Az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika Invazív Endoszkópos Centrumában található vizsgáló egy új típusú, C-karos röntgenkészüléket és motoros vizsgálóágyat kapott, valamint a helyiség elektronikus infrastruktúráját is felújították.

Megújult az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika Invazív Endoszkópos Centrumában található gasztroenterológiai rendelője. A fejlesztésnek köszönhetően egy modern, C-karos Philips RTG készüléket helyeztek működésbe, mely nemcsak végtagi angiográfiára, de endoszkópos és percutan beavatkozásokra is alkalmas. Emellett felszereltek egy mobil motoros vizsgáló ágyat, amely emelhető és dönthető, így részben nyeléses kontraszt vizsgálatok is végezhetőek segítségével.

Galéria

4kép

A most felújított vizsgálóban a sebészileg inoperábilisnak minősített elváltozások palliációja, vagyis olyan kezelése is megvalósítható, amely bár nem változtatja meg a betegség menetét, de könnyíti annak tüneteit és javítja az életminőséget. Ilyen például az endoszkópos tágítás vagy az öntáguló nyelőcső-, duodenum- és vastagbél fémstent beültetése. Napi rutinban végezhető a felújított vizsgálóban a manapság szinte kizárólag operatív célokra alkalmazott, röntgen képalkotást igénylő epeúti endoszkópos eljárás (retrográd cholangio-pancreatographia, ERCP), amely során többek között lehetőség van az epeúti kövek eltávolítására, az epe- és a hasnyálmirigy vezeték citológiás mintavételére, az epe- és hasnyálmirigy-nedv elfolyásának biztosítására, valamint a szűkületek tágítására. Az epeúti és hasnyálmirigy megbetegedések diagnosztikájában és stagingjében, vagyis osztályozásában alkalmazott arany-standard vizsgáló módszerrel, az endoszkópos ultrahanggal (EUH) olyan minimálisan invazív operatív beavatkozások is elvégezhetőek, amelyek során az endoszkópos képet ötvözik az ultrahangos és röntgen képalkotással. Ezek szakmailag nagy felkészültséget igénylő, komplex beavatkozások, melyeket sürgősséggel és előjegyzéssel végezhetők az intézményben, ahol napi 4-5 ilyen vizsgálatra van lehetőség.

A fejlesztések a gasztroenterológiai részleg kialakítására rendelt forrásból valósultak meg, és tartalmazzák a padlózat teljes körű felújítását, valamint a készülékekhez szükséges elektronikus infrastruktúra kialakítását is.

I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.