A Szenior Akadémia 2020-as őszi online szemeszterének hatodik alkalmán a klinikai pszichológia és pszichoterápia szerepével, valamint a modern kognitív terápiás módszerek legújabb lehetőségeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Dr. Perczel-Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője előadásában bemutatta, hogy egy klinikai pszichológus hogyan tud segítséget nyújtani a háziorvosi ellátásban; kitért a különböző alacsony intenzitású pszichológiai intervenciós technikákra, valamint szólt a tudatos jelenlét, a mindfulness módszeréről is, mely mind az alapellátásban mind a szakellátásban alkalmazható.

Dr. Perczel-Forintos Dóra „Holisztikus szemlélet a modern  egészségügyben: a klinikai pszichológia szerepe az alapellátástól a szakellátásig” című előadásában felhívta a figyelmet, hogy a mentális megbetegedések az összes betegség a 38 százalékát teszik ki, ami rendkívül magas szám. Ezt követően kitért a munkahelyi stressz és a mentális egészség összefüggéseire is. Mint mondta, a túlvállalás, az alacsony munkahelyi támogatottság vagy az erőfeszítés és a jutalom egyensúlyának hiánya mind depresszióhoz vezető tényezők. A munkahelyi stressz azonban nemcsak a mentális, hanem az általános egészségre is rossz hatással van, melynek testi tünetei között szerepelhet az alvászavar is. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy az emberek kapjanak segítséget a pszichés megküzdéshez, legyen hova fordulniuk – mutatott rá a tanszékvezető, hozzátéve: a nem kezelt mentális problémák gazdasági és szociális gondot is jelentenek. Előadásában részletezte, hogyan lehetne a hatékony pszichoterápiás módszereket elérhetővé tenni az alapellátásban is. Két elképzelést mutatott be: az egyik szerint közösségi ellátás formájában kell segíteni a pszichés problémák kezelését. A másik – ami megegyezik a WHO ajánlásával – a háziorvosi rendelőkbe helyezett klinikai pszichológiai, mentálhigiénés szolgáltatásokban látja a megoldást, melynek előnyei között említette a könnyű hozzáférés mellett a költséghatékonyságot, stigmamentességet, továbbá hogy nem jár szociális izolációval. Felmérések szerint a háziorvosnál fordul meg a legtöbb szorongásos és depressziós beteg, magyarországi adatok például azt mutatják, hogy a háziorvosi rendelőkben fogadott, 50-59 éves korosztályba tartozó betegek 21 százaléka depressziós. Ez az adat is jól mutatja, milyen fontos lenne a háziorvosi konzultációban a klinikai pszichológus bevonása – fogalmazott dr. Perczel-Forintos Dóra.

Sorra vette, milyen módszerekkel nyújthatna segítséget a klinikai pszichológus az alapellátásban. Amellett, hogy feltárja az adott probléma pszichoszociális hátterét, a stresszkezelés megtanításával, illetve különböző készségfejlesztő, problémamegoldó és kommunikációs tréningekkel is segíteni tudna – például a dohányzásról való leszoktatás vagy  a testsúlycsökkentés témájában. Kérdőíves módszerrel felmérheti a pszichés zavarokat, továbbá alacsony küszöbű alapvető pszichoterápiás ellátást is tudna nyújtani különböző kognitív módszerekkel – sorolta. 

Dr. Perczel-Forintos Dóra 1984-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem pzichológia szakán, majd az Egyesült Államokban tanult asszertív tréninget, neurolingvisztikus programozást és hipnoterápiát. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszéken tette le a klinikai szakpszichológusi szakvizsgát, ezt követően az Oxford University Pszichiátria Tanszék, kognitív pszichoterápiás kutatóintézetében szociális fóbia és hypochondriasis témakörökben végzett kutatást. 2001-től a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője. 30 éve aktívan végez pszichoterápiát, emellett pszichoterápiás szupervíziót ad klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta jelölteknek. Munkásságának középpontjában a világszerte elterjedt modern, bizonyítottan hatékony kognitív viselkedésterápia elmélete, gyakorlata és tanítása áll, a legkülönfélébb pszichés és pszichoszomatikus betegségek kezelésében. Számos új módszert vezetett  be elsőként hazánkban a pszichoterápiás ellátásban: asszertív tréning, szociális kompetencia fejlesztő tréning, viselkedésterápiás testsúlycsökkentő csoport, problémamegoldó tréning. Több tankönyvet is írt illetve szerkesztett a témában.

Az alapellátás szemszögéből a pszichoterápiás kezelés előnyeként említette, hogy sok esetben az alapproblémát oldja meg, ezzel is csökkentve az orvoshoz fordulás számát és komplex, hosszantartó gyógyulást eredményezve. Kitért a kognitív viselkedésterápián belül alkalmazott úgynevezett alacsony intenzitású intervenciós technikákra. Ide tartoznak a különböző önsegítő anyagok, a pszichoedukáció. Mint mondta, ezek olyan módszerek, amiket a páciens saját maga tud lépésről lépésre alkalmazni. Szintén ezen technikák közé tartozik a stresszkezelés is, melynek alapelvei a munka és pihenés arányának helyreállítása, élvezetes és érdekes tevékenységek beiktatása, mozgás, légzésgyakorlat és relaxáció.

Kitért a tudatos jelenlét alapú kognitív terápiára, a mindfulnessre, amelynek magyarországi meghonosítása az ő nevéhez fűződik. A tudatos jelenlét olyan, az adott pillanat elfogadására és teljes megélésére irányuló figyelmi állapot, amelynek segítségével a személy megtanulhatja elengedni az elvárásait, és elfogadni a valóságot: ezáltal az aggodalmak, fájdalmak és a stressz hatékonyan csökkenthetők – magyarázta a szakpszichológus. Bemutatta, hogy a daganatos betegek kezelésében milyen eredményeket lehet elérni a tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentő tréninggel, hiszen mint fogalmazott „egy jobb pszichés állapot jobb megküzdést is tesz lehetővé.”

Az egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló ingyenes szabadelőadás-sorozatát. A Szenior Akadémián az érdeklődők az egyetem vezető professzorainak tolmácsolásában nyerhetnek bepillantást az orvostudomány legújabb eredményeibe, és kaphatnak hasznos ismereteket a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzésétől a felismerésen át a terápiáig. 

A Szenior Akadémia előadásai visszanézhetők az egyetem Youtube csatornáján

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.