Az European University for Well-Being (EUniWell) partneregyetemeinek vezetői márciusban online megbeszélést tartottak, április 15-én pedig a Semmelweis Egyetem szervezésében a EUniWell: Hello Hungary! Online Konferencián mutatkoznak be a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és munkatársainak részvételével megvalósuló nyertes Seed Funding pályázatok. Az eseményen a nemzetközi oktatási szakértők és egyetemi vezetők reflektálnak is az európai felsőoktatás aktuális kérdéseire.

2021. március 24-én a EUniWell partneregyetemeinek vezetői online megbeszélést tartottak egy új, közös alapokon nyugvó európai felsőoktatás kialakításáról. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a konzorcium kiemelt feladata az egyének és társadalmak jóllétének növelése, különös tekintettel a fennálló járványhelyzetre. Közösen megfogalmazott cél egy olyan multidiszciplináris és nemzetközi oktatási és kutatási platform létrehozása, amely alkalmas innovatív megoldások kidolgozására. Ennek megvalósítása érdekében egy sokszínű, befogadó és proaktív közösség kialakításán dolgoznak, amely fenntartható projektek révén új távlatokat nyit az oktatási, tudományos és intézmények közötti együttműködések terén.

Dr. Merkely Béla rektor beszédében méltatta a EUniWell ezen törekvéseit, amelyeket egyenrangú partnerségen alapuló projekteken keresztül valósít meg, egyenlő lehetőségeket biztosítva a partneregyetemek polgárai számára. Ezt az elvet követik a EUniWell saját pénzügyi alapjából létrehozott és rendszeresen meghirdetett Seed Funding pályázatok is, amelyek az egyetemi polgárok, valamint a társadalom jóllétének növeléséhez hozzájáruló oktatási és kutatási projektekhez nyújtanak anyagi támogatást.

Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és a EUniWell projekt Semmelweis Egyetemen belüli szakmai vezetője elmondta, hogy az eddig meghirdetett két pályázaton összesen öt olyan projekt nyert el támogatást, amelyek a Semmelweis Egyetem polgárainak együttműködésével valósulnak meg.  Ezek közül egy projektben vezető szerepet töltenek be a Semmelweis Egyetem hallgatói.

Az április 15-i EUniWell: Hello Hungary! online konferencián a nyertes projektek bemutatkozásán kívül nemzetközi oktatási szakértők és egyetemi vezetők kerekasztal beszélgetés keretén belül osztják meg gondolataikat a jövő oktatásáról.

Dr. Merkely Béla, rektor meghívását elfogadva a konferencia díszvendége lesz és a program hivatalos megnyitásában részt vesz dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. A konferencián megtudhatjuk, milyen céljai vannak a magyar felsőoktatásnak az Európai Egyetemek Szövetségében való részvétellel, milyen szerepet játszhat a szövetség az európai felsőoktatás jövőjének alakításában és lehet-e olyan sikeres a közös alapokon nyugvó felsőoktatás, mint a történelmileg igazolt, tradicionális egyetem intézménye. A konferencia házigazdája és a kerekasztal-beszélgetés moderátora dr. Kellermayer Miklós lesz.

A EUniWell: Hello Hungary! online konferencia 2021. április 15-én 16:00-18:00 között kerül megrendezésre, és minden érdeklődő számára nyitott, így regisztráció nélkül lehet csatlakozni ezen a linken: https://semmelweis.zoom.us/j/95606538412

A konferencia hivatalos programja megtekinthető és letölthető az alábbi linken:

https://semmelweis.hu/english/events/euniwell-hello-hungary-online-conference/

A EuniWell, azaz a European University of well-being  a Semmelweis Egyetem, a Leideni Egyetem, a Linnaeus Egyetem, a Birminghami Egyetem, a Kölni Egyetem, a Firenzei Egyetem, és a Nantes-i Egyetem összefogásával létrejött európai egyetemi szövetség, ami több mint negyedmillió hallgatót és 36 000 kutatót, oktatót és munkatársat foglal magába. Küldetése, hogy hozzájáruljon az egyetemi polgárok és az európai emberek életminőségének javításához, amelynek megvalósításához határokon átívelő tanulási lehetőségeket biztosít, és nemzetközi interdiszciplináris kutatási és oktatási projekteket hoz létre.

A EUniWell Seed Funding pályázatáról ebben a cikkünkben olvashat.

Turopoli Eszter, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (korábban készült felvételek); EUniWell

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.