A Hepatocellularis Carcinoma Komplex Kezelése címmel online konszenzus konferenciát rendezett az egyetem I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikája, melynek célja a májrákot külön-külön magas szinten gyógyító szakterületek tevékenységének összehangolása volt. A klinikának széles körű tapasztalata van a betegség kezelésében, az országban itt történik legnagyobb számban a máj, epeút és hasnyálmirigy betegségek műtéti és gasztroenterológiai komplex ellátása.

A konszenzus konferenciák koncepciójáról dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a konferencia társszervezője elmondta: a cél, hogy egy betegségcsoport kezelésében résztvevő szakmák képviselői megoszthassák egymással tapasztalataikat. A márciusi, online konferencia a máj második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedéséről szólt, létrejötte az intézetigazgató mellett dr. Hahn Oszkár egyetemi docensnek, a klinika igazgatóhelyettesének köszönhető. Korábban a kolorektális májáttétekről és azok kezeléséről tartott hasonló, online tapasztalatcserét a klinika.

A Hepatocellularis Carcinoma (HCC), vagyis a májrák kezelésével összefüggésben a belgyógyászat, a hepatológia, az onkológia, a patológia, a sebészet és az intervenciós radiológia területén egyre több technikai és szakmai újítás jön létre. A különböző szakterületek együttműködéséhez azonban a nemzetközi ajánlásokon túlmutató hazai koordináció szükséges – magyarázta dr. Szijártó Attila. A konferencia feladata az volt, hogy betegséget külön-külön magas szinten gyógyító társszakmák tevékenységét összehangolja, előírja a betegutakat és adaptálja a magyar viszonyokhoz. 

A Hepatocellularis Carcinoma kezelése ugyanis rendkívül összetett feladat, mivel a daganat állapota, mérete, elhelyezkedése a különböző eredményességgel alkalmazható kezelések megválasztását alapvetően befolyásolhatja – hangsúlyozta az intézetigazgató, hozzátéve: hepatológusok, onkológusok, intervenciós radiológusok, sebészek és transzplantációs szakemberek egyaránt érintettek a gyógyításban.  A konferenciának köszönhetően az összes szakma számára összegzett jó gyakorlatokról az Orvosi Hetilap különszámot fog kiadni, amely iránymutatásként szolgálhat az orvosok számára.

Dr. Szijártó Attila rámutatott, hogy a máj, epeutak és hasnyálmirigy megbetegedések kezelése tekintetében a Semmelweis Egyetem mindig zászlóshajó volt Magyarországon: ezek műtéti és gasztroenterológiai komplex ellátása legnagyobb számban az I. Sz. Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinikához köthető. 2015-ben hoztunk létre a HPB Surgical Research Center Hungary-t, mely egy kutatói hálózatot jelentett az egyetemi intézetek között. A klinikán dolgozó kollégáknak széles körű és hosszú évekre visszamenő tapasztalataik vannak a betegségcsoporttal kapcsolatban, a Semmelweis Egyetem tehát joggal vállalta fel a konszenzus konferencia megrendezését, így is segédkezve az átfogó szakmai irányelvek létrejöttében – részletezte. Ezzel összhangban a klinika további terveiről szólva dr. Szijártó Attila elmondta: a jövőben is folytatják a máj, epeutak és hasnyálmirigy megbetegedések kezelésével összefüggő konszenzus konferenciák sorát. 

Vas Dóra
Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.