A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg – jelentette be videókonferencia keretében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője. A vizsgálat részeredményeit ismertető konferencián elhangzott: 8276 tesztből kettő lett pozitív és az átfertőzöttségi arány is alacsony.

Az országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat-sorozatban eddig 8744 fő tesztelése történt meg, ami azt jelenti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiválasztottak közel fele (49,2 százalék) már részt vett a mintavételen. Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson és valóban az ország teljes, 14 éven felüli lakosságára reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 fő részvételére van szükség, így továbbra is számítunk mindenki együttműködésére – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. További 2113 fő már jelezte a részvételi szándékát, és csak a kiválasztottak 14,7 százaléka utasította vissza egyértelműen a részvételt. A szűrővizsgálat-sorozat május 1-jén kezdődött és május 15-én zárul.

Dr. Merkely Béla az előzetes eredményeket bemutatva hangsúlyozta, hogy a vizsgálat lezárultával ezek a számok még változhatnak. Eddig 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálat eredményét értékelték ki, ezek közül kettő volt pozitív. Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez alapján úgy lehetne becsülni, hogy a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy 20 főnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében 243-7230 közötti az aktív fertőzöttek száma – magyarázta a rektor. Az átfertőzöttek számát a vérvételen alapuló antitest vizsgálat mutatja ki; az első 1524 minta között 9 pozitív volt. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a fertőzésen már átesettek becsült számát 22 399 és 92 624 fő közé tehetnénk.

Az egyes egyetemek által végzett vizsgálatok eddigi eredményeit a Klinikai Központok elnökei ismertették.

Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke beszámolt róla, hogy az ő feladatuk a mintegy 2 millió állampolgárt reprezentáló 3904 lakos szűrése 110 településen. A részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg 40, Hajdú-Bihar megyében 35, Heves megyében 42, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 48 százalékon áll. Utóbbi esetén két településen igen magas volt a részvételi arány, Pátrohán a meghívottak 95, Kemecsén 91 százaléka ment el a kijelölt vizsgálati helyszínekre. Hétvégéig azokat a lakosokat is felkeresik, akik otthonukban kérték a szűrést – tette hozzá.

A Szegedi Tudományegyetem 4 megye 88 településén végzi a szűréseket, ez a magyar lakosság 16,4 százalékát reprezentálja – ismertette dr. Lengyel Csaba. Bács-Kiskunban 49, Békés megyében 54 százalékon áll jelenleg a részvételi arány, utóbbi esetén 2 településen (Kétsoprony, Nagyszénás) 90 százalék fölött. Csongrádban 47, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 56 százalék vett részt eddig a szűrésen a felkértek közül. A vizsgálatokat 15 csapat végzi, a fix helyszínek mellett mobilteamek bevonásával, szűrőbusz segítségével.

A Pécsi Tudományegyetem adatait dr. Sebestyén Andor ismertette, aki szólt róla, hogy 5 megye 110 településén, 3955 meghívott személyen végzik a vizsgálatokat közel 30 szűrőponton. Baranyában 47, Somogyban 46, Tolna megyében 47, Vas megyében 34, míg Zala megyében 49 százalék jelenleg a részvételi arány. A PTE-hez tartozó régióból Szentlőrinc, Nagyatád és Lenti településeket emelte ki a Klinikai Központ elnöke, ahol a meghívott állampolgárok 90 százalékán végezték már el a szűrést.

A Semmelweis Egyetem több száz munkatársa 7 megye 158 településen és Budapest 23 kerületében végez szűréseket, ami a teljes magyar populációból mintegy 4,7 millió főt reprezentál – sorolta az adatokat dr. Szabó Attila. Budapesten jelenleg 47 százalékos a részvételi arány; a fővárosaikat három szűrőhelyen várják, de szükség esetén házhoz is mennek – tette hozzá a Klinikai Központ elnöke. Fejér megyében jelenleg 42, Győr-Moson-Sopron megyében 57, Komárom-Esztergom megyében 63, Nógrádban 47, Pest megyében 57, Veszprém megyében pedig 66 százalék az elérési arány. Dr. Szabó Attila szintén kiemelte a felsorolt megyék azon településeit, ahol kimagasló volt az állampolgárok aktivitása: Révfülöpön a meghívottak 100, Csopakon 98, Balatonfüreden 90 százaléka megjelent a szűrésen, Lébény esetén ez az arány 92, míg Iván és Farád településeken 91-91 százalék, Karancslapujtőn pedig a meghívottak 90 százalékát sikerült elérni. Minden kijelölt településre többször is elmennek, így a részvételi arány még nőni fog – tette hozzá dr. Szabó Attila.

Dr. Merkely Béla a konferencián arról is beszélt, hogy az országos, reprezentatív vizsgálaton kívüli szűrések eredményeiből látszik: az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, de nyájimmunitás sincs, az intézményi fertőzések teszik ki az esetek egy szignifikáns részét. Elkezdődhet a lazítás, de megfelelő kontroll szükséges – hívta fel a figyelmet. Éppen ez utóbbi miatt szükséges a reprezentatív országos epidemiológiai keresztmetszeti vizsgálat, amely pontos képet adhat a kiindulási állapotról, ahonnan a lazítás megkezdődik.

Dr. Ludwig Endre infektológus szerint a Magyarországon most elvégzett, világszerte egyedülállónak mondható reprezentatív vizsgálat objektív képet ad a potenciális fertőzöttek és az átfertőzöttek számáról, ami jó alapként szolgál majd a járvány további nyomonkövetésében is, ezért fontos, hogy minél több meghívott részt vegyen a szűrésen.

A KSH a meghívók részeként előzetesen bekéri a kérdőíveket, amelyek száma május 11-ig átlépte a kitűzötten elvárt mintanagyságot, vagyis a 11 200-at – számolt be Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, aki reményét fejezte ki, hogy a kérdőívet kitöltők a szűrésen is megjelennek.

Dr. Prinz Gyula infektológus rámutatott, hogy az alacsony átfertőzöttség miatt kérdéses a lakosság védettsége a járvány esetleges második hullámában, ám az biztos, hogy ezt már sokkal felkészületebben fogják tudni kezelni.

Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a második hullám szempontjából nagyon fontos lesz a mostani eredmény. Az átfertőzöttség kapcsán hozzátette, hogy az alacsony szám nem meglepő, hiszen nyájimmunitással még az európai szinten kiemelten nagy betegszámmal rendelkező Olaszország esetében sem lehet számolni.

Dr. Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának vezetője hangsúlyozta, hogy a szűrés lezárulását követően a jelenlegi eredmény változni fog, ugyanakkor radikális különbségekre nem lehet számítani, vagyis megmaradhat a vártnak megfelelően alacsony a fertőzöttségi és az átfertőzöttségi arány. Az országos reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat kezdeményezése, megszervezése és kivitelezése egy páratlan összefogás eredménye az egyetemek és a partnerek részéről – emelte ki. Úgy vélte, hogy a döntéshozók számára az óvatos nyitásra alapot adnak az eredmények, de mivel a fogékonyak aránya magas, ezért fontos a fokozatosság, illetve nyomon kell követni azt is, hogy a különböző intézkedések hatására hogyan változnak az adatok a továbbiakban.

A Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla köszönetet mondott az együttműködésért minden lakosnak, a polgármestereknek, a jegyzőknek, az Országos Mentőszolgálatnak, a szűrőbuszokért a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a rendőrségnek, a Magyarországi Vízimentők munkatársainak, az országos és helyi média képviselőinek. Kitért arra is, hogy  a vizsgálat mintegy 1500 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató, doktorandusz bevonásával valósul meg.

A szűrővizsgálatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) finanszírozza a COVID-19 Kutatási Alapból.

A konferenciáról készült korábbi cikkünk ide kattintva olvasható.

A vizsgálattal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat az alábbi felületen gyűjtöttük össze.  

Dr. Merkely Béla előadásához készült prezentáció ide kattintva letölthető (PDF).

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.