Több szakterületi listán is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem az amerikai „US News Best Global Universities” 2021-es világrangsorában. Összesen 8 orvos- és egészségtudományi szakma tekintetében került fel a rangsorra az egyetem, mindegyik területen az első helyen állva hazai szinten. A legjobb helyezést idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érte el az egyetem, amely huszonöt helyet javított, és a világ 87. legjobb felsőoktatási intézménye lett ezen a területen.

A Semmelweis Egyetem az amerikai „US News Best Global Universities” 2021 világrangsor nyolc szakterületi listájára került fel. A legjobb eredményt idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el az egyetem, amely 25 helyet javítva a világ 87. legjobbja lett ezen a területen. Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy ezen a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a 17. helyet érte el az intézmény. (Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.)

A korábbi helyezéshez képest előre lépett a Semmelweis Egyetem a Klinikai orvostudomány (200. hely), az Onkológia (217. hely), a Biológia és biokémia (321. hely) szakterületi rangsorokban is. A 2021-ben a listán újként megjelent Endokrinológia és metabolizmus területen a 155., Sejtbiológiában a 202., Ideg- és viselkedéstudományban a 306., míg Molekuláris biológia és genetika szakterületen a 345. a Semmelweis Egyetem.

Szívbillentyű műtét a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Fotó: Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

A rangsor készítői 13 indikátor alapján hasonlították össze az egyetemeket, ezek többsége az objektíven mérhető tudományos teljesítménnyel van összefüggésben (pl. publikációk száma és aránya, idézettség, nemzetközi együttműködések, stb.), míg két indikátor ún. reputációs felmérésen alapul. A rangsorban több mint 80 ország közel 1500 felsőoktatási intézménye szerepel.

Dobozi Pálma
Fotó (kiemelt kép): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.