A máj-, epeúti és hasnyálmirigy betegségekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, az International Hepato-Pancreato-Biliary Association (IHPBA) magyar tagozata a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikájának bázisán jött létre. A tagozat elsődleges feladata az ezekkel a betegségekkel kapcsolatos tevékenységek hazai összehangolása mellett a nemzetközi kapcsolattartás.

Dr. Szijártó Attila, a tagozat elnöke, a klinika igazgatója kiemelte, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán évtizedek óta kimagasló szakmai színvonalon működik az emésztőszervi megbetegedések sebészete, különösen a máj-, epeúti és hasnyálmirigy sebészet. Az országban a legnagyobb számban itt látnak el ilyen betegeket, és a klinikán kiemelkedő számban végezik a legkomplexebb beavatkozásokat ezen a területen. Hozzátette: európai szinten is elismert eredményeket érnek el mind a műtéti számokban, mind pedig az elvégzett technikai újításokban.

Az IHPBA újonnan létrejött magyar tagozatának alapköve az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika gondozásában működő HPB Surgical Research Center, melynek megalapítása 2015-re nyúlik vissza, és azóta két országos konszenzus konferencia szervezése is kapcsolódott hozzá – idézte fel az igazgató. Ezt a kutatói hálózatot azzal a céllal hozták léte, hogy összefogja a Semmelweis Egyetemen dolgozó máj-, epe- és hasnyálmirigy betegséggel foglalkozó klinikus és elméleti szakembereket. Ennek égisze alatt jött most létre nyolc magyarországi sebészeti központ csatlakozásával a nemzetközi szervezet magyar tagozata, mely a hazai ilyen irányú sebészettel foglalkozó kollégákat képviseli nemzetközi színtéren. A tagozat bizottságában a klinika két további munkatársa – dr. Hahn Oszkár és dr. Szűcs Ákos egyetemi docens – is szerepet tölt be.

A tagozat létrejötte lehetőséget biztosít a jövőbeli szélesebb körű, hazánkon túlmutató vizsgálatokba való bekapcsolódásba, továbbá a hazai eredmények nemzetközi színtéren való bemutatására is – sorolta a tagozat megalakulásának előnyeit dr. Szijártó Attila.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.