Hogyan készülhetünk az ünnepekre ebben a rendkívüli helyzetben, mire figyeljünk a biztonság érdekében és hogyan tudunk a járvány ellenére is fontos dolgokat megőrizni az ünnepből? – erről kérdeztük az egyetem különböző munkatársait, akik arról is beszéltek, milyen jelentős változásokat hozott az új koronavírus megjelenése a szűkebb szakterületükön. Cikksorozatunk második részében Bencés Ilona, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika intézetvezető főnővére, dr. Németh Orsolya, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgatója, dr. Sebők Szilvia, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet főgyógyszerésze és dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje szólal meg. 

Bencés Ilona: Az idei ünnep sokkal csendesebb lesz

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az, amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?

Ez az ünnep most mindannyiunk számára más lesz, ami nálam már a készülődésben is megmutatkozik. Idén sajnos elengedtem azt a többéves hagyományt, hogy saját készítésű mézeskaláccsal lepem meg a kollégákat. Nagyon fáj is a szívem emiatt, de valahol muszáj határt szabni a mostani helyzetben, és a saját pihenésemre is tudatosan figyelnem kell, mert másképp nem tudok helytállni a klinikán. Családommal idén megbeszéltük, hogy sokkal kevesebb energiát fordítunk a szokásos karácsonyi előkészületekre, mint eddig. Idén például gyorsan elkészíthető ünnepi menüt találtam ki: narancsos sült kacsacomb, őzgerincformában sült sertéscsülök, a desszert pedig mézeskalácsgolyó lesz. Az ajándékokat az interneten vásároltam meg, amit postán fogok eljuttatni a barátoknak, idős rokonoknak, akiket a járványhelyzet miatt személyesen nem látogathatunk meg. Az ünnepeket szűk családi körben töltjük a férjemmel és nevelt lányommal, a szülői látogatás idén elmarad – velük egyébként a személyes kapcsolattartás lecsökkenése miatt sokkal gyakrabban keressük egymást telefonon. Ez mindenkinek nagyon nehéz helyzet, de szerencsére a családom együttműködő és elfogadják a javaslataimat, hisz tudják, hogy így vigyázunk rájuk.

Mit tanácsol, mire figyeljünk kiemelten ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk és szűkebb/tágabb környezetünk esetében?

Csökkentsük a személyes kontaktusokat, hiszen ezek által terjed a fertőzés! Ne látogassuk meg az ünnepekkor azokat a családtagjainkat, akikkel nem egy háztartásban élünk! Elég, ha a családban csak egy tünetmentes fertőző van, aki átadja a vírust olyan családtagnak, aki a kockázati csoportba tartozik, aminek aztán nagyon komoly következményei lehetnek.  Ez talán a legnehezebb feladat, de csak így tudunk felelősségteljesen vigyázni szeretteinkre.

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezető főnővéreként hogyan hatott a mindennapi munkájára ez a mostani időszak?

Annak ellenére, hogy a klinikánk nem működtet COVID-osztályt, nálunk is megjelennek a járványhelyzet hatásai. Márciustól októberig kijelölt szűrőegységet üzemeltettünk, ami sok plusz feladatot hozott magával. Most, a járvány második hullámában házon belül én látom el az infekciófelelősi feladatokat: napi szinten koordinálom a betegek, illetve a kollégák PCR-szűréseit, valamint a klinika anyagrendelését is én végzem. Mindenkit igénybe vesz ez az időszak, a járvánnyal kapcsolatos feladatok különböző mértékben, de minden munkakörben érezhetőek. Vezető főnővérként gyakorlatilag március óta csak minimális szabadságot tudtam kivenni, de ebben a nehéz helyzetben igyekszem egyfajta ellenőrző, segítő és támogató feladatot is ellátni. Úgy érzem, ezzel tudok leginkább hozzájárulni a járványügyi feladatokhoz, és ez nagy segítség a kollégáimnak is a mindennapokban. Most az ünnepnapokon nem dolgozom, de telefonon végig elérhető leszek a munkatársak számára.

Dr. Németh Orsolya: Most talán még könnyebb a karácsony szakrális lényegére koncentrálnunk

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az, amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?

Az ünnepi időszak számomra a karácsonyt jelenti, a karácsony pedig nem szól másról, mint a Megváltó születéséről. Az ünnepeket szűk családi körben fogom tölteni lányaimmal, szüleimmel. Idén a nagy baráti összejöveteleket képernyőn keresztül tartjuk meg. Ezek meghitt összejöveteleket jelentenek, és főleg olyan imádságokat, melyek bearanyozzák ezt az időszakot és segítségükkel próbáljuk megélni a jelent. Vegyük észre a most szépségeit egy pillantásban, egy csodás hangban, egy emberi kedvességben, egy finom ízben!

Mit tanácsol, mire figyeljünk különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk esetében és szűkebb/tágabb környezetünkben?

A prevenció főbb elvárásai az ünnep alatt se változzanak! Azt javaslom, hogy mindenféleképpen kerüljük a nagy létszámú összejöveteleket, még akkor is, ha azokon csak a családtagok vennének részt. Tartsuk be a higiéniás javaslatokat, amelyek a kézmosásról, a maszkviselésről és a szociális távolságtartásról szólnak. Így talán még könnyebb a karácsony szakrális lényegére koncentrálnunk – ne hagyjuk, hogy ez a vészjósló időszak szétzilálja életünket és családjainkat! Épp ellenkezőleg, találjuk meg a helyes utat, hogy ilyen körülmények között is megtarthassuk emberi méltóságunkat!

Fogászati területen dolgozóként, egy 0-24-es ellátást biztosító klinika vezetőjeként mi a legnagyobb változás, kihívás, amit a COVID hozott az életében?

A Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetet, mint a magyar fogorvoslás zászlóshajóját, csak szabályok mentén lehet eredményesen irányítani, kiváltképpen a járvány időszakában, amikor minden nap mérlegelni kell a rendelkezésre álló erőforrásokat. Az első hullám idején hozott, a fogorvosi rendelőkre vonatkozó korlátozások miatt – melyek értelmében csak sürgősségi fogászati ellátás volt lehetséges – nálunk a betegek létszáma ugrásszerűen megemelkedett.
A pandémiás időszakban nagy szerepet kap a szoros szervezés, mivel a megbetegedések, a karantén miatt folyamatosan, napról napra változik a munkatársak száma. Figyelemmel kell kísérnünk a rendeleteket és a protokollokat, melyeket a Fogorvostudományi Kar többi klinikájával összhangban kell bevezetnünk. Emellett iránymutatást kell nyújtanunk az ország többi fogászata számára is – több megkeresés érkezett ugyanis hozzánk fogorvosi rendelőkből, hogy milyen irányvonalak mellett lássák el a betegeket. Reméljük – az adatok és a visszajelzések erre utalnak – sikerült megfelelnünk a velünk szemben támasztott követelményeknek. Nem szabad elfeledkeznünk: az élet a nehézségek közepette is megy tovább, a mostani sötét hetek-hónapok ahogy kétezer évvel ezelőtt, úgy most is újjászületést fognak hozni. Azt kívánom mindenkinek, hogy képesek legyünk köszönetet mondani, megélni a jelent, és annak örülni, amit a most ad!

Dr. Sebők Szilvia: idén más módon élhetjük meg az ünnep üzenetét a szeretetről

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az, amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?

Reménykedéssel töltöm, arra vonatkozóan, hogy minél hamarabb túl leszünk a járványon, visszatérhetünk a megszokott életünkhöz – emellett pedig még tanulással. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar egészségügyi menedzser képzésére járok, így a vizsgaidőszak már elfeledett élményei is várnak rám decemberben. A karácsonyi családi ünnepet ebben az évben nem a szokott módon tervezzük, a közös vacsora elmarad, és csak egy rövid, megfelelően távolságtartó ajándékátadást fogunk tartani. Az intézeti, évet lezáró közös vacsorára sem kerül sor az idén, ami sok esetben az egyetlen találkozási pont a különböző telephelyeken dolgozó kollégák számára.

Mit tanácsol, mire figyeljünk különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk esetében és szűkebb/tágabb környezetünkben?

Figyeljünk magunkra és másokra! Az idén más módon élhetjük meg az ünnep üzenetét a szeretetről: odafigyeléssel, hogy gátoljuk a járvány terjedését. Fontos, hogy megtartsuk azokat az ajánlásokat és szabályokat, amelyek védik magunk, szeretteink és mások egészségét. Kompromisszumot szükséges kötnünk a lehetőségeink és a hagyományos rítusaink között, és a megszokottól eltérően kell kifejeznünk szeretetünket, figyelmünket egymás iránt. Használjuk az online tér nyújtotta lehetőségeket az ajándékok beszerzése és a kapcsolattartás során. Igyekezzünk akadályozni az ünnepek alatt is a fertőzés terjedését, mert a vírus nem lassul le, nem ünnepel. Gondoljuk át, hogy saját életünkben hogyan tudjuk csökkenteni a karácsonyi időszakot jellemző nagy összejövetelek, a jövés-menés és a távolabbi családtagok találkozásával együtt járó kockázatokat. Így elkerülhetjük, hogy az újévet emelkedő esetszámokkal kezdjük, gátat szabhatunk a járvány terjedésének.

Saját szakterületét nézve mit tart az elmúlt időszak legnagyobb kihívásának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan, hogyan látja, változott a gyógyszerészek feladatköre a járvány hatására?

Az új koronavírus-járvány tavaszi hulláma jelentős kihívás volt a gyógyszerészek számára is. Az első hetek a gyorsan változó igényekhez való alkalmazkodással, a beszerzések átszervezésével és a gyógyszerellátás folyamatosságának biztosításával teltek. Voltak nehéz pillanatok, amelyek lehetőséget adtak, hogy megtapasztaljam a Semmelweis Egyetem közösségének az erejét. Ha a járványhoz kötődően pozitív dolgot kellene említenem, ez volna az. Fontos felismerés volt számomra, hogy olyan közösségben dolgozom, amely minden nehézségen felülkerekedik, segítőkészségével, összefogásával, helytállásával példát mutat. Szűkebb szakmám, a gyógyszerészet terén is változást hozott a járványidőszak: kollégáim az első vonalban biztosították az ellátást, úgy vélem, felértékelődött a gyógyszerészek szaktudása. Gyógyszereik kiváltásán túl a megszokottnál többen fordultak tanácsért a gyógyszertárakban dolgozó kollégákhoz,

Dr. Szarvas Gábor: A nagy családi karácsonyozásokat ebben az évben sajnos jobb kihagyni

Hogy tölti az ünnepi időszakot ebben a rendkívüli helyzetben, mi az amire különösen figyelni fog, máshogy fogja csinálni?

Főképp munkával telik majd ez az időszak. Az elmúlt pár évben igyekeztem az ünnepek alatt is feladatokat vállalni, hogy a családos kollégák otthon tölthessék ezeket a napokat. Karácsonykor jellemzően az ügyelet is sokkal békésebben, csendesebben telik a klinikán – arra számítok és abban reménykedem, hogy a járványhelyzet ellenére  nem lesz ez másképp idén sem. Emellett egy szűk körű családi ebéddel készülünk, ahogy az nálunk hagyomány – idén annyi különbséggel, hogy minderre a jelenlegi szabályozásoknak megfelelő módon kerül majd sor.

Mit tanácsol, mire figyeljünk különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét magunk esetében és szűkebb/tágabb környezetünkbe?

Azt gondolom, hogy a nagy családi karácsonyozásokat, illetve a rég látott rokonok meglátogatását sajnos ebben az évben jobb kihagyni. Az elmúlt félévben elég sok alternatív lehetőség alakult ki, hogy az ünnepi időszakban is tarthassuk a kapcsolatot szeretteinkkel – bár tudom, hogy ezek nem ugyanolyanok, mint az élő találkozások. Emellett a karácsonyi vásárlást is talán érdemes előre jobban megtervezni, hogy rövidebb és célirányosabb vásárlásokkal legyünk túl rajta; illetve a legtöbb áruházláncnak van már házhozszállítási lehetősége, érdemes kihasználni azt. Ezek mellett természetesen az ünnepek alatt sem szabad megfeledkezni a higiéniás szabályokról.

Hogyan telik az ünnepi időszak a klinikán? Hogyan viselik a gyerekek, hogy bent kell
tölteniük a karácsonyt?

A gyerekklinikán hagyományosan csendes és meghitt hangulatban telik az ünnep – ilyenkor csak azok a betegeink maradnak bent, akiknek ellátásához ez elengedhetetlen, mindenki mást igyekszünk hazaengedni, hogy családjával tölthessék a karácsonyt. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk tartani a lelket azokban a kis betegeinkben, akik az ünnepeket is intézményünkben kényszerülnek tölteni. Próbáljuk még otthonosabbá tenni számukra a környezetet: minden osztályon szokott lenni karácsonyfa és különböző ünnepi dekorációk is. Gyakran látogatnak meg minket különböző jótékonysági szervezetek, hogy felvidítsák a gyerekeket, de ezek a látogatások idén a járványhelyzet miatt elmaradnak – a beérkező adományokat azonban ajándékok formájában természetesen megkapják a gyerekek. Emellett mi orvosok is még nagyobb megértéssel és támogatással fordulunk feléjük.

Bódi Bernadett, Szabó Ádám, Vas Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.