Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 12.
240506 Összes oltás
14164 Beoltott Semmelweis Polgár
Az EU által támogatott CHRODIS PLUS projekt hároméves munkája során 21 mintaprojekt valósult meg, melyben krónikus betegségekhez kapcsolódó módszerek tesztelése zajlott, valamint a témába vágó jógyakorlatok megosztásával támogatták a résztvevő országok egymást a legkülönbözőbb szakterületeken. A projekt online zárókonferenciáját a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja szervezte meg.

Az EU által támogatott CHRODIS PLUS projekt 2017 és 2020 között 21 EU-s ország 50 szervezetének partnerségével jött létre, és a jógyakorlatok bevezetése mellett 15 nemzeti és 2 európai szintű egészségügyi szakpolitikai párbeszédnek is helyet biztosított. 2020 október végén a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK) rendezte meg a krónikus betegségekkel foglalkozó angol nyelvű zárókonferenciát, melyre 350 regisztrációt fogadott a konferencia szervezőbizottsága.

A krónikus betegségekről megrendezett online zárókonferencián, melynek levezető elnöke Aszalós Zoltán Albert (Mphil, MBA, MSc) az EMK munkatársa volt, képet kaphattak a résztvevők arról, hogy a CHRODIS PLUS projekt milyen hatást gyakorolt az Európai Unió tagállamainak közegészségügyi rendszereire és hogyan lehet a projekt által bevezetett jógyakorlatokat, modelleket és eszközöket Európa-szerte különböző nemzeti és helyi körülményekhez igazítani. A konferencia előadásai és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszterületei között az egészségfejlesztés és megelőzés, az integrált multimorbiditási ellátási modell, a krónikus betegségben szenvedők minőségi ellátásának elősegítése, az info-kommunikációs eszközök alkalmazása valamint a foglalkoztatás és a krónikus betegségek kapcsolata is helyet kapott.

A Semmelweis Egyetemet az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkársága kérte fel 2017-ben ebben a népegészségügyi nemzetközi projektben való részvételre. Az EMK mellett Magyarországról az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézete vett részt a 21 európai uniós tagország 50 szervezetével együtt a nemzetközi projektben – mondta el Aszalós Zoltán Albert, az Egészségügyi Menedzserképző Központ projektvezetője; hozzátéve: míg az OOI és a Népegészségtani Intézet főképp szakmai feladatokban vett részt népegészségügyi modellek kidolgozásával, addig az EMK a projekt kommunikációjában, európai szintű megismertetésében vállalt aktív szerepet.

Tavaly az EMK szervezhette a közös élő, budapesti nagykonferenciát, idén pedig lehetőséget kaptunk arra, hogy az online zárókonferencia házigazdáiként is megmutassuk a Semmelweis Egyetemet ebben a nemzetközileg is rangos népegészségügyi projektben – hangsúlyozta a projektvezető. Kihívás volt, hogy a széles nyilvánossághoz és a szakmai körökhöz is elvigyük a CHRODIS PLUS üzeneteit, hiszen a projekt időszakában a kommunikáció felgyorsult, a szövegek helyett felértékelődtek a vizuális tartalmak – magyarázta Aszalós Zoltán Albert. Ebben a komplex munkában az EMK munkatársai összetartó és profi csapatként vettek részt – értékelte a projektvezető a hároméves munkát.

Vas Dóra

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.