Minden előzetes várakozást meghaladott az érdeklődés a Semmelweis Egyetem oktatói számára indított ingyenes német szaknyelvi képzés iránt, melyet a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja (NHKK) kezdeményezett. Több mint százan jelentkeztek az egyetem Szaknyelvi Intézete által tartott képzésre, amelynek első féléve májusban zárult le, ősszel pedig újabb csoportok is indulnak.

Évről évre egyre többen jelentkeznek a Semmelweis Egyetem német nyelvű képzéseire, ezért rendkívül fontos, hogy a német nyelven oktatók száma is lépést tudjon tartani ezzel, és folyamatosan javuljon az idegen nyelvű képzés minősége – hangsúlyozta dr. Alpár Alán nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, az NHKK vezetője. Az angol nyelvű képzéshez könnyebb oktatókat találni, hiszen nagyon sokan beszélnek angolul, de a német nyelvvel már nagyobb nehézségekbe ütköztünk, ezért az ősszel felállt Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja (NHKK) egyik prioritása volt javítani ezen a helyzeten – számolt be. Ennek eredményeképpen indították azt a programot, melynek keretében minden tanszékről jelentkezhettek oktatók német szaknyelvi képzésre. A képzés költségeit az egyetem állja és munkaidőben, a munkatársak szokásos munkavégzési helyén lehet részt venni rajta. A szervezés még az őszi szemeszterben kezdődött, az első képzések pedig februárban indultak. „Az érdeklődés minden várakozásomat meghaladta, több mint 100 munkatárs jelentkezett” – jegyezte meg dr. Alpár Alán. A kurzus két félévből áll, az új oktatók már az első félév után „bevethetőek”, a második félév után pedig egy bizonyítványt kapnak arról, hogy sikeresen elvégezték a szaknyelvi képzést – tette hozzá.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy ez az első egyetemi szinten szervezett kezdeményezés oktatóink nyelvi készségének javítására, és nagy eredménynek tartja, hogy ezt a felmerült igényt ilyen sikeresen meg tudták oldani, melyben meghatározó szerepe volt a Szaknyelvi Intézet nyitott és rugalmas közreműködésének, munkájának. Arra is rámutatott, hogy a következő tanévben az Általános Orvostudományi Kar német nyelvű képzésén részt vevők száma már gyakorlatilag el fogja érni az angol hallgatókét, és a Fogorvostudományi Karon szintén közelíteni fog egymáshoz a német és angol nyelvű képzésekben részt vevők száma. Éppen ezért a nyelvi program is folytatódni fog: a lehetőséget augusztusban újból meghirdetik az intézetek számára, amelyek jelezhetik, hogy hány munkatársuk kíván részt venni a német szaknyelvi képzésen az őszi félév során – hangsúlyozta dr. Alpár Alán.

A képzések hetente egyszer 2 órában, 3-5 fős csoportokban történtek, majd március elejétől a koronavírus miatt online folytatódott a képzés – számolt be a részletekről dr. Fogarasi-Nuber Katalin, a Szaknyelvi Intézet igazgatója. Elmondta, hogy számos jelentkező korábban is oktatott németül, de képességeiket tovább szerették volna fejleszteni, hogy még magasabb színvonalon tudják átadni német nyelven a tudásukat a hallgatóknak. Ugyanakkor várhatóan mintegy tucatnyi új oktató is be tud lépni ősztől a német nyelvű oktatásba a kurzusnak köszönhetően.

A szaknyelvi képzésekről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek az intézetek részéről, akik üdvözölték a kezdeményezést. Ez egy emberileg, szakmailag is nagyon eredményes együttműködés, mintegy kölcsönös tanulási folyamat volt mind a szaknyelvi, mind az intézeti oktatók számára, mivel ők nyelvi készségeket tanultak tőlünk, mi pedig az általános orvosi szaknyelven túl, specifikusabb szakmai tudást tőlük – mutatott rá dr. Fogarasi-Nuber Katalin. Megjegyezte azt is, hogy tapasztalataik szerint az idegen nyelvű hallgatók motivációja is egészen más, ha az oktató magasabb szinten beszél németül, jobban élvezik az órákat, és ez az oktatók hallgatói értékelésében is visszaköszönt már a félév folyamán.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.