Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás
A Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorában idén először a top százban (51-100.) szerepel a Semmelweis Egyetem a szűkebb, anatómia és élettan képzési területen. A gyógyszerészeti képzést a rangsor készítői a 151-200., az orvostudományi képzést pedig a 201-250. helyre sorolták. A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén tavalyi eredményén 13 helyet javítva a 295. legjobb lett a Semmelweis Egyetem.

A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt: a QS szakemberei – a tavalyi 308. helye után – a 295. helyre sorolták. A listára a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. Előbbi a 401-450. helyezést, utóbbi pedig a 451-500. helyezést szerezte meg.

Idén először jutott be a szűkebb képzésterületi listára anatómia és élettan területén a Semmelweis Egyetem egyedüli magyar felsőoktatási intézményként, ahol az 51-100. helyen zárt a QS rangsor készítőinek értékelése alapján.

A gyógyszerészeti képzéseket rangsoroló listára szintén csak a Semmelweis Egyetem került fel a hazai egyetemek közül, megőrizve korábbi 151-200. helyezését.

A szűkebb szakterületi listákon orvostudományi területen idén is a Semmelweis végzett élen a hazai társegyetemek közül a 201-250. hely közé sorolva, tavalyi helyezését megőrizve. A Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 301-350., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 351-400. helyre került.

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations). A Semmelweis Egyetem a szűkebb képzési listák tekintetében az idézettségi mutatókban kapta a legmagasabb értékelést. A most közzétett 2019-es QS-rangsor összesen 48 különböző képzési területen rangsorolja a világ egyetemeit.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.