Két évvel a Semmelweis-emlékév és a Semmelweis című zenés színházi darab bemutatója után az Operettszínháznál ismét a világhírű orvos állt a reflektorfényben – tanításai a kézmosás fontosságáról ugyanis ismét aktuálissá váltak.

„Mi a művészettel tesszük szebbé az életet. Ők az életüket kockáztatják, hogy életet mentsenek” – írja a Budapesti Operettszínház közösségi médiában megjelent videójában. A koronavírus elleni harc főszereplői ritkán láthatóak a színpadon, munkájuk és elhivatottságuk azonban fontosabb, mint valaha – épp ezért az intézmény előttük tisztelegve 2020. május 11-17. között tematikus hetet szentelt Semmelweis Ignácnak, egyetemünk névadójának, aki korát megelőzve több mint 150 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének egyik hatásos módszerét: a kézmosást. Tanításai idén, a koronavírus-járvány idején ismét előtérbe kerültek, így mindössze két évvel születésének 200. évfordulója után ismét mindenki Semmelweis Ignácra figyelt: márciusban a Google főoldala emlékezett meg rá, a világ vezető lapjai írtak róla, Wikipedia-szócikke pedig bekerült a világ legolvasottabb bejegyzései közé.

A Budapesti Operettszínház a 2018-as emlékév keretében mutatta be Raymond J. Lustig és Matthew Doherty Semmelweis című „oratórikus operáját”. A mostani tematikus héten ebből láthattunk részleteket az Operettszínház Facebook-oldalán: a darabban Semmelweist játszó Szabó P. Szilveszter három tételt is előadott, de hallható volt Frankó Tünde anyákról és gyermekeikről szóló dala is. A művészeti produkciókat a Semmelweis Egyetem vezető tisztségviselőinek gondolatai és visszaemlékezései egészítették ki.

Dr. Merkely Béla, az egyetem rektora az intézmény egykori tanára, Semmelweis Ignác jelentőségéről beszélt a jelen járványügyi helyzet tükrében.  

Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja pedig felhívta a figyelmet arra, milyen hatással volt a világhírű magyar orvos az egyetem 250 éves alapítása előtt tisztelgő jubileumi tanévben megújult orvosképzésre.

Dr. Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke Semmelweis szemléletét és forradalmi újításait részletezte. 

Szabó Ádám
Kiemelt kép és a videók forrása: Fővárosi Operettszínház

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.