Az EU által támogatott CHRODIS PLUS projekt hároméves munkája során 21 mintaprojekt valósult meg, melyben krónikus betegségekhez kapcsolódó módszerek tesztelése zajlott, valamint a témába vágó jógyakorlatok megosztásával támogatták a résztvevő országok egymást a legkülönbözőbb szakterületeken. A projekt online zárókonferenciáját a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja szervezte meg.

Az EU által támogatott CHRODIS PLUS projekt 2017 és 2020 között 21 EU-s ország 50 szervezetének partnerségével jött létre, és a jógyakorlatok bevezetése mellett 15 nemzeti és 2 európai szintű egészségügyi szakpolitikai párbeszédnek is helyet biztosított. 2020 október végén a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK) rendezte meg a krónikus betegségekkel foglalkozó angol nyelvű zárókonferenciát, melyre 350 regisztrációt fogadott a konferencia szervezőbizottsága.

A krónikus betegségekről megrendezett online zárókonferencián, melynek levezető elnöke Aszalós Zoltán Albert (Mphil, MBA, MSc) az EMK munkatársa volt, képet kaphattak a résztvevők arról, hogy a CHRODIS PLUS projekt milyen hatást gyakorolt az Európai Unió tagállamainak közegészségügyi rendszereire és hogyan lehet a projekt által bevezetett jógyakorlatokat, modelleket és eszközöket Európa-szerte különböző nemzeti és helyi körülményekhez igazítani. A konferencia előadásai és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszterületei között az egészségfejlesztés és megelőzés, az integrált multimorbiditási ellátási modell, a krónikus betegségben szenvedők minőségi ellátásának elősegítése, az info-kommunikációs eszközök alkalmazása valamint a foglalkoztatás és a krónikus betegségek kapcsolata is helyet kapott.

A Semmelweis Egyetemet az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkársága kérte fel 2017-ben ebben a népegészségügyi nemzetközi projektben való részvételre. Az EMK mellett Magyarországról az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézete vett részt a 21 európai uniós tagország 50 szervezetével együtt a nemzetközi projektben – mondta el Aszalós Zoltán Albert, az Egészségügyi Menedzserképző Központ projektvezetője; hozzátéve: míg az OOI és a Népegészségtani Intézet főképp szakmai feladatokban vett részt népegészségügyi modellek kidolgozásával, addig az EMK a projekt kommunikációjában, európai szintű megismertetésében vállalt aktív szerepet.

Tavaly az EMK szervezhette a közös élő, budapesti nagykonferenciát, idén pedig lehetőséget kaptunk arra, hogy az online zárókonferencia házigazdáiként is megmutassuk a Semmelweis Egyetemet ebben a nemzetközileg is rangos népegészségügyi projektben – hangsúlyozta a projektvezető. Kihívás volt, hogy a széles nyilvánossághoz és a szakmai körökhöz is elvigyük a CHRODIS PLUS üzeneteit, hiszen a projekt időszakában a kommunikáció felgyorsult, a szövegek helyett felértékelődtek a vizuális tartalmak – magyarázta Aszalós Zoltán Albert. Ebben a komplex munkában az EMK munkatársai összetartó és profi csapatként vettek részt – értékelte a projektvezető a hároméves munkát.

Vas Dóra

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.