Dr. Lapis Károlyt, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzor emeritusát a 95. születésnapja alkalmából online megrendezett eseményen többek között dr. Merkely Béla rektor, valamint egykori munkatársai, tanítványai és tisztelői is köszöntötték.

A dr. Lapis Károly 95. születésnapja alkalmából online megtartott köszöntést a Magyar Patológus Társaság, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológia Tagozat és az International Academy of Pathology Hungarian Division rendezte. Az ünnepséget dr. Merkely Béla nyitotta meg.

Olyan polgára ő a Semmelweis Egyetem közösségének, aki hosszú évek kitartó munkájával segítette az egyetem gyarapodását, és aki a mai napig önzetlenül segíti az intézményünket

– emelte ki a rektor, hozzátéve: őt ugyan nem tanította, de medikus korából emlékszik rá, hogy Lapis professzor úr legendásan szigorú vizsgáztatónak számított.

Dr. Merkely Béla az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzor emeritusának szakmai pályafutására visszaemlékezve elmondta: patológus, citopatológus és klinikai onkológus szakképesítéssel is rendelkezik, pályáját pedig az intézetben kezdte, de később az Országos Onkológiai Intézetben is dolgozott. „Kiemelkedő tudományos eredményeket ért el a máj finomszerkezetében történt elváltozások kutatása, valamint a májrákképződés folyamatának összehasonlító tanulmányozása területén is. Szerzőként vagy társszerzőként 591 tudományos szakcikk fűződik a nevéhez, melyből 275 nemzetközi folyóiratban jelent meg” – mutatott rá, hozzátéve: legalább ilyen jelentős volt szerepe a hazai oktatásban és utánpótlás-képzésben, hiszen rengeteg hallgató választotta a patológiát és a kutatási területeivel kapcsolatos klinikai szakmát a hatására, az általa vezetett intézet munkatársai közül pedig 19-en kandidátusi, 8-an pedig nagydoktori fokozatot szereztek.

Szívügyének tekintette a rák elleni küzdelmet, a témában rendszeresen tartott előadást laikusoknak is, valamint könyvet is írt róla. Tudományos és oktatói tevékenységét számos elismeréssel, többek között Széchenyi-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és két Markusovszky-díjjal is jutalmazták.

Az eseményen felszólalt dr. Glasz Tibor, a Magyar Patológus Társaság elnöke, a II. sz. Patológiai Intézet egyetemi docense, dr. Kiss András, az intézet tanszékvezetője, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológia Tagozatának elnöke és dr. Kulka Janina, az intézet egyetemi tanára, az International Academy of Pathology Hungarian Division elnöke is. Emellett köszöntőt mondott dr. Ádám Veronika, a Biokémiai Tanszék professor emeritusa, aMagyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztályának elnöke, a Magyar Onkológusok Társasága és az Országos Onkológiai Intézet nevében dr. Polgár Csaba, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság részéről dr. Szalay Ferenc, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság, Hepatológiai Szekció nevében dr. Hunyady Béla, valamint dr. Lapis Károly munkatársai és tisztelői. Az ülést dr. Schaff Zsuzsa, a II. Sz. Patológiai Intézet professor emeritusa moderálta.

Zárásként dr. Lapis Károly mindenkinek köszönetet mondott a meglepetésként szervezett  ünnepségért és azért, hogy ilyen sokan részt vettek rajta. Mint fogalmazott, nagy örömet jelent számára, hogy munkatársai közül sokan eredményesebb pályát futottak be nála. „Azt kívánom mindenkinek, hogy a tanítványok túl tudják szárnyalni a mestereket” – mondta.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (korábban készült fotó)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.