Mennyezeti betegemelő rendszert helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A Nem Invazív Légzésterápiás Osztály (NILO) háromágyas kórtermében elsősorban a túlsúlyos betegek mozgatását segíti a korszerű, mérleggel ellátott emelőszerkezet.

A klinikára kerülő túlsúlyos betegek mozgatása eddig az ápolók, beteghordók segítségével történt, olykor 6-7 embert igényelt egy-egy beteg megemelése – emlékeztet a Pulmonológiai Klinika klinikavezető főnővére, H. Ballai Judit. A 120-150 kg feletti, önálló mozgásra nem képes fekvőbetegeknél komoly ápolási problémát old meg a mennyezeti betegemelő rendszer, amely a 10 ágyas Nem Invazív Légzésterápiás Osztályra került  – hangsúlyozta. A szerkezet segítségével egy három ágyas légzési őrzőben vált lehetővé a betegek gépi mozgatása. A rendszer terhelhetősége 350 kg, az emelő a mennyezeti sínen tetszőlegesen, távirányítóval mozgatható.

A COVID–19 betegellátás kapcsán egyre több túlsúlyos beteg került hozzánk, akiknek a mozgatása folyamatos kihívás volt – érzékeltette a főnővér. Mivel a koronavírus okozta megbetegedés fokozottan érinti a túlsúlyos betegeket, akik ráadásul rosszabb állapotban érkeztek az osztályra, a mozgatásuk rendszeresen több embert kötött le. A szerkezet elsődlegesen az ápolók mindennapi munkáját könnyíti meg, hiszen az ágyazás, a betegek felültetése, oldalra fordítása a szerkezet segítségével kisebb energiával és rövidebb idő alatt kivitelezhető. „Az emelőszerkezet része egy erős ponyva, amit a beteg alá terítünk, ha ez megtörtént, onnantól két ember, nagy erőkifejtés nélkül is képes ápolni, ellátni egy mozgásra képtelen beteget is” – magyarázta a klinikavezető főnővér.

Galéria

6kép

A betegemelő szerkezet idő-, és energiamegtakarítást jelent elsődlegesen, az ápolók egészségét és erejét kíméljük vele, és a betegkomfortot is növeli – foglalta össze Danis Péter, a NILO részlegvezetőhelyettes ápolója. A dán Guldmann emelőszerkezet nagy előnyeként említette Danis Péter, hogy egy digitális mérleget is tartalmaz, melynek segítségével pontos képet kaphatnak a beteg testsúlyáról.  Így az ágyhoz kötött fekvőbetegek aktuális súlyát napi szinten ellenőrizve a kiegészítő terápia szükségességéről is azonnal orvosi döntés hozható.

Vas Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.