Konferenciával egybekötött könyvbemutató keretében hívták fel a figyelmet a szoptatás jótékony hatásaira. Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézetének gondozásában magyarul most megjelent Szoptatás és humán laktáció című könyv konferenciával egybekötött bemutatóján szó esett a többi között a szoptatás testi és lelki előnyeiről, annak hazai szakmai támogatásáról, az anyatej pozitív egészségügyi hatásairól, valamint egy nőgyógyász szemszögén keresztül is körbejárták a témát.

Bóné Veronika, a Mentálhigiéné Intézetben folyó laktációs szaktanácsadó képzés vezetője kiemelte: az egyetem névadójának, az anyák megmentőjének is nevezett Semmelweis Ignác munkásságának méltó folytatása a Karen Wambach és Jan Riordan által jegyzett Szoptatás és humán laktáció című könyv, amely összegzi a laktációval kapcsolatos alapvető ismereteket, beszámol a legújabb kutatási eredményekről, miközben hasznos lehet számos laktációs vonatkozású orvosi, illetve tanácsadói helyzetben is – emelte ki.

Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta a szoptatás testre és lélekre gyakorolt pozitív hatásait. Mint mondta, a szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést, mely során egy bensőséges anya-gyerek kötődés alakul ki. Hozzátette: az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

Dr. Lelkes Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője a születés csodájáról beszélt. „A születés nem csak egy új élet csodáját rejti magában, hanem az új életet tápláló anyatej csodáját is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a koraszülöttek számára az anyatej életmentő gyógyszer. A szoptatás támogatást alapvető primer prevenciós tevékenységnek nevezte, ami számos betegséggel szemben védelmet nyújt mind az anya, mind pedig gyermeke számára. 

Dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoportjának vezetője a szoptatás hazai szakmai támogatásáról beszélt. Semmelweis Ignác példáján keresztül kitért az empirikus (tapasztalati)  és a teoretikus (elméleti) megfigyelések közti konfliktusra. Semmelweis ugyan jó megfigyeléseket tett, de nem tudott egy jó teoretikus magyarázatot adni hozzájuk – vélte. Amikor a lehetséges előnyök nem azonnal jelentkeznek, akkor különösen fontossá válik a „teoretikus bizalom” – fejtette ki. A most magyar fordításban is megjelent könyv ezeknek a kézzel fogható tudásoknak a gyűjteménye – mutatott rá.

A konferencia további részében dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház csecsemő- és gyermekosztályának vezetője „Programozás anyatejjel” címmel tartott előadást, dr. Tömösváry Zoltán, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa a szoptatástámogatásról beszélt egy nőgyógyász szemével, végül pedig dr. Kutas Kata gyermek, háziorvos, laktációs szaktanácsadó osztotta meg tapasztalatait.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.