Egyelőre még nincs az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által elfogadott gyógyszeres kezelése a COVID-19 betegségnek, ugyanakkor jelenleg is több száz kutatás folyik világszerte számos már engedélyezett, egyéb indikációval használt, illetve különböző vizsgálati gyógyszerekkel kapcsolatosan. Dr. Behon Anett PhD-hallgató az új típusú koronavírussal kapcsolatos gyógyszervizsgálatokat foglalja össze.  

A SARS-CoV-2-nek nevezett (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) új típusú koronavírus okozta fertőzés gyors terjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap a COVID-19 betegség terápiája. Egyelőre azonban még nincs az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által elfogadott gyógyszeres kezelése a COVID-19 betegségnek. Jelenleg is több száz kutatás folyik világszerte számos már engedélyezett, egyéb indikációval használt, illetve különböző vizsgálati gyógyszerekkel kapcsolatosan.

Az egyik ilyen vizsgálati szer a remdesivir, amely egy intravénásan alkalmazott, széles antivirális aktivitással bíró gyógyszer, mely gátolja a vírus replikációját az RNS transzkripció korai terminációján keresztül. Ezen felül in vitro aktivitással rendelkezik a SARS-CoV-2-vel, valamint in vitro és in vivo körülmények között is aktivitással bír a béta-koronavírusokkal szemben.

Arra, hogy a COVID-19-ben és pneumoniában szenvedő, hospitalizált betegek hozzájussanak a remdesivir kezeléshez, jelenleg négy lehetőség van az Amerikai Egyesült Államokban. Egy adaptív kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat, valamint 2 III. fázisú, randomizált nyílt vizsgálat keretein belül kaphatják a remdesivir terápiát azon 18. életévüket betöltött betegek, akik COVID-19-ben és pneumoniában szenvednek, csökkent oxigénszaturáció mellett. Ezen felül azokon a területeken, ahol nem folynak klinikai vizsgálatok a remdesivirrel kapcsolatosan, viszont nincs egyéb terápiás lehetőség a súlyos állapotú betegek kezelésére, mód van arra, hogy a kezelőorvos kérvényt nyújtson be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalhoz és kérje a beteg számára a remdesivir terápiát.

A hidroxiklorokin és a klorokin két, már egyéb indikációval forgalomban lévő, per os alkalmazott gyógyszer. A hidroxiklorokint különböző gyulladásos betegségekben, mint például rheumatoid arthritisben, szisztémás lupus erythematosusban, illetve porphyria cutanea tardaban alkalmazzák, míg a klorokin a malária bevált profilaktikus és terápiás szere.

Mindkét szer in vitro aktivitással rendelkezik a SARS-CoV-val, a SARS-CoV-2-vel és egyéb koronavírusokkal szemben, viszont a SARS-CoV-2-vel szembeni aktivitás relatíve nagyobb a hidroxiklorokin esetén. Egy kínai kutatás során azt találták, hogy a klorokin kezelés a COVID-19-ben szenvedő betegeknél klinikai és virológiai előnyökkel járt a kontroll csoporthoz képest, így a klorokin mint antivirális szer adása javasolt lett a COVID-19 betegség kezelésében Kínában. A rendelkezésre álló adatok alapján a klorokin és a hidroxiklorokin adása jelenleg számos országban javasolt a hospitalizált COVID-19 betegségben szenvedők kezelése során.

Mindkét szernél a mellékhatások közül a kardiotoxicitás (hosszú QT szindróma) jelenthet problémát hosszas kezelés esetén máj- vagy vese diszfunkcióban szenvedő, illetve immunszupprimált betegeknél, de a rendelkezésre álló adatok szerint a COVID-19-ben szenvedő betegek jól tolerálják ezeket a gyógyszereket.

A magasabb aktivitása és szélesebb körben való hozzáférhetősége miatt számos országban, köztük az USA-ban is, engedélyezték a hidroxiklorokin használatát. Egy kisebb vizsgálat során a hidroxiklorokin csökkentette a SARS-CoV-2 RNS jelenlétét a felső légutakban, a legtöbb esetben mindösszesen 3-6 nap alatt. Ez az eredmény nagy jelentőséggel bír, mivel friss kutatások szerint a COVID-19-ben szenvedő kínai betegek esetén átlagosan 20 napig volt kimutatható a vírus a szervezetükben. A hidroxiklorokin mellé adott, bakteriális szuperinfekció megelőzése miatti, azithromycin kiegészítés esetén pedig a betegek 100%-a virológiai szempontból gyógyultnak minősült a kezelés 6. napján. Ezen eredmények alapján felmerült a hidroxiklorokin és azithromycin kombináció szinergista hatása.

A hidroxiklorokint jelenleg is számos kísérletben vizsgálják preexpozíciós, illetve postexpozíciós profilaktikus szerként, valamint terápiaként az enyhe, mérsékelt és súlyos COVID-19 betegségben.

Jelenleg azonban még nincs randomizált vizsgálatból származó adat arra vonatkozóan, hogy milyen dózisban és mennyi ideig kellene alkalmazni a hidroxiklorokint profilaktikus vagy terápiás szerként.

A HIV kezelésében, illetve prevenciójában alkalmazott lopinavir-ritonavir nem bizonyult ígéretesnek a COVID-19 betegség kezelésében.

A meglévő eredmények mellett továbbra is számos különböző szert vizsgálnak jelenleg is világszerte, hogy alkalmas lehet-e a COVID-19 betegség profilaxisára, illetve terápiájára.

Dr. Behon Anett, PhD-hallgató

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.