Átlépte a 10 ezret a Semmelweis Egyetem munkatársai által beadott COVID-19 elleni oltások száma. A Semmelweis Polgárok közül eddig összesen 4630-an kapták meg a vakcinát, köztük 3291 munkatárs és 1339 hallgató. Az egyetem végzi többek között egyes idősotthonok lakóinak beoltását is, közülük eddig 1957 fő kapta meg a készítményt. A COVID-19 elleni védőoltással, az olthatók körével kapcsolatos folyamatosan frissülő információk az egyetem koronavírus honlapján olvashatók ide kattintva. 

A Semmelweis Egyetem a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (pl. háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), valamint az Országos Mentőszolgálat munkatársainak és egyes idősotthonok lakóinak oltását végzi, az egyetemi polgárok Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendjének megfelelő vakcinációja mellett. Az egyetemi honlap fejlécében 2021. január 6-a óta követhető az egyetem által beadott oltások száma, ami január 12-én átlépte a 10 ezret.

Eddig összesen 10 144-en kapták meg a COVID-19 elleni vakcinát az egyetem munkatársaitól. A beoltottak közül 4630-an a Semmelweis Egyetem polgárai: 3291 egészségügyi ellátásban résztvevő, egészségügyi és egészségügyben dolgozó munkatárs, valamint 1339 végzős vagy a járványügyi védekezésben önkéntesen érintett hallgató kapta meg eddig a készítményt. A Semmelweis Polgárokon kívül 3557 főt oltottak be az egyetem munkatársai a kormányzati rendelkezés alapján, akik különböző kórházak és egészségügyi ellátók, valamint az Országos Mentőszolgálat munkatársai, továbbá az idősotthonok lakói közül 1957 fő vakcinációja történt meg az egyetem munkatársai által.

COVID-19 ellenes antitest kimutatás

A COVID-ot okozó vírus elleni ellenanyagok (antitestek) kimutatása segít abban, hogy el lehessen dönteni, valaki átesett-e a fertőzésen. Fontos azonban tudni azt, hogy a vírus elleni antitestek sokfélék és a vírus eltérő részei ellen hatnak. A kereskedelmi forgalomban levő kitek eltérő antitesteket mutatnak ki a vérből, ezért sokszor a velük kapott eredmények is eltérők. Ennek különösen a Pfizer és a Moderna oltás kapcsán van jelentősége. Az oltás hatásaként a vírus S-fehérjéje ellen termelődnek antitestek. A Magyarországon eddig használt tesztek jelentős része viszont nem (elsősorban) az S-fehérje elleni antitesteket detektálja, ezért lehet, hogy valakinél az oltás után sem lehet ezekkel antitestet kimutatni. Ehhez S-fehérje elleni antitestet kimutató reagenst kell használni.

Összefoglalva: a korábbi reagensek alkalmasak arra, hogy a valódi COVID-fertőzöttséget igazolják. A Pfizer és a Moderna oltás hatékonyságát viszont újabb, az S-fehérje elleni antitesteket detektáló reagensekkel kell tesztelni.

Dr. Vásárhelyi Barna, igazgató, Laboratóriumi Medicina Intézet és dr. Merkely Béla rektor

Mint arról beszámoltunk, az egyetemen a héten megkezdődik a második körös, ún. emlékeztető oltások beadása azok körében, akik az intézményben 2020. december 26-án kapták meg az első COVID-19 elleni vakcinákat. Az egyetemi polgárokat érintő oltási rendről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.