A Semmelweis Egyetemen a héten megkezdődik a második körös, ún. emlékeztető oltások beadása azok körében, akik az intézményben december 26-án kapták meg az első COVID-19 elleni vakcinát. A COVID-19 elleni védőoltással, az olthatók körével kapcsolatos folyamatosan frissülő információk az egyetem koronavírus honlapján olvashatók ide kattintva. 

A Semmelweis Egyetem munkatársai január 10-ig 8818 személyt oltottak be, közülük több mint 4000-en egyetemi polgárok – tájékoztatta honlapunkat dr. Merkely Béla, rektor. Az egyetemen, az egyetemi dolgozók által a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (pl. háziorvosok, házi gyermekorvosok), illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá az idősotthonok lakóinak oltása történik. Emellett a járványügyi helyzet javítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendjének megfelelően a következő egészségügyi ellátásban résztvevők olthatók a Semmelweis polgárok közül:

  1. A Klinikai Központ szervezeti egységeiben dolgozó egészségügyi ellátásban résztvevő egészségügyi és egészségügyben dolgozók.
  2. Az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő, klinikai (betegágy melletti) oktatásban részesülő hallgatók (ÁOK IV-VI. évfolyam, FOK III-V. évfolyam, GYTK IV-V. évfolyam, ETK III-IV. évfolyam, PAK: gyakorlati képzésben részesülők, EKK: gyakorlati oktatásban részesülők).
  3. Az egészségügyi oktatásban résztvevő azon hallgatók (PhD-hallgatók is), akik önkéntesen részt vesznek a betegellátásban (szűrés, segédápolói betegellátás, oltóponton munkavégzés).

Amennyiben az NNK oltási rendje kiszélesedik és rendelkezésre áll a szükséges oltóanyag, akkor azonnali hatállyal elkezdődik azon Semmelweis Polgárok vakcinációja is, akik a fenti kategóriákba nem sorolhatók be és igénybe vennék az oltást – mondta a rektor, hozzátéve, hogy addig is arra kér mindenkit, hogy regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Mivel a Comirnaty névre hallgató oltóanyag liposzómában mRNS-t tartalmaz, nem a vírust, vagy annak legyengített, elölt változatát, így nem okozhat COVID-19-betegséget. Ugyanakkor a vakcinákról a korábbi tapasztalatok alapján általánosságban elmondható, hogy hosszabb távú védettséget adnak, mintha valaki átesik a fertőzésen.

Kovács Eszter
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.