A szolgáltatói szemléletet, valamint a hatékonyságot és a célorientáltságot erősítené tovább Horváth Ákos, a Műszaki Főigazgatóság új vezetője, aki a versenyszférából érkezett a Semmelweis Egyetemre. A közeljövő kiemelt feladatai közül kiemelte az informatikai környezet modernizálását, valamint az ingatlanállomány felmérését és egy ezzel kapcsolatos naprakész adatbázis létrehozását.

„Eddigi pályám során 25 évet töltöttem a multinacionális cégek világában, ebből két évtizedet vezetőként, és eljött az a pont, amikor úgy éreztem: szeretném a megszerzett tudást és tapasztalatot a közszférában kamatoztatni” – adott betekintést motivációiba Horváth Ákos, a Műszaki Főigazgatóság új vezetője, aki a Bosch magyarországi üzletágigazgatói pozíciójából érkezett a Semmelweis Egyetemre. Mint rámutatott, a versenyszférában az egyik meghatározó készség és szervezeti működési elv a hatékonyság és a célorientáltság, amit az eddigi tapasztalatai alapján jól tud majd új pozíciójában is érvényesíteni. Fontosnak tartja ugyanakkor hangsúlyozni, hogy természetesen nem mindent ezek határoznak meg, hiszen az egyetem esetében a fő cél az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás magas szintű működése. „Ez egy szolgáltató főigazgatóság, amelynek az egyetem igényeit kell kielégítenie az üzemeltetés, az informatika és a különböző egyéb szolgáltatások terén” – emelte ki Horváth Ákos, hangsúlyozva, hogy ez sem idegen tőle, hiszen a versenypiac is arról szól, hogy minél inkább kiszolgálják az ügyfelet. Éppen ezért tovább szeretné erősíteni a főigazgatóság szolgáltató szemléletét, amelyhez hozzátartozik az is, hogy hatékonyan tudják begyűjteni az információkat az elvárásokról, arról, hogy mi az elérendő ideális állapot.

Horváth Ákos kitért arra is, hogy bár az egyetem állami fenntartású, ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megállnia helyét a versenyben működése minden területén. „A Műszaki Főigazgatóság feladata a hozzá tartozó területeken biztosítani, hogy az egyetem pozitívan tudjon válaszolni a kihívásokra, méltó módon egy hazai és nemzetközi szinten is vezető intézményhez” – emelte ki. A főigazgató a közeljövő céljai közül két fontos feladatot emelt ki. Elengedhetetlennek látja az informatikai környezet modernizálását, a digitális írástudás fejlesztését házon belül, az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat, továbbá az ingatlan- és eszközállomány felmérését. Utóbbival kapcsolatban elmondta: ahhoz, hogy a szükséges fejlesztések és karbantartások optimálisan valósuljanak meg, pontos és folyamatosan aktualizált képet kell látni a jelen állapotról. Tapasztalatok szerint a megfelelően felmért épületek esetében, ha tartani tudják az annak megfelelő karbantartási protokollt, évente 10-20 százalékot lehet spórolni az üzemeltetési költségből.

Horváth Ákos vezetőként fontosnak tartja, hogy szeret teret engedni kollégáinak a maguk szakterületén. Éppen ezért a főigazgatósághoz tartozó négy igazgatóság vezetőjével közösen kívánja meghatározni azokat az irányokat, amelyek pozitív változásokat eredményeznek. „Ha megvan a közös cél, hogy hova, milyen ütemezéssel és határidővel kell eljutni, akkor azt követően fontos, hogy önálló kompetenciákkal rendelkezzenek a szakemberek a maguk területén” – érzékeltette, hozzátéve: lényegesnek tartja a jó működéshez, a belső folyamatok szervezettségéhez, hogy mindenki pontosan lássa, hol kezdődik és végződik a kompetenciája.

Az új főigazgató elmondta azt is, hogy édesapja Malévnál végzett külképviseleti munkája következtében Hollandiában járt középiskolába, és ott is érettségizett. A megtapasztalt holland mentalitás, amely leginkább a céltudatossággal jellemezhető, mai napig meghatározza szemléletét. Szakközgazdász képzettségét már a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, amelyet követően elsősorban műszaki és IT területen dolgozott különböző multinacionális cégeknél. A Semmelweis Egyetemen 2020 december 1-je óta tölti be a műszaki főigazgatói posztot. Mint kitért rá, egy nem mindennapi időszakban ismeri meg az egyetem működését, hiszen a COVID-19 járvány mindent felülír jelenleg, ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenben támogassák az intézmény ellátó tevékenységét ebben a helyzetben.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.