Világhírű előadók és egy innovatív, egész egyetemet átszövő téma transzlációs szemléletben, a molekulától a betegágyig – számos különlegességgel várja a résztvevőket az idei, november 5-én kezdődő, háromnapos jubileumi Semmelweis Szimpózium. A szervezők minden eddiginél több résztvevőre számítanak, az előadások mindegyikét külföldi vezető kutatók tartják, míg az egyetemünk kutatói a poszterszekcióban mutatkozhatnak be – számolt be „A Transzlációs medicina a molekulától a kardiovaszkuláris rendszerig” című program két főszervezője, dr. Merkely Béla rektor és dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes. Az idei évben a PhD és TDK-hallgatók számára kreditpontot is ér a részvétel.

A jubileumi szimpózium témájaként egy innovatív területet választottunk, amely az egyetem zászlóshajója a kutatás és gyógyítás terén, valamint integratív erőt képvisel, hiszen jóformán valamennyi intézetünkben jelen vannak a szív- és érgyógyászati témák – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte annak jelentőségét, hogy a programban molekulától a betegágyig tekintenek végig a témán, bemutatva a legújabb tudományos eredményeket. Az elmúlt 15-20 évben a kardiovaszkuláris kutatás a leggyorsabban fejlődő terület, a gyógyításban és diagnosztikában elért eredmények pedig az egészségben töltött várható élettartamra is hatnak; ez ebben az időszakban hét évvel emelkedett, amelynek fele a szív- és érgyógyászati betegségek megfelelő gyógyításának és prevenciójának köszönhető – érzékeltette a téma fontosságát. A rektor, aki Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, kitért arra is: a legtöbb magas értékű publikáció és idézettség is ehhez a témához kötődik az egyetemen.

Amellett, hogy az egyetem fő húzóágazata a kardiovaszkuláris terület és az eköré csoportosuló társbetegségek, igen nagy benne az innovációs potenciál is, hiszen az egészségiparon belül az orvostechnikai eszköz- és gyógyszerfejlesztés fontos terepe – mutatott rá dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes. A szimpózium a képalkotástól a molekuláris biológián át az orvostechnikai eszközfejlesztésig rendkívül széles körben lefedi a területet. A főbb témák között lesz a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció, a kardiológiai képalkotás, a szív védelme, vagyis a kardioprotekció, a regeneratív medicina, az őssejt terápia, a kapcsolódó betegségek, továbbá egy nagyon aktuális és megoldandó terület, a kardiotoxicitás. A transzlációs témák mellett számos olyan kérdés lesz terítéken, ahol már klinikai eredmények vannak.

A korábbi Semmelweis Szimpóziumokhoz képest újdonság, hogy kizárólag nemzetközi szakemberek adnak elő, ugyanakkor a hazai kutatók a poszterszekcióban tudják bemutatni eredményeiket. Világhírű előadók jönnek el hozzánk, akikért máskor Oxfordig vagy Kaliforniáig kellene utazni – hangsúlyozta a rektor, példaként említve, hogy az Európai Kardiológiai Társaság korábbi három és egy leendő elnöke is jelen lesz (Fausto Pinto, Michel Komajda, Jeroen Bax, Stephan Achenbach). Az elsőrangú előadók életre szóló motivációt és inspirációt adnak, az itt megszerzett tudást később nemcsak alkalmazni, hanem továbbfejleszteni is lehet – mondta a rektor. Kiemelte, hogy éppen ezért a fiatal generációból a rezidensek és a PhD-sok mellett a TDK-hallgatókat is várják, akik számára – a kurrikulumreform szemléletével összhangban – kreditpontot ér az aktív részvétel.

A rektor hangsúlyozta, mivel interdiszciplináris területről van szó, széles körből várják az érdeklődőket, hiszen a kardiovaszkuláris területnek számos kapcsolódási pontja van például a nőgyógyászattal, gyermekgyógyászattal, pszichiátriával, belgyógyászattal, hematológiával, immunológiával. A legjobb innovációs lehetőségek éppen ezeken a határterületi kapcsolódási pontokon vannak, így bízunk benne, hogy a programban a Semmelweis polgárok megtalálják azt az integratív erőt, ami nemcsak újabb publikációkat, hanem innovációkat is vonhat maga után – fogalmazott a rektor.

A szív- és érrendszeri betegségek az egyik legjelentősebb népbetegségnek számítanak. A kezelésben fele-fele arányban játszanak szerepet a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök, illetve ezek kombinációja, ami végtelen lehetőség az innovációra – mondta dr. Ferdinandy Péter. Utalt arra, hogy a szimpózium témája kapcsolódik az egyetem új K+F+I stratégiájához, és előkészíti a terepet, hogy az ebben kulcsszereplőnek számító Egészségipari-Biotechnológiai Science Parkba minél több nemzetközi innovációs projektet be tudjanak vonni.

A minden évben más témában megrendezett Semmelweis Symposium hagyományosan az egyetem legmagasabb presztízsű tudományos programja, amely idén illeszkedik abba a nagyszabású rendezvénysorozatba, amellyel a Semmelweis Egyetem fennállásának negyed évezredes évfordulóját ünnepeli.

A részletes program és az előadók bemutatása is megtalálható a szimpózium honlapján.

Dr. Merkely Béla videós meghívója ide kattintva tekinthető meg.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.