A Semmelweis Egyetem csaknem hetven munkatársa vehetett át elismerést Semmelweis Nap alkalmából, amely keretében új dékáni és egyéb vezetői megbízásokat is átadtak. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett ünnepségen dr. Merkely Béla rektor bejelentette, hogy az alapítás 250 éves évfordulója után a most következő 250. tanévet is megünnepli az egyetem, így továbbra is tart a jubileumi időszak. A rektor beszédében méltatta az egészségügyben dolgozók helytállását a járványügyi időszak alatt, akiket Semmelweis Ignác méltó utódainak nevezett. Az eseményt megelőzően, a délutáni program részeként az egyetem vezetése koszorút helyezett el a Szent Rókus Klinikai Tömbnél, Semmelweis Ignác szobránál, majd a Medikus Zenekar adott koncertet a tömb teraszán. (A délelőtti eseményekről korábbi cikkünkben számoltunk be.)

„Azzal, hogy névadónk egykori munkahelye immár annak az egyetemnek a része, amely Semmelweis Ignác hitvallására építve képezi a jövő orvosgenerációit, a Rókus Kórház hazatért a Semmelweis Egyetemre” – fogalmazott beszédében dr. Merkely Béla rektor a Szent Rókus Klinikai Tömbnél, Semmelweis Ignác szobránál tartott koszorúzáson, amely az egyetemi Semmelweis napi programok délutáni rendezvényeinek első állomása volt. (A délelőtti programokról ide kattintva olvasható beszámoló.) A rektor szólt róla, hogy idén először helyeztek el koszorút ezen a helyszínen is, miután a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként 2020. június 1-jén megtörtént a Semmelweis Egyetem és a Szent Rókus Kórház integrációja. Az új tömb amellett, hogy a gyógyítás terén megőrzi a fő profiljait, jelentős szerepet játszik majd a gyakorlati orvos- és egészségtudományi képzés megújításában.

Galéria

4kép

Az egyetem vezetése és dolgozói nevében dr. Merkely Béla rektor és dr. Göböl Zsolt a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója helyezett el koszorút a szobornál, míg a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Kincses Gyula elnök, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának nevében Tripolszky Bálint alelnök, az Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület nevében Bódis Bendegúz elnök.

A megemlékezés a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében tartott ünnepélyes díjátadón folytatódott. Itt beszédében a rektor emlékeztetett arra, hogy a korábbi tervek szerint a 2020-as Semmelweis napi ünnepség lett volna az alapítás 250. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi rendezvénysorozat záróprogramja, ám ezt a pandémia felülírta. Éppen ezért az ünnepi év elmaradt rendezvényeit a következő tanév során szervezzük meg, ami éppen a 250. lesz, továbbá folytatunk néhány, a jubileumi évben hagyományossá vált eseményt – jelentette be a rektor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jubileumi év arculati elemei így továbbra is használandóak.

A rektor szólt arról is, hogy az elmúlt időszak kiváltképp azokat állította új kihívások elé, akik a gyógyító hivatást választották. Az egészségügyi dolgozók, a magyar állampolgárok és a döntéshozók közös erőfeszítései, összefogása kellett ahhoz, hogy az új koronavírus-járvány idején elkerüljük Magyarországon az olyan mértékű tömeges megbetegedéseket, amivel Európa számos nagy országának szembe kellett néznie – tette egyértelművé. Kitért arra is, hogy az egyetem a járvány hazai indulása óta központi szerepet tölt be mind a vírusdiagnosztika, mind a fertőzöttek ellátása tekintetében. A rektor szólt a H-UNCOVER nevű országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatról is, amely megszervezésében és lebonyolításában szintén vezető szerepet vállalt a Semmelweis Egyetem, amelynek több mint 550 munkatársa vett részt a felmérésben. Ennek eredményeit egy nívós amerikai folyóiratban, a GeroScience-ben publikálták. Kitért arra is, hogy Semmelweis Napon névadónkra, Semmelweis Ignácra is emlékezünk, aki korát megelőzve ismerte fel a kézmosás jelentőségét, felfedezése az új koronavírus-járvány idején szerte a világon kiemelkedő figyelmet kapott.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett díszünnepségen dr. Merkely Béla Pro Universitate díjat nyújtott át dr. Ivády Vilmosnak, az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ mesteroktatójának, dr. Pánovics József, az Urológiai Klinika docense, önkéntes segítője pedig Pro Universitate érdemrendet vehetett át. Arany pecsétgyűrű kitüntetést az egyetem négy leköszönő vezetője kapott az ünnepségen: dr. Harsányi László (I. Sz. Sebészeti Klinika), dr. Kovács József (Magatartástudományi Intézet), dr. Bagdy György (Gyógyszerhatástani Intézet) és dr. Kivovics Péter (Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet). Átvehette dékáni kinevezését Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella, az Egészségtudományi Kar, valamint dr. Antal István, a Gyógyszerésztudományi Kar élére. Igazgatói, tanszékvezetői kinevezést kapott: dr. Hangody László (Traumatológia Tanszék), dr. Hunyady László (Élettani Intézet), dr. Purebl György (Magatartástudományi Intézet), dr. Németh Orsolya (Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet), dr. Hermann Péter (Fogpótlástani Klinika), dr. Zelkó Romána (Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet), dr. Tábi Tamás (Gyógyszerhatástani Intézet) és dr. Réthy Lajos (Családgondozási Módszertani Tanszék).

Az ünnepség keretében átadták a Semmelweis Egyetem Kiváló Konduktora kitüntetéseket, a rektor által adományozott kiváló dolgozói elismeréseket és rektori dicséreteket, a tavaly létrehozott rektori-kancellári elismerést, valamint a rektor és a kancellár által közösen adományozható Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója kitüntetést, továbbá a kancellár által adományozott Semmelweis Egyetem kiváló dolgozója kitüntetéseket és kancellári dicséreteket, valamint a Semmelweis Egyetem kiváló szakdolgozója elismeréseket. A különböző elismeréseket a rektor, Baumgartnerné Holló Irén és dr. Szabó Attila Klinikai Központ elnök, klinikai rektorhelyettes adta át.

A Semmelweis napi programok keretében este a Medikus Zenekar adott koncertet a Szent Rókus Klinikai Tömb teraszán. „Önök ugyanazt tették, amit a járvány előtt, vagy épp a veszélyhelyzet elmúlta óta tesznek: életeket mentenek, betegeken segítenek, a magyar emberekért dolgoznak. Miközben az ország jelentős része kénytelen volt leállni, Önök kettőzött erővel, megnövekedett terhekkel dolgoztak, hogy Magyarországon minél hamarabb újraindulhasson a korábbi élet” – méltatta a rektor beszédében a koncert előtt az egészségügyi dolgozókat. Semmelweis Ignácra az anyák megmentőjeként emlékszünk – születésnapján, de nemcsak az ő emlékműve, hanem az egészségügyben dolgozók előtt fejet hajtunk, akik bebizonyították: méltó örökösei a világhírű magyar professzornak – tette hozzá.

Videónk a Semmelweis-napi eseményekről ide kattintva érhető el. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Gál Bettina – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.