80. születésnapja alkalmából Pro Universitate érdemrendet vehetett át dr. Moravcsik Endre. A első magyarországi szívátültetésben is résztvevő szívsebészt szűkkörű – a járványügyi intézkedések betartásával megtartott – ünnepségen köszöntötték a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, az elismerést dr. Merkely Béla rektor adta át.

Dr. Moravcsik Endre 80. születésnapja alkalmából a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán vehette át a Semmelweis Egyetem Pro Universitate érdemrendjét. Az elismerést szűkkörű ünnepség keretében dr. Merkely Béla adta át.

A rektor méltatásában kiemelte: a Moravcsik név a Semmelweis Egyetemen, de az egész magyar orvostársadalom számára sem ismeretlen. Az 1941. február 14-én született orvos édesapja dr. Moravcsik Sándor ideggyógyász, nőgyógyász, apai nagybátyja pedig dr. Moravcsik Ernő Emil, aki 1908-ban a Neurológiai Klinikát alapította. Dr. Moravcsik Endre az 1965-ben megszerzett orvosdoktori diplomáját követően, rövid patológusi kitérő után 1969-ben került az egyetem IV. Sz. Sebészeti Klinika Érsebészeti Osztályára, majd 1971-től az Ér-és Szívsebészeti Klinika Szívsebészeti Osztályán dolgozott. A kórbonctan és patológiai, általános sebészeti és szívsebészeti szakvizsgával bíró egyetemi adjunktus 1983-ban Stockholmban, a Karolinska University Hospitalban is eltöltött 5 hónapot.

A rektor a méltatásban kitért dr. Moravcsik Endre szakmai tevékenységére is – mint fogalmazott, a felnőtt szívsebészet teljes műtéti repertoárja – beleértve a szívátültetést is – beletartozott a tevékenységi körébe. Részt vett 1992-ben az első hazai szívátültetésben is. Kutatási területe a szívműtétek alatti szívizomvédelem, a miokardium protekció kísérletes vizsgálata.

Dr. Merkely Béla visszatekintett arra az időszakra, mikor ő maga fiatal orvosként a klinikára került, dr. Moravcsik Endre pedig dr. Szabó Zoltán professzor pályatársaként már az egyik leggyakorlottabb szívsebész volt.

A szívsebész, mint a rektor fogalmazott:

nagy harcosa volt a Coenzim Q-10 kezelés alkalmazásának, amivel minden általa és mások által operált szívsebészeti beteg rehabilitációját segítette. A 80. életév csak egy állomása ennek a nagyon szép karriernek. Bár a klinikán nem operál, de önzetlen segítőkészségére mindig lehet számítani. Régebben a fiatal orvosoknak órákat mesélt a szakmáról, a pacemaker műtétekkel kapcsolatban tanácsokkal látta el őket. Igazi posztgraduális képzést adott kardiológiából.

Dr. Moravcsik Endre munkásságát Az Év Orvosa és Markusovszky-díjjal is elismerték. Sportolóként is az élmezőnybe tartozott, hiszen Európa-bajnok és többszörös magyar bajnok kardvívó.

E gazdag pályafutás áttekintését követően dr. Moravcsik Endre 80. születésnapja alkalmából az egyetem Pro Universitate érdemrend kitüntetést kapja, mert munkássága során segítette az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósulását illetve hozzájárult az egyetem fejlődéséhez és gyarapodásához

– mutatott rá dr. Merkely Béla.

Dr. Moravcsik Endre rövid beszédében gratulált a Semmelweis Egyetem „US News Best Global Universities” 2021 világrangsoron elért helyezéséhez, ahol a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában az egyetem 25 helyet javítva a világ 87. legjobbja lett (az erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható). Mint fogalmazott, figyeli az egyetem eseményeit, híreit, és hálás azért, hogy ilyen társaságban dolgozhatott.

Vas Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.