November 9-10-én online formában tartja meg a Semmelweis Egyetem a Semmelweis 250 Klinikai Konferenciát az alapítás 250 éves jubileuma alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként, amelyre megnyílt a jelentkezés. A két nap alatt mintegy 20 szakterület mutatkozik be 70 előadó, köztük 20 nemzetközi szaktekintély jóvoltából. Az angol nyelvű rendezvény a Semmelweis Egyetem munkatársai és hallgatói mellett valamennyi hazai egészségügyi intézmény és társegyetem munkatársa számára nyitott az ingyenes regisztrációt követően.

„A 250. jubileum nagyszabású rendezvénysorozatába illeszkedve egy olyan konferenciát szerveztünk, ami a klinikumot helyezi a középpontba, és bemutatja annak szerepét az egyetem mindhárom fő tevékenysége, oktatás, gyógyítás, kutatás-innováció terén” – mondta el dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a főszervező Klinikai Központ elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a konferenciát eredetileg idén tavaszra szervezték, ám a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a rendezvényt. Most november 9-10-én szinte változatlan programmal, online formában, Zoomon keresztül valósul meg a jubileumi időszaknak ez a kiemelt programja.

„A Semmelweis 250 Klinikai Konferencián a teljes klinikum bemutatkozik; nem egy szakterületre fókuszál majd tehát a rendezvény, hanem arra, hogy megmutassuk, a Semmelweis Egyetemen milyen széles spektrumban és milyen magas színvonalon zajlik a betegellátás, valamint a klinikai és transzlációs kutatások, illetve a kiterjedt nemzetközi kapcsolataink, együttműködéseink is megjelennek majd” – ismertette dr. Merkely Béla rektor. A rendezvényen több mint 20 szakterület kap helyet, 70 előadó jóvoltából, köztük mintegy 20 külföldi vendéggel az online térben a világ minden tájáról, egyebek mellett az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Szingapúrból, Németországból.

A nemzetközi járványügyi helyzetből adódóan a konferencia nyitó plenáris szekciója a COVID-19 oktatási, tudományos, betegellátási és népegészségügyi kihívásaira fókuszál. Ennek keretében előadást tart többek között dr. Merkely Béla, valamint megtudhatják az érdeklődők, hogy a Harvard Egyetemen milyen tapasztalatokat hozott a járványidőszak.

A konferencia szekcióinak további témái között lesz a kardiológia, a sebészet, a gyermekgyógyászat, a sürgősségi medicina, a belgyógyászat és még sok más szakterület – ismertette dr. Szabó Attila.

Mindezek mellett fontos cél a fiatalok megszólítása is: 1-1 kreditpontot ér naponként a nemzetközi szakmai programon való részvétel a 4., 5., 6. éves ÁOK, FOK, GYTK és a PhD-hallgatóknak – tette hozzá a rektorhelyettes.

Szeretnénk a Semmelweis Egyetemet, mint véleményformáló klinikai műhelyt bemutatni nemcsak a saját hallgatóinknak, munkatársainknak, hanem az ország többi betegellátó intézményében dolgozó kollégának is – ismertette dr. Merkely Béla. A konferenciára ezért meghívást kapnak a hazai társegyetemek vezetői, valamint az ÁEEK és az irányítása alá tartozó intézmények is. Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátójaként ugyanis az is feladatunk, hogy a társintézmények felé minden nálunk megjelenő ismeretet biztosítsunk, valamint felvállaljuk szerepünket a posztgraduális oktatásban is, ezért reméljük, hogy minél többen eljönnek majd látva a továbbképzési lehetőséget. A programot a szakorvosok számára is akkreditáltattuk, a részvételt 50 ponttal ismeri el a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság – tette hozzá dr. Szabó Attila. Mivel külföldi és hazai szaktekintélyek egyaránt jelen lesznek, így bárkinek lehetősége lesz arra, hogy párbeszédet alakítson ki, megvitasson egyes kérdéseket, kapcsolatot építsen.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a rendezvény angol nyelvű lesz.

Részletes program ide kattintva látható.

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.