A Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán működő mellékvese-daganat kutatással foglalkozó 11 fős munkacsoport elnyerte az Európai Mellékvesekéreg-daganat Kutató Társaság (ENSAT) Kutatási Kiválósági Központ elismerését. Ezzel a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Endokrinológiai Tanszéke is Kutatási Kiválósági Centrum lett egy franciaországi mellett.

A 11 fős mellékvese-daganat kutatással foglalkozó munkacsoport elsősorban molekuláris genetikai, genomikai és bioinformatikai vizsgálatokat végez, kutatásaiban kiemelt szerepet játszik a nem kódoló RNS molekulák, azon belül is a mikroRNS-ek tanulmányozása. A kutatócsoport fókuszában lévő mellékvese daganatok többsége hormont nem termelő, jóindulatú daganat, azonban több olyan súlyos megbetegedést okozó ritka formájuk is ismert, ami komoly szövődményekkel és rossz halálozási mutatókkal jár – ismertette dr. Igaz Péter, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára, az Endokrinológiai Tanszék és a kutatócsoport vezetője. Eddigi eredményeik közül kiemelte, hogy az elsők között írták le a mellékvesekéreg és mellékvesevelő daganatok mikroRNS kifejeződési mintázatát és több olyan mikroRNS-t azonosítottak, ami a daganatok diagnózisában – például a jó- és rosszindulatú mellékvesekéreg daganatok elkülönítésében – használható lehet.

A munkacsoport korábban a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán tevékenykedett, jelenleg a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Endokrinológiai Tanszékén található, a hozzá kapcsolódó kutatólaboratórium pedig a Laboratóriumi Medicina Intézetben működik. A kutatócsoportban részt vesz még a szintén dr. Igaz Péter által vezetett MTA-SE Molekuláris Medicina Kutatócsoport és a dr. Patócs Attila vezette MTA-SE Lendület Örökletes Endokrin Daganatok Kutatócsoport is. A 11 fős munkacsoport tagjai: dr. Igaz Péter, dr. Nyírő Gábor, és dr. Doleschall Márton (Molekuláris Medicina Kutatócsoport), dr. Patócs Attila, dr. Butz Henriett, dr. Likó István és dr. Grolmusz Vince (Lendület Örökletes Endokrin Daganat Kutatócsoport). A csoport tagjai között jelenlegi (dr. Turai Péter), illetve már fokozatot szerzett PhD hallgatók is vannak: dr. Decmann Ábel, dr. Perge Pál és dr. Tömböl Zsófia (Belgyógyászati és Onkológiai Klinika rezidensei). 

Dr. Igaz Péter kiemelte a klinikus kollégák szerepét is, köztük a korábbi II. Sz.  Belgyógyászati Klinika és jelenleg a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika endokrinológus kollégáit: dr. Tóth Miklóst, dr. Szücs Nikolettet és dr. Tőke Juditot.

Az Európai Mellékvese-daganat Kutató Hálózat (ENSAT) egy számos európai és több nem európai tagot magában foglaló szervezet, ami a mellékvese-daganatok kutatását tűzte ki fő céljául. Az ENSAT e kiválósági centrum címet 2020-ban alapította; a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Endokrinológiai Tanszéke a most elnyert címmel Kutatási Kiválósági Centrum lett egy Nizzában működő centrum mellett.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.