Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. december 05.
473593 Összes oltás
Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem, a SHILA Medical Services izraeli biztosítótársaság és a Magyar Fogorvosok Egyesülete, melynek keretében a Fogorvostudományi Kar szakmai továbbképzéseket fog tartani izraeli szakemberek számára. Dr. Merkely Béla rektor elmondása szerint az együttműködés további egyetemi kooperációknak is kiindulópontja lehet.

A 250 éves Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán világszerte elismert, magas színvonalú képzés folyik, ezért kiváló hely arra, hogy a ma aláírthoz hasonló együttműködések keretében megvalósuló továbbképzéseknek a helyszíne legyen – jelentette ki dr. Merkely Béla rektor az egyetem, a SHILA Medical Services és a Magyar Fogorvosok Egyesülete közötti együttműködési szerződés aláírása alkalmából mondott köszöntőjében. Rámutatott, hogy a kar Oktatási Centruma Európa egyik legnagyobb és legmodernebb fogorvosképző és betegellátó központja, ahol magyar, angol és német nyelven oktatják a több mint 35 országból érkezett fogorvostanhallgatót, az éves betegforgalom pedig meghaladja a 100 ezer főt.

A Semmelweis Egyetem számára mindig is fontos volt az együttműködés különböző hazai és nemzetközi intézményekkel, szakmai szervezetekkel – jegyezte meg dr. Merkely Béla, méltatva az egyetem széles nemzetközi kapcsolatrendszerét és rámutatva a tapasztalatcsere fontosságára a tudományos életben, az oktatásban és a gyógyításban egyaránt. Elmondta, hogy a külföldi partnerek és az itt végzett idegen nyelvű hallgatók hozzájárulnak az egyetem jó hírnevéhez a világban, és a nemzetközi kapcsolatok bővítése segít abban is, hogy a Semmelweis Egyetem elérje egyik legfontosabb célkitűzését, azaz hogy 10 év múlva a rangsorokban a világ legjobb 100 egyetem közé kerüljön. Bízom benne, hogy a ma aláírt együttműködés további egyetemi kooperációknak is kiindulópontja lehet – fogalmazott a rektor.

Dr. Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke hozzászólásában a jelenlegi együttműködés kialakulásáról számolt be, rámutatva arra, hogy egy 2016-ban Izraelben tett szakmai látogatás teremtette meg a tudományos-oktatási együttműködés lehetőségének alapjait. Ezután a Magyar Fogorvosok Egyesülete 2017-ben írt alá hivatalos oktatási és kutatási együttműködési szerződést az Izraeli Fogorvosok Egyesületével, melynek folyományaként kereste meg az izraeli fél a magyar szervezetet, hogy segítsen orvosai számára továbbképzéseket szervezni, melyet a SHILA Medical Services, Izrael legnagyobb betegbiztosító társasága finanszírozna, és melyhez keresik a legmegfelelőbb magyar szakintézményt. Átgondolva az infrastrukturális és szakmai feltételek együttes meglétét, a választás egyértelműen a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karára esett, ahonnan kezdetektől pozitív fogadtatást és sok segítséget kaptunk a szervezéshez – jelentette ki dr. Nagy Katalin. Biztosak vagyunk benne, hogy a jelenleg induló képzés több egyéb rész- és egyetemi oktatási kooperáció kiindulópontja lehet a jövőben, tette hozzá.

A SHILA Medical Services a legnagyobb izraeli állami betegbiztosítási alap tulajdonában áll, feladata többek között az alap tagjai számára fogászati szolgáltatások biztosítása, a cég mintegy 1400 fogászt alkalmaz. Eitan Schleifer, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az izraeli egészségügyi rendszer reformja nemrég kiterjesztette a társadalombiztosítási szolgáltatások körét az időseknek nyújtandó teljes műfogsorokkal, melyre a cég nem rendelkezik kellő szakértelemmel és melyhez szakmai partnereket keresett világszerte. Így találtunk a Semmelweis Egyetemre, ami készen áll továbbképzéseket nyújtani a fogorvosaink számára ezen a területen – mondta Eitan Schleifer. Ez egy nagyon fontos kezdőpont, egy új kapcsolat kezdete az egyetem és cégünk között, tette hozzá.

Mindig nagy öröm az egyetem számára, amikor hazai vagy nemzetközi partnerek kezdeményeznek együttműködést velünk – hangsúlyozta dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika igazgatója. Beszámolt arról, hogy a klinika készül az izraeli kollégák fogadására, a szakképzés kurrikuluma pedig jelenleg kidolgozás alatt van. Megjegyezte, hogy az új együttműködés pozitív hatással lehet az egyetem nemzetközi rangsorokban lévő elhelyezkedésére is, valamint további külföldi hallgatókat is vonzhat az egyetemre.

Galéria

4kép

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.