Tisztelt Semmelweis Polgárok!

Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és vizsgák nélkül. Éppen ezért a pandémia miatt bevezetett eddigi hibrid oktatás után a Semmelweis Egyetemen 2021. május 11-étől az elméleti és a gyakorlati oktatás, valamint a vizsgázás kizárólag személyes jelenlét mellett tartható meg. Mindezt a csökkenő esetszámok mellett az teszi lehetővé, hogy az egyetem Klinikai Központjához tartozó munkatársak 100 százaléka, míg a betegellátásban közvetlenül érintett hallgatók több mint 95 százaléka védett, tehát már megkapta az oltást vagy átesett a koronavírus-fertőzésen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltási terve alapján ugyanis az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók, az orvostanhallgatók és az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatók az elsők között kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát.

A betegellátással, oktatással, kutatással, valamint ezek háttértámogatásával kapcsolatos folyamatokat jelentősen megnehezítheti vagy akadályozhatja a személyes jelenlét hiánya, ezért arra utasítom a munkáltatói jogokkal rendelkező vezetőket, hogy az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően haladéktalanul intézkedjenek a COVID-19 miatt lehetővé tett ideiglenes otthoni munkavégzés (home office) kapcsán, ennek fenntartása a továbbiakban csak különös méltányosság alapján engedhető meg.

Tekintettel a járványügyi biztonság szem előtt tartására, valamint figyelembe véve, hogy a Semmelweis Egyetemen dolgozók és hallgatók munkaköre nagymértékű személyes interakciót igényel (pl. betegellátás, oktatás, gyakorlatok, partnerekkel, vendégekkel való találkozók) az egyetemhez tartozó épületekbe belépni, valamint vizsgázni csak az alábbi, védettséget igazoló dokumentumok egyikének felmutatásával lehet:

  • érvényes védettségi igazolvány
  • oltottságot igazoló ambuláns lap (új belépők esetében már az első oltást igazoló dokumentum)
  • koronavírus fertőzésen való 1 éven belül történő átesettséget igazoló ambuláns lap

Azoknak hallgatóknak és munkavállalóknak, akik nem rendelkeznek a fenti, érvényes védettséget igazoló dokumentumok egyikével, meghatározott időközönként PCR vagy antigén tesztet szükséges végeztetniük. (Pontos részletek a vonatkozó rektori-kancellári utasításokban: Utasítás az otthoni munkavégzés megszüntetéséről és a személyes jelenlét mellett történő biztonságos munkavégzés feltételeiről; Utasítás az oktatás szervezésével összefüggő egyes speciális járványügyi szabályokról). Az antigén tesztek elvégzését az egyetem 2021. július 2-ig térítésmentesen biztosítja polgárai számára, 2021. július 3-tól kezdve a PCR /antigén tesztek elvégzése ugyanakkor térítés ellenében történik az oltással nem rendelkező Semmelweis Polgárok számára.

A magyar, angol, vagy német nyelven elfogadható dokumentumok meglétét bármely portánál, valamint a belépés után is ellenőrizhetik.

A személyes jelenléttel történő oktatás, vizsgáztatás (szóbeli, írásbeli, gyakorlati vizsga), munkavégzés, egyeztetések során mindezeken felül szigorúan be kell tartani a járványügyi védelmi intézkedéseket, így a 1,5 méteres védőtávolságot és a maszk viselését.

A Semmelweis Egyetem épületeiben a helyiségek fertőtlenítése és nagytakarítása a továbbiakban is biztosított.

A Semmelweis Egyetem – egy közép-európai szinten vezető orvos- és egészségtudományi egyetemhez méltó módon – a járvány megjelenésének kezdetétől a koronavírus elleni harc élén áll a maga eszközeivel. A hazai védekezésben meghatározó szerepet játszott az egyetemünk által vezetett, a négy orvosképző intézmény és a Központi Statisztikai Hivatal részvételével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (H-UNCOVER). Tavaly márciusban, amikor erre szükség volt, oktatásunkat zökkenőmentesen tettük át online platformra, sőt, a gyakorlatok feltételeit is megteremtettük.

A járvány első pillanatában egyetemi Járványügyi Bizottságot hoztunk létre, tavaly tavasz óta biztosítjuk ingyenesen a PCR-szűrést egyetemünk minden polgárának. Ennek köszönhetően ugyan zártkörű, de személyes jelenléttel megvalósuló doktoravatókat, diplomaosztókat és tanévnyitókat tarthattunk egyetemünk hallgatói számára. Munkatársaink és hallgatóink biztonságos munkavégzése érdekében, a Semmelweis Egyetem Alapítványnak köszönhetően az egyetemi polgárok többször használható, jubileumi textilmaszkokat kaptak.

A magyar egyetemek közül elsőként hívtunk életre a koronavírussal kapcsolatos online tájékoztató felületet a semmelweis.hu oldalon, ahol jelenleg egy naponta frissülő számlálón látható az is, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai által beadott koronavírus vakcinák száma 2021. május 9-ig meghaladta a 236 ezret. Az egyetem végzi a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (pl. háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá az idősotthonok lakóinak vakcinációját. 2021. február 4. óta folyik a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak, így 2021. március 27-től a várandósok vakcinációja is.

Bár jelenleg lecsengőben van a járvány, ez nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, ugyanakkor ideje elkezdeni visszaterelni életünket a normál kerékvágásba. Ehhez az egyetlen megoldás az oltás felvétele.

A Semmelweis Egyetem minden olyan polgárának, aki még nem vette fel az oltást, közvetlen időpontfoglalási lehetőséget kínál az alábbi honlapfelületen, amely ide kattintva érhető el (az űrlap már inaktív). 

Végezetül szeretném kifejezni köszönetemet az egyetem Klinikai Központjához tartozó munkavállalóknak, azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányaik mellett önkéntesen segítették hazánk valamely betegellátással foglalkozó területét, valamint köszönöm az oktatóknak, hogy rugalmasságot tanúsítottak az online és a jelenléti oktatás kapcsán és köszönöm a főigazgatóságok és igazgatóságok munkatársainak is, hogy minden igyekezetükkel támogatták a koronavírussal kapcsolatos feladatok elvégzését. A rendkívüli helyzetekben, változó körülmények között való gyors reagálás és helytállás a Semmelweis Egyetem és így az Önök rátermettségének és felkészültségének bizonyítéka.

Budapest, 2021. május 10.

Dr. Merkely Béla
rektor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.