Az egyetem épületeibe való belépéshez a pandémia miatt a hallgatóknak úgynevezett triage-on, vagyis előszűrésen kell átesniük. A kérdőív kitöltése és a testhőmérséklet-mérés segít kiszűrni a COVID-19 gyanús eseteket. Ezt a folyamatot könnyíti meg a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) javaslata alapján fejlesztett online pre-triage rendszer, a pretriage.semmelweis.hu. A magyar és külföldi hallgatók számára egyaránt elérhető weboldal az eddigi papíralapú kérdőíves rendszert nagyban felgyorsítja, a szoftver a válaszokat azonnal kiértékelve, a fertőzésveszély fokának megfelelően sorolja csoportokba a hallgatókat. Hétfőtől az egyetem több épületében és klinikáján is életbe lépett az online rendszer használata.

A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) is figyelmet fordít a járvány által teremtett kihívások megoldására, fontosnak tartja megóvni az egyetem hallgatóinak egészségét – emelte ki Papp Zsombor, a HÖK oktatási alelnöke. Mint mondta, a járvány elleni védekezés fontos része az úgynevezett pre-triage, melynek során a hallgatók csak egy kérdőív kitöltését és testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be az egyetem épületeibe, klinikáiba. A rendszer korábban egy papíralapú kérdőív kitöltésével működött, ez sok esetben a hallgatók feltorlódását eredményezte a bejáratok előtt. Ennek egy jóval gyorsabb és modernebb megoldását valósítottuk meg a pretriage.semmelweis.hu létrehozásával – magyarázta a weboldal ötletgazdája, hozzátéve, hogy a felület a külföldi hallgatók számára is elérhető.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes kiemelte, nagyon fontos, hogy az oktatás a járványhelyzet alatt is zavartalanul tudjon működni, ezért az Oktatásigazgatási Hivatal vezetősége azonnal kiállt e hallgatói ötlet mellett és segítette annak megvalósítását, amihez a Fogorvostudományi Kar informatikusát, Szögi Andrást kérték fel. Az oldalt létrehozásánál a minél könnyebb használat volt a fő szempont. A hallgatók az adott épületbe történő belépés előtt Neptun-kódjukkal, valamint születési dátumukkal bejelentkeznek a pretriage.semmelweis.hu weboldalra, ahol néhány perc alatt válaszolnak hét kérdésre, melyeket az egyetem, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján állítottunk össze – fejtette ki Papp Zsombor.

A kérdőív beküldése után a szoftver azonnal értékeli a válaszokat, a fertőzésveszély fokának megfelelően sorolja színkódokkal jelölt kategóriákba a hallgatókat. Piros visszajelzésnél az érintett a COVID-gyanús kategóriába esik, így a belépés nem engedélyezett. Számukra a HÖK honlapján is elérhető útmutató segít, hogy mi a teendő ez esetben. Az adminisztrátori felületen a Neptun-kód megadásával lehetőség van a nyilatkozat módosítására vagy megjegyzés írására is. A rendszer nagy előnye, hogy visszakövethető, megjegyzi a bejelentkezést, így naponta elegendő csak egyszer kitölteni – emelte ki Papp Zsombor.

A próbaverzió tapasztalatai után az online pre-triage kitöltése hétfőtől kötelező az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK), a Nagyvárad téri Elmélet Tömb (NET), a Fogorvostudományi Kar, valamint a Pető András Kar épületeibe való belépés előtt napi rendszerességgel, továbbá az egyetem klinikáin is folyamatban van az online rendszer kötelező használata. Az épületekbe történő belépés előtt a hallgatók kitöltik az online kérdőívet, majd a telefon kijelzőjét megmutatják a testhőmérsékletet ellenőrző munkatársnak – magyarázta Papp Zsombor. 

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.