A EUniwell Seed Funding Call célja, hogy az európai egyetemi szövetségben lévő intézmények együttműködjenek olyan projektek keretében, amelyek építik az egyetemek közötti kapcsolatokat és ösztönzik a szervezeti és egyéni jóllétet támogató tudástranszfert. A EUniWell január 7-én partnerkeresési céllal Zoom-meetinget tart, a Semmelweis Egyetem pedig január 14-én biztosít online konzultációs lehetőséget a Semmelweis polgárok pályázati ötleteinek bemutatására, a sikeres pályázatok elősegítése érdekében.

„Az egyetem, mint intézmény egy több mint ezer éves, európai invenció – ezt igyekszik az Európai Unió egyetemi szövetségek révén új koncepcióba foglalni” – ismertette dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja, a EUniWell projekt szakmai vezetője. A EuniWell, azaz a European University of well-being  a Semmelweis Egyetem, a Leideni Egyetem, a Linnaeus Egyetem, a Birminghami Egyetem, a Kölni Egyetem, a Firenzei Egyetem, és a Nantes-i Egyetem összefogásával létrejött európai egyetemi szövetség, ami több mint negyedmillió hallgatót és 36 000 kutatót, oktatót és munkatársat foglal magába. Küldetése, hogy hozzájáruljon az egyetemi polgárok és az európai emberek életminőségének javításához, amelynek megvalósításához határokon átívelő tanulási lehetőségeket biztosít, és nemzetközi interdiszciplináris kutatási és oktatási projekteket hoz létre. A EUniWell alapfilozófiája ugyanis, hogy fejlődés csakis a jövő véleményformálói, a hallgatók és a fiatal kutatók bevonásával és aktív szerepvállalásával képzelhető el. 

Az egyetemi szövetség legújabb, Seed Funding Call pályázatának célja, hogy pályázatonként legalább három egyetem oktatói, kutatói, diákjai vagy munkatársai működjenek együtt well-beinget, azaz jóllétet javító célkitűzések megvalósítása mentén. A beadott pályázatok vonatkozhatnak közösen létrehozott új kutatások, innovatív oktatási projektek vagy széleskörű tudásmegosztást elősegítő programok megvalósítására. A cél a már meglévő multilaterális kapcsolatok erősítése a konzorciumi partnerek között, illetve új együttműködések, innovatív projektek és ötletek megvalósításának támogatása. „Az EUniWell-t alkotó hét európai egyetem önerőből intézményenként évi 50 ezer eurót ad össze egy közös pályázati alapba, amiből évi 14 pályázati projekt támogatására van lehetőség. A befektetett pénzösszeg a nyertes, közös pályázatok révén térül meg az egyetemek számára. Minden pályázati kör pályázatonként maximum 25 ezer eurós díjazással jár. A célunk, hogy a Semmelweis Egyetem erőforrásait optimalizálva, minél több pályázatban szerepeljen” – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós.

A pályázat iránt érdeklődőknek és a leendő pályázóknak lehetőségük van személyesen is kérdezni az EUniWell képviselőitől, valamint jelezni partnerkeresési szándékukat. E célból egy minden érintett egyetem részvételével megvalósuló Zoom meetinget szerveznek 2021. január 7-én 12:00-kor, ami a linkre kattintva érhető el.

„A Semmelweis Egyetem nemcsak kutatóit és munkatársait, de hallgatóit és tehetséggondozó programjainak résztvevőit is a pályázók közé várja. Bármivel lehet pályázni, ami a EUniWell fő célkitűzéséhez tartozó well-beinghez kapcsolódik, de mi is javasoltunk diákjainknak projekt-ötleteket, így például a hungarikumnak számító Tudományos Diákköri Konferencia kiterjesztését a EUniWell konzorciumi partneregyetemekre. Egy nemzetközi, nagyszabású EUniWell TDK a hallgatók jóllétét és fejlődését szolgálná azáltal, hogy nemzetközi megmérettetésre, tudás- és tapasztalatcserére ad lehetőséget” – magyarázta az ÁOK dékánja.

A Semmelweis Egyetem 2021. január 14-én 14:00-kor online eseményt szervez a minél sikeresebb pályázatok érdekében. A pályázók személyesen is bemutatkozhatnak, ismertethetik ötleteiket és igény esetén kérdéseket tehetnek fel egy szakmai tudományos tanácsnak. A részvétel regisztrációhoz kötött: a leendő pályázók a project@semmelweis-univ.hu címre küldhetik el jelentkezésüket, az esemény pedig erre a Zoom-linkre kattintva érhető el.

További információ a pályázatról:  https://www.euniwell.eu/participate/call-for-joint-projects

Kérdések és ötletek esetén, a Tudományos és Innovációs Rektorhelyettesi Iroda és az Innovációs Központ a project@semmelweis-univ.hu e-mail címen ad tájékoztatást.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.