Életének 52. évében elhunyt Tábikné Frombach Erika, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika osztályvezető főnővére.
A diplomás ápoló és aneszteziológiai szakasszisztens képzettséggel rendelkező Tábikné Frombach Erika 2005 óta dolgozott a klinikán osztályvezető főnővérként, korábban pedig az egyetem Ortopédiai Klinikáján töltött be hasonló pozíciót
 
Tábikné Frombach Erikát a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.
 

Nekrológ

2020. 12. 06-án, életének 52. évében elhunyt Tábikné Frombach Erika, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika osztályvezető főnővére.

Erika több volt mint főnővér, kiemelkedő szakmai, vezetői képességekkel bírt, de amiért igazán fáj az elvesztése, az a nővérei iránt tanúsított már-már anyai szeretete volt. Igazi főnővér volt: egyszerre szigorú és megalkuvást nem tűrő, ugyanakkor kedves, gondoskodó és igazságos.

A főnővér az egészségügyi főiskola elvégzését követően a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikán dolgozott ápolóként, majd magas szintű szakmai tudását elismerve osztályvezető főnővéri munkakörrel és klinikavezető főnővér helyettesítéssel bízták meg. Gyermeke születése után újabb kihívást keresett, így megpályázta az I. Sz. Sebészeti Klinika osztályvezető főnővéri állását, melyet 2005-ben el is nyert. A pozíció még nagyobb lendületet adott Erikának és hivatását továbbfejlesztve ápolási protokollokat, új eljárásrendek kidolgozását készítette elő. A kitartó munka meghozta gyümölcsét, mely eredményeként kialakult az általa vezetett új osztály egységes ápolási, betegellátási munkafolyamata. A tervezetten kialakított, összehangoltan működő rendszer nagyban segítette az ápolók munkáját, növelve ezzel a biztonságos betegellátást. Erika maximális odaadással dolgozott és ellenőrizte az általa megkövetelt magas szintű szakmai irányelvek betartását. Maximalista volt, aki munkáját precízen végezte, és ezt a professzionalizmust várta el másoktól is. Erika részt vett az ápolóhallgatók oktatásában, vizsgáztatásában és az új kollégák betanításában is. Tizenöt éven át szolgálta az I. Sz. Sebészeti Klinikát odaadó munkájával. Valódi szolgálat volt, időt és energiát nem kímélve.

Szerethető jelleme, gondoskodó természete nagyban segített kollégáinak a mindennapokban is. A „lányoknak” kicsit anyukája is volt egyben. Mindig volt ideje, hogy meghallgassa kollégáit nem csak szakmai kérdésekben, hanem a magánéletben is. Képes volt úgy összehangolni munkájukat, hogy a nehézségek közepette, az otthonukban is helyt tudjanak állni.

Erika távozása felfoghatatlan számunkra. Személyének elvesztése nem csak az Egyetemnek, de az egész egészségügyi társadalomnak hatalmas veszteség, szakmailag, és emberileg egyaránt.

Drága Erika! Nem búcsúzunk Tőled, mert biztosak vagyunk abban, hogy itt vagy velünk a mindennapokban is, hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek…

Nyugodj békében!

Forrás és fotó: I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.