is megtalálták Budapesten. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy soha nem fogjuk egymást szem elől téveszteni” – emelték ki. 

Az ünnepélyes ceremónián több kitüntetést is átadtak. Kivaló tanulmányi eredményükért és kiemelkedő tudományos munkájukért Balogh Károly Emlékéremben és Jutalomdíjban részesült dr. Kálmán Marcell és dr. Prókai Gábor. Kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közösségi munkája elismeréseként három hallgató vehetett át Máthé Gyula díjat: első díjban részesült dr. Borbola Dániel, második díjban dr. Bartolák Éva, harmadik díjban pedig dr. Bátori Gréti.

A frissen felavatott fogorvosdoktorokat dr. Gerber Gábor köszöntötte. Beszédében gratulált az oklevelüket átvevőknek, emlékeztetve őket arra, hogy diplomájukhoz hosszú éveken át tartó, elszánt és kemény munka vezetett. „Az Önök képzését egy nem várt gyakorlati résszel egészítette ki a COVID-19 pandémia. Évfolyamuk önként vállalva, elismerésre méltó módon teljesítette ezt az összességében több mint 6000, a frontvonalban végzett munkaórát!” – emelte ki a dékán, hozzátéve: nemcsak a tesztek gyakorlati kivitelezésében szerezhettek tapasztalatokat, de emberismeret és önismeret terén is. Felhívta a figyelmet, hogy a most felavatott fogorvosdoktorok már a 250. jubileumi évben bevezetett kurrikulumreformnak megfelelően végezték tanulmányaikat, amely során nemcsak gyakorlatorientáltabbá vált a képzés, de a klinikai tárgyak terén is változások történtek: bevezették a gerostomatológiát, bővítették az orális medicinát, radiológiát, klinikai gyakorlatot is.

„A Fogorvostudományi Karunkon tanuló mintegy 900 hallgató a világ 37 országából érkezett.  Nem meglepő, hogy a Semmelweis Diploma, amit most kézhez kaptak, sok országban nagy elismerésnek örvend, mert azt tanúsítja, hogy tulajdonosa jól felkészült arra, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás szerint kezelje a pácienseket” –  fogalmazott dr. Gerber Gábor, hangsúlyozva emellett a rezidensképzés, a szakorvosi felügyelet melletti néhány éves munkavégzés szükségességét is. A FOK dékánja felidézte az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak az életútját és a FOK kiemelkedő helyezését a Shanghai Ranking 2021-es szakterületi listáján, amelyen bejutott a legjobb 200 felsőoktatási intézmény közé, emellett pedig a kar szakterületi átlaghoz viszonyított idézettség területén az 58. legjobb egyetemnek számít, fej-fej mellett haladva a Yale Egyetemmel.

Szabó Ádám
Fotó: Mudra László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.