A Semmelweis Szimpózium első napján, az ünnepélyes, Doctor Honoris Causa címek átadását is magába foglaló megnyitót követően összesen kilenc – közte négy keynote – előadás hangzott el. A két szekcióban a képalkotás, valamint a kardiotoxicitás és a kardioprotekció volt a központi téma. Dr. Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, az első nap egyik szekcióvezetője beszámolója.

A Semmelweis Szimpózium első keynote előadását dr. Michel Komajda, a szívelégtelenség világhírű kutatója, az Európai Kardiológus Társaság (ESC) korábbi elnöke tartotta a cukorbetegség és szívelégtelenség kapcsolatáról. Az előadást megelőzően Komajda professzor Doctor Honoris Causa címet vehetett át, amelyet – a közönség körében nagy siker aratva – magyarul köszönt meg, méltatva a magyar tudományosságot, a Semmelweis Egyetemet és Magyarországot. (Az ünnepélyes megnyitóról és a Doctor Honoris Causa címek átadásáról ide kattintva olvasható részletes tudósítás.) Komajda professzor előadásában kiemelte egyebek mellett, hogy a szívelégtelenség miatt klinikai vizsgálatba bevont betegek harmada szenved diabétesz mellitusban. A regiszter adatok is alátámasztják, hogy a diabéteszes betegek körében a szívelégtelenség gyakorisága emelkedett. A háttérben áll egyebek mellett a mozgásszegény életmód és a neurohormonális rendszer zavara.

A nap folyamán keynote előadást tartott az ünnepségen díszdoktori címet kapott másik kiemelkedő professzor, dr. Jeroen Bax is, aki az ESC előző elnöke volt. Gyakorlatias előadásában esetismertetéseken keresztül írta le a perkután végezhető billentyűbeültetések jelenlegi és potenciális jövőbeni indikációit. A kardiológia eszköztára bámulatos fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz év során. Számos korábban csak sebészileg kezelhető strukturális szívbetegség látható el minimál invazív, katéteres módszerrel – mutatott rá.

Dr. Stephan Achenbach keynote előadásában a szív-CT szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy a szív-CT kiváló térbeli és időbeli felbontásának köszönhetően az intervenciós kardiológus számára egyre inkább nélkülözhetetlen képalkotó módszerré válik a strukturális szívbetegségben végzett intervenciók tervezésében és a betegek utánkövetésében.

A képalkotás szekció második felében a molekuláris képalkotás legújabb eredményeiről beszélt dr. David Newby and dr. Marc Dweck. Mindketten az Edinburgh-i Egyetem munkatársai. Newby professzor a kardiológiai tanszék vezetője, nevéhez számos nagy klinikai vizsgálat köthető, amelyek meghatározó módon formálták a modern kardiológiai betegellátás irányvonalait. Mostani előadásában a vulnerábilis, nagy rizikójú koszorúér-plakk PET-CT-vel való kimutatásáról és utánkövetéséről beszélt. Dr Dweck kiemelte, hogy a molekuláris képalkotás segíthet az aorta billentyűbetegségben szenvedő betegek pontosabb rizikóbecslésében és a személyre szabott kezelési stratégiák kialakításában.

A nap 4. keynote előadója, Rainer Schulz professzor a mitokondriumról, mint a szív erőművéről tartott izgalmas előadást, melyben saját és más kutatócsoportok legújabb eredményeit ismertette. A nap utolsó szekciójában a kardiotoxicitás és kardioprotekció volt a téma dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, valamint Pacher Pál, a National Istitute of Health (USA) kutatóprofesszora üléselnöksége mellett.

Pietro Ameri és Giorgio Minotti professzorok a tumorellenes terápiák kardiovaszkuláris hatásait írták le. Thomas Thum professzor a záróelőadásban a nem kódoló RNS-re épülő terápiákról tartott futurisztikus előadást.

Galéria

10kép

Dr. Maurovich-Horvat Pál

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videóinterjúk: Deme Tamás, Keresztes Eszter 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.