Ünnepélyes keretek között adták át az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet felújított, hallgatóbarát udvarát, de hamarosan befejeződik a Központi Betegellátó Épület udvarának és a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb egyes hallgatói tereinek fejlesztése is. A ceremónia során dr. Merkely Béla rektor köszönetet mondott annak a több mint 190 hallgatónak, akik az elmúlt hónapokban önkéntesen részt vállaltak a PCR-vizsgálatokban.

„Semmelweis Ignác örökségéhez méltó módon a mai napig több mint 190 hallgatónk vett részt a PCR-vizsgálatok zökkenőmentes lebonyolításában. Ők már bizonyították, hogy orvosnak vagy egészségtudományi szakembernek lenni nem munka, hanem valódi hivatás. Erre készülve hallgatóink idejük jelentős részét töltik egyetemünk falai között – tanulmányaik alatt tehát az egyetem válik második otthonukká” – emelte ki dr. Merkely Béla az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben rendezett ünnepségen és helyszínbejáráson, hozzátéve: az intézmény vezetése éppen ezért fontosnak érzi, hogy a kor igényeinek megfelelve támogató, inspiráló, a feltöltődést is lehetővé tévő igazi hallgatói terek várják a Semmelweis Polgárokat. Ennek érdekében az Anatómiai Tömb udvarán a korábbi parkoló helyett wifi-elérhetőséggel és USB-töltővel felszerelt padokból álló okosparkot alakítottak ki. Hamarosan elkészül a Központi Betegellátó Épület udvarának, valamint a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb egyes hallgatói tereinek megújítása is, amelyre az egyetem saját költségvetéséből mintegy 170 millió forintot fordított – mutatott rá a rektor.

„Hallgatóink most különleges helyzetben vannak, rendkívüli időknek megfelelő rendkívüli próbatételeket kell kiállniuk. A fertőzés első hulláma elleni védekezés nem lehetett volna ilyen sikeres önkéntesen vállalt munkájuk nélkül, hozzájárulásukra, aktív részvételükre a járvány második fázisában is épp úgy szükség van” – magyarázta dr. Merkely Béla, aki szerint a hallgatók példát mutattak, hiszen tanulmányaik mellett nem sajnálták önkéntes munkára áldozni szabadidejüket azért, hogy mások nyugodtan élhessék életüket, iskolába, vagy dolgozni járhassanak. „Nemcsak szorgalmukról és önfeláldozásukról adtak bizonyságot az elmúlt hónapokban, de az összefogás erejéről is. Bárhol a világon, az egészségügy bármely területén helyezkednek el a későbbiekben, emlékezzenek majd vissza erre az időszakra: megtapasztalhatták a csapatmunka és bajtársiasság erejét, így megtanulhatták, hogy együtt bármire képesek lehetnek” – hívta fel a figyelmet a rektor, hozzátéve: hasonló összefogással és fegyelmezett magatartással a koronavírust is sikerül majd legyőznünk.

Ezt követően dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes köszöntötte a jelen lévőket. „Magam az intézetben dolgozom, anatómiát, szövet- és fejlődéstant oktatok, így látom azt a sok-sok hallgatót, aki szeptemberben megérkezik hozzánk, majd több féléven keresztül nálunk tanul örömben, néha bánatban, néha bajban, de aztán a nehézségeken mindig együtt átlendülve. Amikor azt mondjuk, hogy orvosnak lenni egy életforma, és ezt is várjuk el maguktól, akkor az az egyetem kötelessége, hogy ennek az életformának teret adjon” – mondta el, kiemelve: nemcsak az előadókban, gyakorlatokon eltöltött idő számít, hanem az ezek közötti 10-15-20 percek is, amikor „zsizseg” a hallgatói élet. „Az anatómiára jönnek be először a hallgatók tanulmányaik során és itt töltenek el talán először hosszabb időt egymással” – emelte ki dr. Alpár Alán, aki örömét fejezte ki, hogy a megújult hallgatói tereken még több lehetőség lesz nemcsak a kötetlen beszélgetésre, de a tanulásra is.

Dr. Merkely Béla rektor ezután okleveleket adott át a jelen lévő hallgatói szervezetek képviselőinek, így köszönve meg a COVID-19 világjárvány alatt a PCR-vizsgálatokban részt vevő önkéntesek munkáját. Az elismerést Tripolszky Bálint, a Hallgató Önkormányzat elnöke, Bódis Bendegúz, az Instruktor Öntevékeny Csoport elnöke, Moin Moeinzadeh, az International Semmelweis Student Association elnöke, valamint Constantin Feller, a Deutschsprachige Studentenvertregung Semmelweis elnöke vehette át.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.