Hogyan készülhetünk az ünnepekre ebben a rendkívüli helyzetben, mire figyeljünk a biztonság érdekében és hogyan tudunk a járvány ellenére is fontos dolgokat megőrizni az ünnepből? – erről kérdeztük az egyetem különböző munkatársait, akik arról is beszéltek, milyen jelentős változásokat hozott az új koronavírus megjelenése a szűkebb szakterületükön. Cikksorozatunk harmadik részében dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinika Központ elnöke, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója szólal meg. 

Dr. Merkely Béla: Nem veheti el a koronavírus a legszebb és legszentebb ünnepünket, de most a biztonság az első

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?
A családom számára az egyik legfontosabb ünnep a karácsony. Heten vagyunk testvérek, nekem három gyerekem, sőt, már egy unokám is van – a karácsony pedig jó alkalom arra, hogy együtt legyünk mindannyian. Ez idén olyan szempontból lesz másként, hogy nagyobbik fiam, dr. Merkely Gergő a Semmelweis Egyetem PhD-sa, jelenleg a Harvard Medical School, Brigham and Women’s Kórház ortopéd osztályának tudományos munkatársa, így családjával most nem tud hazajönni az ünnepekre. A kisebbik fiam, Marci, a feleségem és édesapám, valamint három testvérem és jómagamam is átestünk már a koronavírus fertőzésen és erre most egyfajta óvatos lehetőségként is tekintek. Szabadabban találkozhatom a családommal, mert mi vagyunk számukra a nyájimmunitás. Ugyanakkor a jelen helyzetben is törekedni kell arra, hogy felelőségteljesen járjunk el és óvjuk azon hozzátartozóinkat és barátainkat, akik még nem immunisak a vírussal szemben, így az idei ünnep szűkebb körű lesz. A második családom, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika is számít rám. Rektorként és klinikavezetőként különösen fontosnak tartom, hogy a COVID-ellátásban immár 9 hónapja a frontvonalban lévő dolgozóink számára is hozhasson némi testi-lelki feltöltődést ez az időszak, ezt tegyük lehetővé a beosztások összeállításánál a fokozott terhelés ellenére. Ezért nekem természetes, hogy december 23-ig dolgozom és a két ünnep között is benn leszek a klinikán, operálok, vizitelek. Illetve családbarát egyetemként minden egyetemi munkavállaló számára biztosítjuk a karácsony előtti, ingyenes PCR-vizsgálatot. Így szeretnénk segíteni, hogy az egyetemi polgárok nyugodtabb szívvel találkozhassanak idős, önkéntes karanténba visszavonult, vagy krónikus beteg hozzátartozóikkal is. A vizsgálatot a munkáltató kérheti számukra a szokásos eljárásrendben. 

Mit tanácsol, mire figyeljünk különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk esetében és szűkebb/tágabb környezetünkben?
A karácsony a legtöbbünk számára a szeretet, a család, a meghitt pillanatok időszaka, ugyanakkor az idei évben új eszközöket kell találnunk a szeretet kifejezésére. Úgy vélem, a karácsonyt kisebb, meghitt családi körben idén is ünnepelhetjük, ha pedig a család nagy része már átesett a fertőzésen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen nagyon kevés olyan esetről tudunk, ami biztosan ismétlődött. Ugyanakkor azt javaslom, hogy azok, akik bizonyíthatóan nem estek még át a fertőzésen és nem élnek közös háztartásban, az ünnep során is használjanak maszkot, tartózkodjanak a kézfogástól, puszilkodástól, ölelkezéstől. Kívánom, hogy ezekben a rendkívüli időkben is megéljük szeretteink körében az ünnepek emelkedett hangulatát, de eközben maradjunk tudatosak, és például a közös étkezések, koccintások alkalmával se feledkezzünk meg az óvintézkedésekről. Most a biztonság az első, ha felső légúti tüneteink, lázunk vagy íz- és szagvesztésünk van, akkor a legkisebb összejöveteltől is tartózkodjunk, akár mondjuk le az utolsó pillanatban. Az ünnepekre készülődve tervezzük meg a bevásárlást, az útvonalunkat, itt is tartsuk szem előtt, hogy minél kevesebb kontaktussal, személyes érintkezéssel oldjuk meg a szükséges beszerzéseket. Felelősségteljesen kell viselkednünk és be kell tartanunk a járványügyi előírásokat, így a maszkviselést kül- és beltéren egyaránt, a másfél méteres távolságot, az óránkénti „Semmelweis kézmosást”, illetve kézfertőtlenítést. Ne engedjük, nem engedhetjük, hogy a koronavírus elvegye tőlünk az év legszebb ünnepét, de azt sem hagyhatjuk, hogy a könnyelműségünk veszélybe sodorja a szeretteinket – talán ennek az egyensúlynak a megtalálása lesz a legnehezebb feladatunk. 

A sport mindig is meghatározta az életét, a járványon kívüli időszakban a mindennapjai része és a feltöltődés terepe. A járvány a sportolási lehetőségeket is korlátozza, mennyire tartja fontosnak, hogy mégis végezzünk ebben az időszakban is valamilyen testmozgást és milyen szabályok mentén tehetjük ezt meg?
A mozgáshiányos életmód számos olyan betegséghez vezet, amely fokozott kockázatot jelent a COVID lefolyásának súlyossága tekintetében. Egyre több adat mutat arra, hogy például az elhízással küzdők nagyobb arányban kerülnek lélegeztetőgépre. A vírussal szemben a fittség sem jelent védelmet, de a betegség lefolyása változó lehet az edzettség függvényében, általánosságban elmondható, hogy a sportos életmód növeli az immunrendszer hatékonyságát. A csapatsportok, a zárt térben való sportolás jelenleg nem jön szóba, azonban fontosnak tartom, hogy mindenki találja meg azt a formát, amit be tud illeszteni jelenleg a hétköznapokba. Ez lehet akár otthon végezhető testmozgás, vagy szabad téri sport, különösen futás, gyaloglás, kerékpározás –, de ennek során figyeljünk arra, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket.

Dr. Pavlik Lívia: Karácsonykor mélyebben éljük meg a veszteséget és a boldogságot is

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben?
A karácsony minden évben rendkívüli esemény: készülünk rá, megtervezzük, hogy minden részletében tökéletes legyen, de olyan még nem volt, hogy minden a tervek szerint zajlott volna. Hogy csak egy példát említsek, év közben nem a konyha a „természetes életterem”, de ez karácsonykor másként van. Ugyanakkor nem volt olyan év, hogy valamelyik konyhai eszköz a karácsonyi készülődésben ne mondta volna fel a szolgálatot, mintha lesben állna a dagasztógép, a diódaráló vagy éppen a sütő, hogy a legrosszabbkor „fáradjon el”. De ez is az ünnepi készülődés része. Az ünnepnek életem minden szakaszában, gyerekkoromban, még gyermektelen felnőttkoromban és családos anyaként is kialakult rendje volt. Ezt az időszakot együtt töltöttük a nagyszülőkkel, szülőkkel, testvérekkel és gyerekekkel. Karácsonykor mindig sokkal mélyebben megérint bennünket, ha valamely szerettünk, aki előző évben még ott volt az asztalnál, nincs velünk. Ugyanígy mélyebben átéljük a boldogságot is, ha gyarapodott a család. A mi karácsonyunkban hagyományosan a barátok ugyanúgy jelen vannak, mint a családtagjaink, ugyanakkor idén már tervezzük a gesztenyesütéses, rendhagyó decemberi „kerti adventi összejövetelt” – igazodva a külső környezethez és szabályokhoz. Szoktam mondani, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Nem hagyjuk, hogy a körülmények átírják a sok éves hagyományainkat, az idén is lesz meleg, bensőséges karácsony, mert a lelkünknek – és ez az idei évre még inkább igaz – szüksége van a feltöltődésre, az egymásra figyelésre.

Mi az, amire idén különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?
Akire különösen figyelni fogok, az az édesapám. Az idei karácsony olyan lesz, amilyenre még nem volt példa születésem óta, hiszen édesanyám nélkül kell összekapaszkodnunk a szeretet koszorújában.

Mely területek kollégáinak munkájára van a pandémia a legnagyobb hatással?
Néhány hónapja vagyok Semmelweis polgár. Az egyetem minden munkatársára tisztelettel tekintek, akik a betegágy melletti munkában, a háttér biztosításában, a védőeszközök beszerzésében vagy éppen az egy nap alatt megépítendő mobil ágysávok, vagy az oxigénellátás kialakításában vesznek részt annak érdekében, hogy a magyar emberek a legkevesebb veszteséggel éljék túl a 2020-as év emberiségre hozott kihívását.

Dr. Szabó Attila: A karácsonyfa alatt mindenkinek ki kell tudnia kapcsolni egy rövid időre

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az, amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?
Az idei év mindenki számára máshogy alakul, mint ahogy tervezte, és a karácsonyt is erősen befolyásolják a külső körülmények. A jelenlegi járványhelyzet nálunk hatványozottan meghatároz mindent, mivel a legszűkebb családomban, azok közül, akik itthon tartózkodnak, jelenleg mindenki részt vesz a COVID-19 elleni küzdelemben. Feleségem, dr. Müller Veronika az egyik legnagyobb egyetemi COVID-ellátóhely, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, nem egészségügyi területen dolgozó, filmművészetet tanuló fiunk pedig néhány hete úgy döntött, hogy önkéntesként segédápolói feladatokat vállal az egyik klinikán. Az idei karácsonyunk még szűkebb családi körben, még csendesebben telik, mint az elmúlt években, és háttérbe szorulnak a materiális dolgok, így az ajándékok és egyéb bevásárlások miatti üzletről-üzletre járás is. Ezt a részét én nem negatívumként élem meg, úgy érzem, sokkal inkább tudunk emiatt a karácsonyi lényegére fókuszálni. Bár hónapok óta a járványhelyzetről szól az életünk jóformán a nap 24 órájában, de azt gondolom, a karácsonyfa alatt mindenkinek ki kell tudnia kapcsolnia egy kis időre. Számomra az idei karácsony az elcsendesedésről szól.

Mit tanácsol, mire figyeljünk különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk esetében és szűkebb/tágabb környezetünkbe?
A karácsony legyen idén a szűkebb család csendes ünnepe. Tartsuk meg azokat a szabályokat, amelyek között most már hónapok óta élünk, így a maszkviseléssel, a kézmosással kapcsolatos előírásokat, iránymutatásokat. Kerüljük a tömeget a készülődés során, és ne keressük fel a tágabb rokonságot, hanem tartsuk máshogy a kapcsolatot. „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – írta Antoine de Saint-Exupéry. Ott a fa alatt, a kisded születésére várva gondoljunk a szívünkkel szeretteinkre, gondoljunk a 2020-as évet velünk végigküzdő munkatársainkra és gondoljunk azokra is, akik távoztak, akik már nincsenek velünk. Bízom benne, hogy néhány hónapon belül enyhül a jelenlegi helyzet, és ismét tudunk gondtalanul együtt lenni, bírjuk ki még ezt az időt!

Gyermekek esetében szóba jöhet-e a vakcináció a koronavírussal kapcsolatban?
Az eddig engedélyezett vakcinák mindegyike csak 16 éves kor felett adható, és várhatóan az Európai Unióban is az ennél idősebbek oltása kezdődhet meg első lépésben. Jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni, de a szakirodalmat olvasva várhatóan nyár második felében lehet elérhető a vakcina az ennél fiatalabb korosztály számára. Ennek még ekkor is lesz jelentősége, hiszen várhatóan a koronavírus, mint nagyon sok más fertőző betegség, itt él majd köztünk a jövőben is, és amíg az átoltottság és átfertőzöttség el nem éri a nyájimmunitási határértéket, addig veszélyes is marad. Most az első és legfontosabb, hogy az idősek, a krónikus betegek, valamint a betegágy mellett dolgozók oltása megtörténjen. A gyermekek esetében a fertőzés legtöbbször tünetszegény, de a környezetre ugyanolyan veszélyes lehet, éppen ezért a vakcina segíti majd az idősebb korosztályt abban is, hogy visszatérjenek unokáik körébe.

Dobozi Pálma, Kovács Eszter, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.