Az egyetem számítástechnikai és távközlési történetének igazi ritkaságot jelentő relikviái, korabeli dokumentumai is megtekinthetők az Elméleti Orvostudományi Központban nyílt kiállításon. A Semmelweis 250 programsorozat keretében létrejött „Múltunk a jelenben” című tárlatot dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, és köszöntötte a résztvevőket több korábbi informatikai vezető is. A kiállítás még június 30-ig tekinthető meg.

Az egyetem informatikai és telekommunikációs történetét bemutató időszaki kiállítás nyílt az Elméleti Orvostudományi Központban a Semmelweis 250 jubileumi programsorozat keretében. A „Múltunk a jelenben” című tárlatot dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a jubileumi programok szakmai irányítója, a tárlat kurátora nyitotta meg. „1972-ben jött létre a számítástechnikai osztály az egyetemen, 1975-ben alakult meg az akkori igényeket kiszolgáló gépterem” – idézte fel a kezdeteket. Hangsúlyozta: akik az elmúlt mintegy 40 évben az informatikán dolgoztak és dolgoznak ma is, mindig segítőkészen támogatták az orvos-, egészségtudományi képzést. „Ma már elképzelhetetlen a munkánk informatika nélkül, ezért szeretnék köszönetet mondani a régmúlt és jelenkor informatikusainak, hogy segítették és segítik a munkánkat, mert nélkülük nem lehet egyetemi oktatást végezni” – fogalmazott dr. Hermann Péter.

Üzenetet küldött a tárlat megnyitójára dr. Lapis Károly, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa, aki korábban tudományos rektorhelyettesként az informatikai területet felügyelte 1985 és 1991 között. A levélben visszaemlékezett arra, hogy akkoriban a Számítóközpont igazgatója Sali Attila volt, a szervezeti egység munkatársai pedig 1986-ban az ő kezdeményezésére fejlesztették ki az első kutatásnyilvántartási rendszert, amely még Commodore-64 típusú számítógépen futott a rektorhelyettesi irodában. Kitért arra, hogy a Számítóközpont fejlesztői intenzív tudományos munkát is végeztek, így például Deutsch Tibor már 1986-ban cikket írt „Mesterséges intelligencia a klinikumban” címmel.

Az ünnepségen jelen voltak többek között a jelenlegi és a korábbi informatikai igazgatók, az egyetem informatikai és távközlési szakemberei, továbbá az információtechnológiai területen együttműködő szakmai partnerek.

Galéria

10kép

A Semmelweis Egyetem számítástechnikai története 1969-ben kezdődött, ekkor alakult meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen a Számítástechnikai Bizottság. 1972-ben 10 fővel önálló költségvetési egységként létrejött a Számítástechnikai Csoport, melynek vezetésére dr. Srajber Benedeket kérték fel. 1974-ben dr. Fedina László lett a csoportvezető. 1979-ben az egyetem beszerzett 2 darab Apple II Plus mikrogépet előkészületként a nagyobb teljesítményű mikrogépek alkalmazására. Ennek a hajlékonylemezes meghajtója is látható a kiállításon. Az 1981-98 közötti időszakot dr. Sali Attila foglalta össze videóüzenetben. Dr. Sali Attila távozásával Gál Péter vette át egy évre az egyetemi informatika vezetését, majd a Klinikai Rendszerek Osztályának tapasztalt vezetőjeként Solymos Ferenc lett igazgató, aki a megnyitón személyesen is köszöntette a résztvevőket. Szintén rövid beszédet mondott az eseményen dr. Tóth Barnabás, aki 2000-től látta el az igazgatói feladatokat, majd Sándor László szólt, aki 2018 óta vezeti a szakterületet.

A még június 30-ig látható kiállítás bemutatja az egyetem számítástechnikai és távközlési történetének igazi ritkaságot jelentő relikviáit, korabeli dokumentumokkal illusztrálva. A különleges darabok leírása magyar és angol nyelven is olvasható, a beolvasott QR kóddal további információk kaphatók. A kiállítás különlegessége két működő Commodore 64 számítógép. Külön szekciót kapott a Központi Könyvtár informatikai kiállítása, mely már a 90-es években megkezdte az online orvosi adatbázis szolgáltatás kiépítését. Több ponton videovetítés és régi szakmai fejlesztések diasorai és korabeli fényképek várják a látogatókat.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.